Strada Stelian Ivaşcu („ZONA VIP”) din Orăştie este subiect de scandal în Consiliul Local de mai câteva luni. Învârtelile cu loturi de teren produc pagube de sute de mii de lei municipalităţii, susţin aleşii PNL. Primarul Ovidiu Laurenţiu Bălan nu are nicio emoţie pe bază de DNA. Bălan spune că toate tranzacţiile sunt acoperite legal cu votul consilierilor locali. Adică, a colegilor săi din PSD, care fac legea în Consiliul Local Orăştie
Marcel Bot

Gheşeftul cu terenurile Primăriei se bazează pe o succesiune de tranzacţii aprobate de majoritatea pesedistă a Consiliului Local. Loturile de teren sunt date prin concesiune, concesionarul ridică o construcţie, după care cumpără terenul, la un preţ derizoriu, printr-o licitaţie la care – evident – nu se bagă nimeni să-i ia terenul de sub casă. „Noi, consilierii locali PNL, am solicitat mai multe explicaţii în legătură cu vânzarea acestor terenuri la preţul de 10 euro/ mp., dar nu am primit răspunsurile adecvate. Ca de altfel și la alte puncte de pe ordinea de zi: nu ni se dau informaţiile pe care le solicităm. Din cauza faptului că suntem sfidaţi şi nu am primit răspunsurile solicitate, în semn de protest, am părăsit sala de şedinţă”, declară Adriana CHIRA, consilier local PNL. În replică, primarul Ovidiu Laurenţiu BĂLAN spune că preţul a fost stabilit de un evaluator, iar vânzările sunt aprobate de Consilierii locali. „Eu sunt inginer şi nu pot să apreciez dacă preţul pieţii este mai mare sau mai mic. El a fost stabilit de un evaluator, iar oportunitatea vânzării aparţine Consiliului Local. Nu am nicio emoţie privind legalitatea”, a declarat Bălan.

Prejudiciu de sute de mii

Un alt consilier liberal face calculul prejudiciului plecând de la premiza că evaluarea ar fi corectă (deşi în anunţurile imobiliare terenurile din zonă au preţuri cel puţin duble sau triple). „Prin vânzarea terenurilor, în suprafaţă de 450 metri pătraţi, cu 10 euro pe metru pătrat, s-a prejudiciat bugetul Consiliului Local Orăștie cu aproximativ 64 000 lei pentru fiecare suprafaţă vândută. Asta deoarece prima dată s-a concesionat terenul pe 49 de ani, cu aproximativ 2.000 lei concesiune pe an, ceea ce înseamnă cam 100.000 lei la buget, iar vânzarea s-a făcut doar pe 4500 euro”, susţine liberalul Nicolae Constantin STOICA, care a prezentat argumentele în plenul Consiliului Local, unde a fost ignorat complet de maşina de vot PSD. (E uimitor pentru România anilor 20-20, cum ar zice premierul, dar opoziţia la Orăştie nu beneficiază nici măcar de o consemnare corectă în Procesele Verbale de şedinţă. Dar acesta e alt subiect, asupra căruia vom reveni.)

Pentru cine bat voturile

Profitorii tranzacţiilor sunt, în mare parte, pesedişti sau apropiaţi ai PSD. Chiar şi familia viceprimarului Alin Ţambă şi-a tras o vilă pe terenul Primăriei. „Nu pot să nu observ că în ultima vreme , str. Stelian Ivașcu, deși este o stradă foarte mică, a devenit principala preocupare a Primăriei Orăștie. Aproape lunar, regăsim în ordinea de zi a ședințelor de Consiliu Local, proiecte de hotărâre care vizează această stradă. În timp ce alte străzi, sau alte obiective, se realizează în celebrul ritm românesc (încet și foarte încet), pentru str. Stelian Ivașcu orice e posibil”, spune Mihai MOLOCEA, consilier PNL. „Într-adevăr, are (familia viceprimarului, n.red.) o construcţie. A participat la licitaţie. Oricine poate participa”, explică primarul Ovidiu BĂLAN.

Asfaltarea cu pavele

Zona VIP este în plină dezvoltare. Se construieşte din greu. Utilaje şi maşini de mare tonaj bat străzile „asfaltate” cu pavele. „Străzile cu pavaj sunt mult mai bune şi rezistă la trafic. Putem interveni mai uşor în cazul unor avarii la reţelele de utilităţi şi avantajul e că nu rămâne strada peticită ca în cazul asfaltului. Sunt multe străzi cu pavele în Orăştie şi s-a demonstrat în timp că soluţia este una foarte bună”, ne declară primarul municipiului. Drumarii consultaţi de noi nu sunt chiar atât de convinşi. De obicei pavelele sunt destinate trotuarelor sau zonelor pietonale, dar pot fi testate şi pe stradă dacă prietenii partidului au rămas cu ele pe stoc…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here