Relatam nu demult cum a reuşit primarul comunei Orăştioara de Sus să-şi bage nevasta într-o combinaţie de tip para-ndărăt, profitând de acareturile domeniului public. Ei bine, nici secundul său nu s-a lăsat mai prejos. Nevasta viceprimarului Valentin Filipescu ţine o plăcintărie peste drum de locul ei de muncă plătit de la Primărie
Viceprimarul comunei Orăştioara de Sus, Ioan Valentin Filipescu s-a remarcat în urmă cu câteva luni, când cu vasul antic de bronz pe care l-a aruncat la gunoi, după ce îi fusese predat de un sătean care lucra în folosul comunităţii şi a descoperit obiectul de patrimoniu în mod accidental. Cazul este încă în cercetare
După cum publicam într-o ediţie anterioară, Inăşescu C. Vasile Marian, primarul PNL din Orăştioara de Sus, a dat cu chirie un imobil proprietatea comunei şi imediat după aceea chiriaşul i-a angajat nevasta să administreze clădirea. Primarul liberal pretinde că nu ştie cât câştigă soţia sa din această învârteală. Potrivit informaţiilor noastre, ar fi vorba de o convenţie cu două ore de muncă contra sumei de 2.000 de lei pe lună. Cazul nu este unul izolat. Şi vicele său e pus pe căpătuială, profitând din plin de acareturile publice ca să-şi îndestuleze familia.
Conturile familiei să fie bine clătite
Nevasta viceprimarului este angajată la aceeaşi primărie a comunei Orăştioara de Sus, pe post de inspector la Centrul de Informare Turistică. Concomitent, „vice-primăriţa” este şi patroană la Clătite Tradiţionale SRL, o firmă ce are punct de desfacere peste drum de Centru. Rulota din care vinde plăcinte inspectoarea Anca Filipescu îşi trage curentul electric de la reţeaua publică, iar plata energiei se face la mica înţelegere, în pauşal, către Primărie. În primăvara acestui an, alt comerciant ar fi vrut să-şi pună, şi el, rulota cu plăcinte în zonă, însă n-a reuşit să treacă de „filtrele” Primăriei. Negustorul avea instalaţie pe gaz (deci nu era interesat ca nevasta vicelui de reţeaua publică de energie electrică) şi ar fi vrut să se aşeze pe un teren privat (familia viceprimarului ţine afacerea pe domeniul public). Cum-necum, pe platoul de unde se pleacă spre Sarmizegetusa Regia funcţionează o singură plăcintărie: a „vice-primăriţei”.
Inăşescu, alunecos ca de obicei
Primarul Vasile Inăşescu susţine că n-ar fi vorba de un monopol instaurat de clientela slujbaşilor din Primărie. „Într-adevăr au fost două solicitări. Singura discuţie pe care am avut-o cu ei, atât cu soţia viceprimarului, cât şi cu celălalt comerciant, a fost referitoare la distanţa pe care eu i-am rugat să o păstreze faţă de drumul judeţean. Le-am spus să nu vină în marginea drumului pentru că cel care vrea să cumpere se poate duce trei metri mai încolo. Altfel, cumpărătorul ar trebui să stea în drum şi – ferească Dumnezeu – se întâmplă un accident. Într-adevăr, celălalt comerciant mi-a părut că nu vrea să se mute cu trei metri mai departe de drum. Şi eu am insistat pe chestia asta”, explică primarul cum e cu clătitele tradiţionale la Orăştioara de Sus.
Diavolul din detalii şi Puterea din voturile primarilor
Nu putem şti cât de profitabile sunt clătitele pentru că în declaraţiile de avere ale viceprimarului Valentin Filipescu afacerea nu apare ca sursă de venit, iar declaraţia soţiei nu e afişată pe site-ul Primăriei. De altfel, pagina oficială de net a comunei Orăştioara de Sus e întreţinută în bătaie de joc. Aproape nicio informație nu e actualizată. Dar primarul plăteşte publicitate (în tranşe de 2.000 de lei) ca să-şi informeze con-cetăţenii unei televiziuni care nu bate până la Orăştioara nici cu puricii eliberați prin lipsa de emisie. („Doar n-o să vă luaţi şi de colegii dumneavoastră”, ne apostrofează primarul indignat.)
Din toate declaraţiile de interese, atâtea câte sunt postate, singurele care nu pot fi accesate sunt a primarului Inăşescu şi a viceprimarului Filipescu. Interesele ţinute la secret nu pot ascunde, însă, realitatea. Oamenii vorbesc. Discret, pe la colţuri, dar vorbesc.
Localnicii susţin că e o „modă” în zona Orăştiei ca şefii de comună să-şi angajeze nevestele la primării şi să încalece domeniul public ca pe propriile moşii. De aici începe povestea dezmăţului naţional. Pe ei, pe primari, şi pe voturile lor se bazează corifeii de la Bucureşti care bagă România în cea mai sinistră negură a istoriei.
Marcel Bot