Membri Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO, senatori şi deputaţi din judeţele Hunedoara şi Alba, şefi de instituţii naţionale şi locale, cu toţii au căzut de acord că administrarea monumentului de patrimoniu mondial Sarmizegetusa Regia este un exemplu de bune practici într-o zonă năpădită de nepăsare, jaf şi aberaţii juridice. Chiar şi senatorul Mihai Goţiu, cel care a bârfit grosolan de la tribuna parlamentului pe seama aşa-ziselor defrişări de la Regia, a apreciat felul în care este gospodărit monumentul aflat în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara
Marcel Bot

Comisia permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO şi-a ţinut, joi, 18 aprilie 2019, şedinţa de lucru la Deva, în sala mare a Consiliului Judeţean Hunedoara.

Acord de salvare a Cetăţilor dacice

Cu acest prilej a fost semnat un acord între parlamentari şi instituţiile statului pentru salvarea Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.„Este prima dată când comisia parlamentară UNESCO, a cărei preşedinte sunt, a reuşit să adune într-un singur loc factori de decizie. Am avut ministerele de resort, administraţia locală, parlamentarii celor două judeţe şi colegii mei parlamentari din comisia Camerei Deputaţilor şi Senatului. E un caz fericit. Am dorit neapărat să aibă loc astăzi, aici, în Hunedoara această acţiune, pentru că, pe lângă faptul că se împlinesc 20 de ani de la includerea în patrimoniul UNESCO a cetăţilor dacice şi pe lângă faptul că astăzi este Ziua siturilor culturale şi istorice, am marcat acest moment cu o discuţie strict tehnică şi aplicată şi mă refer la faptul că am obţinut în Legea bugetului finanţelor publice pentru anul 2019 suma de 2 milioane de lei pentru realizarea PUZ-urilor pentru cetățile dacice”, a declarat la finalul şedinţei Ionel Palăr, preşedintele Comisiei UNESCO.

Excepţia numită Sarmizegetusa Regia

Statutul juridic al terenurilor, desemnarea unor administratori, lipsa căilor de acces, suprapunerea, pe aceeaşi suprafaţă de teren a siturilor arheologice cu arii naturale protejate, lipsa pazei, ceea ce duce la braconajul artefactelor, sunt probleme nerezolvate timp de 20 de ani, de când Cetăţile dacice din Munții Orăștiei, recunoscute pentru unicitatea lor în lume, au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. „Cu o singură excepţie, cea de la Sarmisegetuza Regia, unde Consiliul Judeţean a devenit administratorul sitului, restul cetăţilor sunt o invitaţie deschisă pentru căutătorii de comori, cât timp nimeni nu le are în administrare şi nu se ocupă de ele. Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a trimis o atenţionare prin care își exprimă îngrijorarea pentru starea cetăţilor dacice, iar tonul este unul imperativ, UNESCO solicitând un raport detaliat privind starea de conservare şi pune problema unei noi examinări tehnice. Riscăm să pierdem statutul oferit de forul internaţional, iar pentru asta ne-am face vinovaţi toţi cei care nu am reuşit să oferim reglementări clare, care să ducă la remedierea tuturor aspectelor semnalate”, a mai spus Palăr.

Speranţele profesorului Gelu Florea

Semnatarii susţin că acordul de la Deva se va materializa prin constituirea unui grup de lucru, din care vor face parte factori de decizie executivă şi legislativă, şi care are stabilit obiective clare. „Am mai participat la astfel de discuţii în mai multe rânduri. Sper sincer ca de data aceasta să facă ceva. Este esenţial, într-adevăr, să fie preluate celelalte cetăţi dacice din judeţul Hunedoara sub administrarea Consiliului Judeţean pentru că asta ar stopa cel puţin distrugerea lentă, dar continuă a lor, şi după aceea s-ar putea face mai multe sau totul în privinţa conservării, restaurării lor. Trebuie păzite cetăţile, adică stopată degradarea lor şi apoi intervenit pentru conservarea şi restaurarea lor. Dar, în primul rând, trebuie păzite”, a declarat profesorul Gelu Florea, coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic din Munţii Orăştiei.

 

Puterea politică poate orice. (Când vrea!)

Deputatul PNL Lucian Ovidiu Heiuş a trimis câteva săgeţi către senatorul Mihai Goţiu, cel care a calomniat administraţia de la Sarmizegetusa Regia în Parlament, dar s-a declarat un fel de fiu al Munţilor Orăştiei la şedinţa festivă de la CJ Hunedoara. În discursul său, Heiuş nu a menajat nici maşina de vot a PSD-ului, care votează legi cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea. „De doi ani jumate, de când sunt deputat, am învăţat un lucru: dacă puterea politică de la un moment dat doreşte să rezolve o problemă dă orice lege în acest sens. Chiar şi pentru cazinouri pe insule şi să le scutim de taxe vamale. (Aluzie la paradisul fiscal visat de Liviu Dragnea pe insula Belina, n.red.) Dacă puterea politică îşi doreşte – se poate aproba orice lege care să rezolve odată pentru totdeauna situaţia acestor cetăţi. Este foarte simplu! Mi-aş dori, mai mult decât atât, ca această şedinţă să nu rămână la câteva declaraţii politice  – mai proastă a mea, mai reuşite ale colegilor mei – şi într-adevăr să mergem cu un pachet legislativ pe care să-l votăm toţi. Pentru că istoria şi cetăţile dacice nu sunt ale mele şi ale lui Brilinsky, nu sunt ale dumneavoastră – sunt ale poporului român. Şi ele trebuie să fie protejate, conservate şi promovate. Avem cu ce să ne mândrim şi este păcat să nu rezolvăm odată pentru totdeauna această problemă”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş, deputat PNL de Hunedoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here