Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara era preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei şi a demisionat la întrunirea de marţi, 13 (Andronache nu e superstiţios) februarie 2018 pentru a preîntâmpina o eventuală stare de incompatibilitate, acum când urmează să se voteze bugetul ADI Deşeuri. Din aceleaşi pricini a demisionat şi Eduard Felciuc, consilier judeţean PSD

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Hunedoara” (cunoscută pe scurt sub numele de ADI Deşeuri), a fost înfiinţată în 2010 prin asocierea tuturor celor 69 de primării plus Consiliul Judeţean cu scopul organizării, reglementării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciilor de salubrizare.

Despre o posibilă incompatibilitate

Asociaţia este condusă de un Consiliu Director format trei membri care – după ce judeţul a ajuns pe mâna PSD-ului – au fost desemnaţi în persoana lui Daniel Andronache – preşedinte, a lui Eduard Felciuc şi a lui Gheorghe Ile, cu toţii pesedişti cu demnităţi publice dobândite în alegerile locale din 2016. „Am demisionat pentru a nu risca o eventuală stare de incompatibilitate. Să nu avem surprize, deşi funcţiile erau neremunerate la ADI Deşeuri”, declară Daniel Andronache. Precauţia vicepreşedintelui CJ Hunedoara este tardivă pentru că starea de incompatibilitate – dacă există – se consumă de peste un an şi jumătate. (Reamintim faptul că Mircea Ioan Moloţ a pierdut postul de preşedinte al Consiliului Judeţean pentru că a fost depistat mult după demisie că a stat timp de trei luni, tot fără bani, membru la SC Drumuri şi Poduri SA.)  „Noi (Andronache şi Felciuc, n.red.) am avut o discuţie în Consiliul Director, să nu riscăm să fie cineva expus şi am luat această decizie. Eu eram reprezentantul preşedintelui. De când este acest ADI, întotdeauna unul dintre vicepreşedinţi a fost în Comitetul Director şi a avut funcţia de preşedinte, conform statutului. E o discuţie juridică aici legată de incompatibilitate şi cred că se pune incorect problema pentru că eu nu iau salariu de la ADI. Dar n-am vrut să fim în situaţia de a ne reclama cineva la ANI (Agenţia Naţională de Integritate). Urmează ca preşedintele (Mircea Bobora) să desemneze un alt reprezentant care să fie validat prin şedinţă AGA”, spune vicepreşedintele CJ Hunedoara, Daniel Andronache.

O mişcare politică la votarea bugetului

Dincolo de povestea incompatibilităţii se află un demers politic prin care PSD se asigură că îşi va trece toate hotărârile prin Consiliul Judeţean. Şi tocmai trebuie aprobat bugetul precum şi cuantumul cotizaţiei pentru ADI Deşeuri. Ce se întâmplă: componenţa CJ Hunedoara este cu 33 aleşi, din care 17 sunt de la PSD şi 16 de la PNL. Aşadar o majoritate fragilă pentru PSD. În condiţiile în care Andornache şi Felciuc (amândoi PSD) trebuie să se abţină de la vot când se adoptă bugetul ADI Deşeuri, majoritatea basculează în tabăra PNL. „N-am vrut să se întâmple cum s-a mai întâmplat în vară, cred, când ne-am dorit să facem o popularizare pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Voiam să alocăm o sumă la ADI Deşeuri, dar eu şi Felciuc nu am putut vota şi atunci nu am avut majoritate şi nu s-a putut realiza proiectul”, explică Daniel Andronache. „Spre dezamăgirea lor (a celor din ADI Deşeuri, n.red.), tot eu o să-i coordonez prin atribuţiunile ce-mi revin ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean”, a mai adăugat Andronache.

Marcel Bot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here