Conducerea pesedistă a judeţului Hunedoara a desfiinţat singurul post de arheolog de la Sarmizegetusa Regia pentru a face loc preşedintelui PSD Orăştioara de Sus, un ins cu îndeletniciri de tâmplar pe care stăpânii judeţului vor să-l şcolească la locul de muncă  „în competențe specifice administrației publice”

Manevra a fost dată pe faţă de liberali în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Hunedoara de vineri, 25 mai 2018, dar este notoriu faptul că şeful organizaţiei PSD Orăştioara, Răzvan Vasile Părăian, urmează să ocupe postul părăsit de un doctor în arheologie la monumentul de patrimoniu mondial UNESCO, Sarmizegetusa Regia. „Tâmplarul” pesediştilor deţine diplomă de studii în Turism, dar n-a profesat, este tânăr şi nepriceput în ale administraţiei. Pe cale de consecinţă, stăpânii judeţului au întocmit un proiect pe măsura competenţelor sale. Astfel, postul de arheolog se desfiinţează „pentru a reuși atragerea de personal tânăr și formarea acestuia în competențe specifice administrației publice cu studii de lungă durată absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă”, se arată în expunerea de motive a preşedintelui Mircea Bobora.

PSD îşi bagă tâmplaru’ în el de patrimoniu UNESCO

Oana Frânc, consilier judeţean PNL, a încercat să împiedice abuzul, invocând argumente din regulamentul de funcţionare al Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice (SPAMI), regulament care zice că e obligatorie prezenţa unui arheolog în structura Serviciului. „Prin transformarea acestui post, practic, acest arheolog-specialist nu va mai putea face parte din componenţa obligatorie a Consiliul Ştiinţific. Astfel că – din punctul nostru de vedere – e pusă în pericol buna administrare a monumentului UNESCO”, susţine Frânc. În locul unor explicaţii, vicepreşedintele (PSD) Sorin Vasilescu a lansat acuzaţii, insinuări şi răfuieli fără legătură cu postul de arheolog. „Din păcate, organigrama pentru SPAMI a fost făcută pentru oameni, nu pentru utilitate. Suntem singurii care avem o astfel de organigramă. Dar despre asta vom reveni într-o viitoare şedinţă”, ameninţă Vasilescu. Altfel spus, fostul prefect „apolitic” avertizează că popularea monumentului UNESCO cu PSD-işti este abia la început.

Consilier PNL Oana Frânc i-a cerut preşedintelui Mircea Bobora să spună dacă postul a fost transformat, cu dedicaţie, pentru şeful PSD Orăştioara de Sus, Părăian Răzvan Vasile. „Nu ăsta a fost motivul”, a spus Bobora.

Odată demascată şi consemnată într-un înscris oficial (procesul verbal de şedinţă), golănia ar trebui să înceteze înainte ca pesedistul din Orăştioara să ocupe funcţia. Eu, însă, aş paria că vor merge până la capăt.

Marcel Bot

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here