Inăşescu C. Vasile Marian, primarul PNL din Orăştioara de Sus, a dat cu chirie un imobil proprietatea comunei şi imediat după aceea chiriaşul i-a angajat nevasta să administreze clădirea. Combinaţia de tip suveică poate fi suspectată „rezonabil” de para-ndărăt, chiar dacă primarul liberal pretinde că nu ştie cât câştigă soţia sa din această învârteală. Potrivit informaţilor noastre, ar fi vorba de o convenţie cu două ore de muncă contra sumei de 2.000 de lei pe lună. Cazul nu este unul izolat. Ca mulţi alţi primari de la ţară, Inăşescu a ajuns să ţină comuna ca un veritabil vătaf de plai, folosind acareturile publice în interes personal
Orăştioara de Sus a devenit celebră prin situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument de patrimoniu mondial. Lumea o ştie şi din cauza căutătorilor de aur dacic, dar şi pentru misticii care vin periodic să-şi încarce bateriile cu energie cosmică de la sanctuarul antic. În ciuda faimei, locuitorii satelor din Orăştiaora de Sus trăiesc aceeaşi dramă împământenită a comunităţilor rurale captive administraţiei locale. Oamenii sunt la mâna primarului care a devenit tot mai îndrăzneţ în raport cu proprietatea obştii.
Cu o mână dă cele ale comunei…
Primarul Vasile Inăşescu (PNL) a semnat un contract cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca prin care a cedat arheologilor în administrare căminul cultural de la Grădiştea de Munte. De asemenea, şcoala din sat a fost transformată în dormitor pentru arheologii care sapă la Sarmizegetusa Regia. Sătenii s-au opus fiindcă la cămin îşi organizează ei pomeni, parastase, nunţi şi alte evenimente, dar primarul i-a convins să cedeze imobilul. „La Grădiştea de Munte sunt vreo patru-cinci activităţi social-culturale pe an. Nu vă ascundem că la cămin se ţin şi activităţi sociale – pomeni. Din toate zilele anului, 361 de zile căminul stă nefolosit. Ei (arheologii, n.red.) ce vor să facă? Când vin de la săpături sau când plouă şi nu merg la săpături, acolo îşi fac un video-proiector, cursuri… iar în şcoală sunt cazaţi pentru că nu mai avem elevi”, explică primarul. Până aici toate bune, chiar dacă Inăşescu ne avertiza că e o chestiune sensibilă. De fapt, partea „sensibilă” abia acum începe.
… cu altă mână ia cele pentru ai săi
Imediat după ce primarul Vasile Inăşescu a semnat contractul cu Universitatea, soţia sa a fost angajată să administreze clădirea cedată de Primărie. Am insistat să aflăm ordinea cronologică, suveica, dacă soţia a intrat în ştatul de plată doar după cedarea căminului. „A fost după… Cum să fie înainte? N-avea cum să fie înainte”, spune candid primarul. Inăşescu se jură că nu ştie pentru câţi bani lucrează Prima Doamnă cu Universitatea. „Exact nu pot să vă spun. E o convenţie cu două ore – sau aşa ceva… Mai mult nu pot să vă spun. Este o convenţie unde a fost angajată şi ea (soţia) şi încă o femeie care făcea de mâncare, curăţenie şi aşa mai departe… Nu ştiu pe ce sumă… Sincer… Nu vreau să vă mint. (Greu de crezut că un primar care ştie tot ce mişcă în comună nu are habar cât ia soţia sa.) Nu ştiu. Poate vi se pare penibil, dar nu ştiu. Ei (arheologii, n.red. ) foarte greu găsesc personal în timp atât de scurt. A fost ceva pe repede… să găsească persoane care să le sprijine acolo chiar şi pentru cele două ore”, ne declară primarul liberal. Potrivit informaţiilor neoficiale ar fi vorba despre 2.000 de lei pe lună, dar asupra acestui detaliu vom reveni.
Încurcate sunt căile Domnului
Căminul cultural nu este singurul bun public care produce foloase familiei primarului Vasile Inăşescu din Orăştiaora de Sus. Om cu frică de Dumnezeu, primarul obişnuieşte să meargă duminica la mănăstire, dar ajunge la cele sfinte printr-o mică borfăşie. Inăşescu are în curte două autoturisme proprietate personală, însă la mănăstire circulă pe cheltuiala Primăriei. Există fotografii care dovedesc acest fapt. Sătenii vorbesc şi despre unele drumuri făcute de Prima Doamnă, care ar folosi maşina Primăriei pentru a ajunge la jobul ei de bază din Orăştie, unde lucrează ca laborantă la o şcoală gimnazială, dar pentru această informaţie nu băgăm mâna-n foc. Într-o ediţie viitoare vom reveni cu detalii despre clientela liberală mufată la bugetul comunei şi despre alte jocuri de interese care fac din primar un mic dumnezeu de la ţară.