Guvernul Orban ridică povara financiară impusă de guvernarea PSD pe umerii primarilor. Florin Oancea, vicepreşedinte al Comitetului Director AMR, spune că Guvernul a acceptat cinci cerinţe vitale pentru buna funcţionare a primăriilor
Marcel Bot

Primarii Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) au prezentat Guvernului o listă cu cinci puncte fierbinţi rămase nerezolvate de pe vremea guvernării PSD.  Delegaţia primarilor a fost primită de premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Câţu, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan şi şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Dancă.

Deschidere totală din partea Guvernului

Întâlnirea s-a ţinut marţi după-amiază, a durat aproximativ două ore şi s-a concretizat într-o rezoluţie agreată de Executiv. „Doresc să-i mulţumesc public domnului Ludovic Orban, prim-ministrul României, pentru deschiderea pe care o arată comunităţilor locale şi care ne-a asigurat de tot sprijinul său şi al Guvernului pe care îl conduce pentru proiectele de dezvoltare a comunităţilor locale. Pe scurt, dragi prieteni, dragi deveni, avem acum uşile deschise pentru realizarea proiectelor mari pe care ni le dorim cu toţii pentru dezvoltarea Devei. E lucru mare să poţi dialoga nu doar cu oficiali ai Guvernului, ci cu oameni cu care ai fost alături, la bine şi la greu. Mă bucur să vă spun că devenii şi eu personal avem acum mulţi prieteni în Guvernul României şi vă anunţ că anul 2020 va fi unul cu multe investiţii pentru Deva!”, spune primarul Florin Oancea, după întâlnirea cu guvernanţii.

Buget la timp şi degrevat de povară

Primarii de municipii au avut cinci propuneri privind finanţarea administraţiei publice locale în anul 2020. Este vorba despre stabilirea unui calendar de aprobare a Legii bugetului de stat pe anul 2020, care să asigure intrarea ei în vigoare la 1 ianuarie 2020. Asta presupune că primăriile vor putea avea bugetul local aprobat în luna februarie. Anul acesta bugetele locale au fost amânate până în luna mai, fapt care a dat multe bătăi de cap primarilor în derularea de investiţii şi la funcţionarea propriu-zisă a primăriilor. Al doilea punct fierbinte pe lista primarilor a fost legat de plăţile pentru asistenţa socială. Această cheltuială a fost suportată de la bugetul de stat până în acest an, când povara financiară a fost transferată primăriilor, fără ca Guvernul să asigure şi sursa de finanţare. Consecinţele: primăriile au fost nevoite să taie bani de la investiţii şi dezvoltare.

Transparenţă fiscală

Punctul trei: Stabilirea cotelor din impozitul pe venit, ce revin unităţilor-administrativ teritoriale, prin Legea finanţelor publice locale şi nu prin Legea bugetului de stat, aşa cum s-a întâmplat în anii 2018-2019. În acest sens, este necesară modificarea, începând cu data de 1 ianuarie 2020, a articolelor 32 și 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale. Concret, primăriile vor primi o cotă de 60 la sută din impozitul pe venit. (Fără această modificare, veniturile UAT-urilor s-ar fi diminuat cu 18 puncte procentuale.) Punctul 4: Transparentizarea activităţii ANAF pentru ca primăriile să aibă acces permanent la informaţiile privind colectarea IV, cea care constituie una din sursele de venit a bugetelor locale. Direcţiile de Finanţe vor fi obligate prin lege să transmită trimestrial către toate UAT-urile informaţii privind încasările totale din impozitul pe venit la nivelul fiecărei UAT, respectiv sumele achitate cu titlu de impozit pe venit atât de contribuabilii mici şi mijlocii, cât şi de contribuabilii mari.

Securizarea banilor de cofinanţare

Ultima cerinţă a primarilor de municipii a fost aceea de a se înfiinţa un Fond de creditare nerambursabilă pentru UAT-uri în vederea asigurării contribuţiei proprii la proiectele europene. Mai pe înţelesul tuturor: până acum primarii gospodari îşi puneau bani de-o parte pentru proiecte europene, dar se putea întâmpla să ajungă la sfârşitul anului fără să se încheie procedurile de atragere a finanţării. Banii rămaşi în conturi ca excedent erau „confiscaţi” de Guvern. De multe ori, primarii cheltuiau aceste sume pe ultima sută de metri, cu mici nimicuri, numai ca să nu-i piardă. În noua variantă acceptată de Guvernul Orban, sumele respective pot fi securizate într-un fond, în aşa fel încât ele să ajungă la cofinanţarea proiectelor europene, chiar dacă procedura de accesare a fondurilor europene trece de la un an la altul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here