de Sorin Ovidiu Bălan
Nici nu am apucat bine să ne terminăm de minunat de frumuseţea peisajelor şi a palmierilor din Madagascar, pe sub care se dă Mazăre cu schiurile nautice, că hop, o altă ilustrată a venit de ne-a umplut cutia poştală. Altă minunăţie de peisaj, mai dihai decât cel din Madagascar. De astă dată, palmierii erau din Costa Rica.

La început, când am văzut fetele din ilustrată, am crezut că s-a sucit lumea. Că francezii au plantat palmieri în centrul  Parisului şi au lărgit puţin Sena, cât să semene cu o plajă fierbinte de la Pacific. Pentru că pe cele două fete vesele care zâmbeau dulce din fotografie, eram obişnuiţi să le vedem la shopping pe Champs-Élysées, fotografiate de SRI, sau SIE, sau Doişiunsfert, sau CIA, sau FBI, sau KGB, sau MI 6, sau dracu mai ştie cine, că nici până astăzi nu am aflat, nu printre palmieri.  Când acolo, nu era nici o greşeală. Alina Udrea şi prietena ei, Elena Bica, ne zâmbeau frumos, pe bune, fix de sub arborii exotici din Costa Rica. Iar dacă ne-a apucat cumva îngrijorarea că fetele se află pe aşa meleaguri îndepărtate, mai ales că Elena Udrea este şi gravidă, poate chiar cu gemeni, dacă a plătit preţ premium la clinica de fertilizare, fosta blondă de la Cotroceni, ne-a liniştit: „Costa Rica este o ţară frumoasă, cu un popor primitor”.

Bine că ne-a venit inima la loc. Şi dacă tot ne-a venit, să ciocnim un pahar de voie bună şi peisaj exotic cu Adrian Năstase. El, cu un rom cubanez de cea mai bună calitate, pe care ni-l închină fix din casa lui Ernest Hemingway din Havana, noi, răspunzându-i de aici, cu un pet de bere la doi litri luat la ofertă. Am aflat că Năstase s-a dus în Cuba ca să-şi repare stresul cauzat de puşcăria pe care a făcut-o pentru că procurorii anticorupţie au reuşit să probeze că a luat mită două veceuri chinezeşti şi un bideu de facbricaţie incertă, pentru că nu avea etichetă.

Popoviciu, mai scorţos, ne salută de la London, unde a convins auzorităţile engleze că nu poate suporta regimul de penitenciar din România. Argumentul: 200.000 de lire sterline. Ce-ar fi fost ca englezii să prindă la ei pe unul dintre teroriştii care au pus la cale atentatul din 11 septembrie şi să nu-l predea americanilor, pentru că nu suportă regimul de detenţie de la Guantanamo.

Ghiţă, pentru că ultima dată a fost membrul unui partid naţionalist, a plecat doar până aici, în Serbia, să nu fie departe de patrie. Se uită peste graniţă şi-i trece imediat dorul.

Cu bagajele făcute se pare că este şi prietenul său, Victor Ponta, care şi-a luat şi el cetăţenia sârbă. Apropo. Aţi mai auzit de un fost prim-ministru al unei ţări cât de cât civilizate care după ce şi-a terminat mandatul să-şi ia cetăţenia altei ţări? Că noi nu. Cam cum ar fi ca Barack Obama să-şi ia acum cetăţenie nord-coreeană, ca să-i facă în ciudă lui Trump.

Să nu ne mirăm dacă în curând, o altă ilustrată exotică ne va umple iarăşi cutia poştală. Una din Brazilia. De la Fortaleza, spre exemplu.

Ceilalţi, au scăpat de griji şi nu mai trebuie să rupă atlasele geografice în căutare de ţări exotice cu care România nu are tratate de extrădare. Pentru că s-a prescris. Cea mai mare afacere de corupţie instrumentată de DNA, Dosarul „Microsoft”, s-a prescris. Şi nici despre faptul că inculpaţii ar trebui să dea banii înapoi, nu am mai auzit nimic.

Aşa că:

În loc să-i ia cu duba / Năstase ne pupă din Cuba / Iar Elena și cu Bica? Ne pupă din Costa Rica.

Să lăsăm de-o parte fireasca întrebare: „De unde au aceste personaje bani să hălăduiască prin cele mai scumpe şi exclusiviste locuri ale planetei, de vreme ce toţi au lucrat de când se ştiu numai la stat, cu leafă fixă”? Să lăsăm de-o parte şi mirarea că lupta anti-corupţie nu reuşeşte de nici un fel să recupereze banii ciordiţi şi că, mai nou, nici măcar nu mai reuşeşte să-i ţină în ţară pe puşcăriabili. Să vedem partea plină a paharului.

Dacă noi, ăştia de rând,  tot nu avem bani de excursii exotice, vom cunoaşte totuşi frumuseţile planetei din ilustratele pe care cei cu dosare la DNA ni le vor trimite cu salutări din ţări minunate, cu care România nu are tratate de extrădare. Şi care oricum, dacă ai o sumă corespunzătoare în cont, te ţin pe lângă casa lor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here