Începe a treia acţiune de dezinsecţie de anul acesta în Deva. La precedenta, ploaia a spălat insecticidul pulverizat în oraş şi vreo 75.000 de lei din bugetul municipalităţii. În mod normal, operatorul DDD trebuia să repete acţiunea pe cheltuială proprie, dar n-a făcut-o. O face în această lună pe banii Primăriei Deva
Marcel Bot
Mai marii Primăriei Deva promiteau o întâlnire cu operatorul DDD care să explice neregulile semnalate în derularea acţiunilor de dezinsecţie şi deratizare. Nu s-au ţinut de vorbă şi – din păcate – acţiunile pe care noii stăpâni ai oraşului le acceptă la plată întră în sfera învârtelilor de natură penală.
Când otrava devine penală. Ruta Deva – Bucureşti
Spre exemplu, la Deva a fost aruncată prin parcuri otravă de şobolani în cutii din carton, punând astfel în pericol populaţia şi animalele de companie. Prin comparaţie, aceeaşi firmă foloseşte la Bucureşti staţii de intoxicare din material plastic, solide, bine fixate în sol, cutii în care otrava este ţinutĂ sub cheie. Luna trecută respectivele staţii din Capitală au fost devastate de o „mână criminală”, iar operatorul DDD a sesizat procuratura. Reprezentanţii firmei pretind că otrava eliberată din cutiile Capitalei atentează la sănătatea publică. Cum rămâne cu Deva, unde otrava a fost aruncată prin parcuri cu bună ştiinţă de operatorul DDD în peste o mie de „ambalaje” desfundate de carton? Cine sesizează procurorii că otrava a fost pusă la liber?
Cod galben de sifonări
„Primăria Municipiului Deva și operatorul Serviciului de Salubritate pentru activitatea de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare al municipiului Deva – S.C. CORAL IMPEX SRL vor demara în perioada 5-15 iulie 2018, a treia etapă din acest an a campaniei de dezinsecţie terestră zone verzi, pe raza municipiului Deva”, anunţă Primăria Deva printr-un comunicat de presă. Edilii mai spun că vor stropi oraşul „în funcţie de starea vremii”. O minciună! Luna trecută au plătit să apară acelaşi mesaj, dar starea vremii n-a contat. Atunci, firma Coral Impex SRL Ploieşti şi Primăria Deva au decis să stropească de ţânţari, deşi prognozele meteo dădeau cod galben de ploi. Şi a plouat la mai puţin de două ore de la finalizarea acţiunii. Practic, operatorul DDD nici măcar nu a spălat ţânţarii – ploaia a făcut-o. Mircea Davidescu, directorul tehnic al Primăriei Deva, pretinde că ploaia nu diminuează efectul insecticidului. Pentru că aşa i-a spus lui reprezentantul firmei Coral. Prospectul produsului îl contrazice, cum contradictorie este şi comunicarea oficială în care stropirea e condiţionată „în funcţie de starea vremii”.
Pentru căpuşe, încercaţi cu DNA…
Altă minciună pe care o serveşte devenilor Primăria în cârdăşie cu operatorul DDD este legată de combaterea căpuşelor. Deşi susţin că acţionează pentru stârpirea lor, în informările publice nu apare nimic despre insecticidele specifice combaterii căpuşelor. „Substanţele care vor fi folosite pentru acţiunea de dezinsecţie sunt: K-othrine Profi EC 250 – pentru combaterea țânțarilor adulți și Biopren 50 LML – insecticid pentru combaterea larvelor. K-Othrine PROFI EC 250 combate toate insectele dăunătoare și generatoare de disconfort din igiena publică, dar se recomandă în special, în tratamentele de combatere a insectelor zburătoare precum: țânțari, muște, molii, viespi”, se arată în comunicatul de presă, la fel ca în lunile iunie şi mai. Potrivit producătorului, niciuna din aceste substanţe nu stârpeşte căpuşele.