Sursa Foto: Călin Hera, co-founder PiArt Vision
Întregul personal al Spitalului Municipal „Dr. Al. Simionescu” Hunedoara, aproximativ 1.000 de persoane, va fi testat pentru COVID-19 în următoarele zile cu noul aparat Real Time – PCR. Mai mult, primarul Dan Bobouţanu spune că a făcut demersurile legale pentru ca toţi cei care prestează servicii publice comunitare în municipiul Hunedoara să fie testaţi cu celeritate pe cheltuiala primăriei.

Aparatul pentru diagnosticarea pacienţilor cu suspiciune de COVID-19 a fost achiziţionat zilele trecute cu suma de 450.000 de lei. Potrivit lui Radu Budae, managerul instituţiei, până în prezent au fost testate cu noul aparat 55 de cadre medicale de la ATI şi Boli Infecţioase. Noul aparat, poate face 50-60 de teste zilnic, dar capacitatea de testare va creşte până la finalul săptămânii. Aparatul are capacitatea de a furniza în trei ore rezultatele unei „șarje” de 96 de probe, iar cei de la spitalul hunedorean spun că, îndată ce va sosi și ultima piesă, extractorul, care prelucrează automat probele, capacitatea de testare va fi de peste 700 de teste zilnic, „ceea ce înseamnă că vor fi acoperite necesităţile judeţului”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Călin Hera, co-founder PiArt Vision. „Pentru personalul spitalului facem o testare în afara definiţiei de caz pentru întregul personal, aproximativ 1.000 de persoane. Am început cu cei de la ATI și Boli Infecțioase, adică aceia care sunt cei mai expuși”, a declarat Radu Budae, managerul spitalului, pentru sursa citată.

Testarea „în afara definiţiei de caz” este agreata şi s-a făcut, de exemplu, la Spitalul Clinic de Urgență Timișoara încă de la jumătatea lunii aprilie. (Regulile „definiţiei de caz” prevăd izolarea timp de 14 zile a celui testat, chiar dacă rezultatul este negativ, ceea ce spitalele din prima linie nu își permit în această perioadă.) Noul aparat Real Time – PCR pentru diagnosticarea pacienților cu suspiciune de COVID-19 de la Hunedoara este similar celor folosite în centrele universitare de la Timișoara și Cluj-Napoca.

Testere pentru toţi cei din linia întâi

Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara, spune că a primit ajutorul prefectului Vasilică Potecă în demersurile sale de a testa „în afara definiţiei de caz” persoanele expuse infectării cu COVID. „Am introdus în adresa către Prefectură şi DSP Hunedoara personalul de la Direcţia de Asistenţă Socială (ei distribuie alimente unde este cazul, în municipiu), angajaţii de la Căminul pentru Persoane Vârstnice, angajaţii de la unitatea medico-socială (unde sunt îngrijiţi pacienţi cu boli cronice), cei de la salubrizarea străzilor, de la ENEL, E-ON, Apa Prod – în general, toţi cei care prestează servicii publice comunitare în municipiul Hunedoara. Sunt câteva mii de oameni, dar şi aparatul este performant şi avem linie de gardă 24 din 24. Sper să avem un răspuns cât mai curând ca să putem începe testarea”, a declarat primarul Dan Bobouţanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here