Drapelul naţional, purtat în „Caravana Tricolorului” de tinerii liberali prin toate judeţele patriei, a fost interzis în incinta monumentului Sarmizegetusa Regia. Peste tot, gestul tinerilor a fost primit cu simpatie şi bunăvoinţă de autorităţi. Mai puţin în Hunedoara pesedistă, unde indecizia, birocraţia şi fuga de răspundere au compromis un moment frumos
Marcel Bot

 

Tinerii liberali au marcat Centenarul într-un fel aparte. Ei au pornit la drum cu un tricolor uriaş, pe care l-au desfăşurat în locuri semnificative pentru istoria poporului român. „Anul acesta sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, 100 de ani de la momentul în care drumul României s-a schimbat definitiv, prin efortul admirabil al unei generaţii de oameni politici extraordinari. Noi, tinerii liberali, am pornit la drum cu tricolorul şi vom străbate toate judeţele ţării până pe 25 noiembrie, când drapelul naţional va fi arborat la Alba Iulia!”, a fost mesajul viitoarei generaţii de politicieni.

Un refuz gratuit, de neînţeles

„Caravana Tricolorul” a ajuns miercuri, 21 noiembrie, la ora 11 la capitala Daciei Romane, Augusta Ulpia Traiana Sarmizegetusa, apoi (la ora 17:30) la Castelul Corvinilor, iar joi, 22 noiembrie, la ora 11:00, la Deva şi (la ora 14) în capitala Daciei, la Sarmizegetusa Regia. Acţiunea s-a derulat cu entuziasm şi bună înţelegere până când a venit momentul desfăşurării drapelului în Sarmizegetusa Regia. De la Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice (SPAMI), tinerii au aflat că „această adunare publică nu poate fi pusă în discuţie decât după obţinerea avizului de la Direcţia Judeţeana pentru Cultura Hunedoara, respectiv după parcurgerea demersurilor legale atât cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara cât şi cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Hunedoara”. Tinerii au apelat şi la Mircea Bobora (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. „Le-am spus că – fiind vorba de un monument UNESCO – trebuie să obţină aprobare de la Ministerul Culturii. (Totuşi, nu e prima dată când turiştii intră cu drapelul în incinta monumentului, n.red.) N-are nimic în comun liberalul cu drapelul, că i-am lăsat la Ulpia Traiana. Eu nu am nimic împotriva acestui gen de manifestări, mai ales că am convenit că-i fără însemne electorale sau alte chestii de genul acesta. Să vină la mine miercuri când avem şedinţă şi o să discut cu ei şi treaba asta”, ne-a declarat preşedintele Bobora. Prea târziu, pentru că între-timp drapelul a ajuns la Alba Iulia. Totuşi, tricolorul a fost desfăşurat în parcarea de lângă monument. O imagine dezolantă, comparativ cu celelalte fotografii în care vestigiile istorice au fost promovate de acţiunea tinerilor.

Şefii judeţului îşi bat singuri cuie-n talpă

La Sarmizegetusa Regia, autorităţile au refuzat şi cererea tinerilor de a filma cu drona. S-a putut în municipiul Hunedoara la Castel, a fost posibil şi la Ulpia Traiana, doar în creierii munţilor, drona a fost considerată prea periculoasă. Asta în condiţiile în care la Sarmizegetusa Regia sunt sute de arbori care pun, cu adevărat, în pericol viaţa vizitatorilor. Dacă ridicarea unei drone este un atentat la siguranţa turiştilor, atunci putregaiurile moarte „pe picior” în incinta monumentului ar trebui să închidă obiectivul turistic definitiv. Dar acesta este alt subiect în care proasta comunicare a administraţiei judeţene a produs un scandal sinistru. Demersul autorităţilor pentru scoaterea din fondul forestier a suprafeţei de teren pe care se află monumentul UNECO a fost răstălmăcit de „talibanii” mediului ca o defrişare masivă în Munţii Orăştiei. Vina aparţine, însă, şefilor CJ Hunedoara care au ieşit cu un comunicat complet inutil în această fază a dezbaterii. Mai mult, subiectul a fost aruncat pe piaţă fără explicaţii şi argumente, lăsând loc de interpretări. „Nu se pune problema defrişărilor la Sarmizegetusa Regia. E, categoric, exclus. Cei care spun altceva ne fac un proces de intenţie, bazat doar pe speculaţii de rea-credinţă. Sunt arbori uscaţi care pun în pericol viaţa turiştilor sau monumentul. Ei trebuie marcaţi şi extraşi, dar asta nu e defrişare”, spune Radu Crişan, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here