Minimalismul este un stil sau o mișcare în artă care presupune ca lucrarea să fie redusă la părțile fundamentale. Pare simplu ca bună ziua. În realitate, această abordare este accesibilă doar celor inițiați. E mai ușor să furi ochii atunci când există abundență de artificii stilistice, dar să creezi ceva care zdruncină suflete din doar câteva elemente semnificative și ideal plasate, necesită o cunoaștere profundă a noțiunilor de bază și o inspirație nativă care nu este la îndemâna oricui.
de Mădălina Oana

Minimalismul nu este prezent doar în artă ci se regăsește și în design, modă, gastronomie. Ba mai mult de-atât, el a devenit un stil de viață pentru foarte mulți oameni.

În acest context, minimalismul se referă la a renunța la tot ce nu ne este realmente necesar și util. Poate fi vorba de o “curățare” a garderobei și renunțarea la hainele pe care nu le-am mai folost de ceva ani, să facem cadou cărți le pe care le ținem în bibliotecă și nu le vom mai citi nicicând. Sau “curățarea”cercului de “prieteni”. Pe scurt, o viață simplă bazată pe experiențe care ne aduc valoare, controlul asupra acumulării de lucruri, cumpărarea lucrurilor care ne sunt realmente necesare și utile, evitând să fim influențați de advertising.

În România, acest concept ca stil de viață, nu este foarte popular, lucru de înțeles oarecum. După atâția ani de comunism, de lipsuri și neajunsuri, democrația a venit cu o foame imensă de a avea, de a poseda cât mai mult. Atât de mult încât deseori ne înecăm în datorii răspunzând prompt strategiilor de marketing, fără să ne permitem o secundă de răgaz pentru a analiza cu adevărat necesitatea acelor achiziții.

Alergăm după cumpărături de haine, mașini, case, mâncare, alergăm să facem toți acei bani cu care să ni le permitem și, la final, rămânem cu insuficient timp pentru a ne centra pe lucrurile esențiale pentru sufletul nostru.

Există o diferență categorică și semnificativă între nevoi și dorințe. Ne-am obișnuit atât de mult cu toate privilegiile pe care ni le acordăm încât ne este imposibil să mai facem diferența între lucruri fără de care nu am putea trăi și cele de care nu dorim să ne lipsim.

Cum căile Domnului sunt adesea neînțelese, această pandemie a venit cu o pauză impusă de la toată goana noastră nebună și ne-a forțat acum să gândim în termeni minimaliști. În orice experiență, bună sau rea, este și o lecție, uneori mai lesne de citit, alteori mai greu de descifrat. Am reușit noi oare să învățăm ceva sau timpul pe care l-am avut a fost prea puțin pentru a șterge o istorie atât de împământenită?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here