Eram în facultate când a apărut mIRC-ul (sau, cel puțin, când am aflat eu de existența lui), acel prim contact creat de Microsoft Windows cu chat-ul online. Deși părea fascinant, o nouă lume a comunicării, recunosc că l-am testat o singură dată, împreună cu sora mea, ascunse amândouă sub protecția anonimatului, râzând pe înfundate și născoncind replici care să pară interesante, privite prin percepția noastră adolescentină.
de Mădălina Oana

După acea experiență, am rămas însă fidelă comunicării tradiționale, mulțumindu-mă să fiu doar un simplu observator neimplicat al extraordinarului fenomen de amploare care s-a dezvoltat ulterior, acela al chat-ului online. În prezent, mă pot lăuda că stăpânesc oarecum clar termeni ca dating online, situationship, Tinder, complicated relationship sau open relationship.

Acest nou val de relaționare, în special amoroasă, mi se pare pe cât de complex și fascinant, pe atât de nepotrivit firii și nevoilor mele afective.

În calitate de observator obiectiv, remarc cu entuziasm avantajele romantismului online: implicare emoțională minimă cu șanse extrem de reduse de a fi rănit, o centrare pe sine, explorarea liberă a propriei sexualități, comoditatea, absența dependenței, rapiditatea, un timp mult mai scurt acordat suferinței unei relații eșuate, pentru că, la orice oră, ai la dispoziție alte posibilități de a crea legături virtuale.

Copilul ceva mai bătrân din mine deplânge însă absența vulnerabilității, care este temeiul unei iubiri strălucitoare și intense, deplânge lipsa unei conexiuni autentice, reale și puternice, imposibiliatea de a îi cunoaște cu adevărat pe ceilalți și de a ne cunoaște profund pe noi înșine, diminuarea relațiilor construite treptat, cu efort și dorință, absența timpului de a ne vindeca după un eșec, devenind astfel mai puternici și mai conștienți de potențialul nostru individual.

Poate că în aceste diferențe se găsește și explicația faptului că relațiile de astăzi durează mult mai puțin decât ce se întâmpla în trecut: acum nu mai este nevoie de o perioadă incomensurabilă de curtare, întâlniri, plimbări, gesturi romantice, cunoaștere, perseverență ci, toate aceste etape dispar sub rapiditatea unui click. Partea mai puțin plăcută este însă că, pe cât de repede încep relațiile, pe atât de rapid se și sfârșesc, în lipsa unui lipici suficient de puternic încât să refacă legătura dintre cei doi.

Problema mea cu aceste reflecții este însă alta: ca o mare iubitoare de filme din orice gen, mă întreb cum vor arăta filmele romantice moderne? Dacă dispare tot dramatismul și spectaculozitatea unei mari iubiri, vom avea de-acum filme care durează mai puțin decât genericul? Pentru binele meu personal, sper să se mai găsească și alți copii bătrâni printre noile generații care se tranformă odată cu viteza internetului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here