Pensiile se vor majora de la 1 septembrie, dar nu în avantajul celor cu pensii nesimţite, aşa cum vor pesediştii – susţine deputatul PNL Lucian Heiuş. Demnitarul liberal spune că pensiile trebuie să crească în trepte: mai mult pentru cei cu pensii mici, mai puţin pentru cei cu pensii mari. În varianta actuală a legii, un pensionar cum este senatorul PSD Viorel Sălan va câştiga în plus vreo 70 de milioane de lei vechi lunar, în timp ce 2 milioane de pensionari (pe care Laurenţiu Nistor – şeful PSD Hunedoara, pretinde că îi apără) ar lua cel mult câte 4 milioane în plus.
Marcel Bot
„Ce vă pot spune în mod foarte clar este că pensiile vor fi mărite. Sub nicio formă, guvernul liberal nu se opune măririi pensiilor, dar nu suntem iresponsabili să aruncăm ţara într-o criza mai mare decât aceea în care suntem astăzi”, a declarat deputatul PNL Lucian Heiuş ca reacţie la acuzaţiile aruncate în spaţiul public de Laurenţiu Nistor, deputat PSD.
Lege, nedreptate şi pensii mici
Săptămâna trecută, şeful PSD Hunedoara a ieşit cu un comunicatul de presă în care arăta că: „În România, 2 milioane de pensionari, adică 40% din totalul pensionarilor, au o pensie mai mică de 1000 de lei. PSD s-a zbătut să elimine această nedreptate și ca atare azi exista Legea prin care pensiile trebuie mărite de la 1 septembrie cu 40%”. Lucian Heiuş îl contrazice şi spune că legea PSD adânceşte nedreptatea, nu o elimină. „Legea pensiilor are o hibă foarte mare cu care noi nu suntem de acord. Dacă mărim punctul de pensie cu 40 la sută ar însemna să creştem şi pensiile nesimţite cu 40 la sută. Nu putem să aruncăm în aer viitorul investiţiilor din România, doar pentru a mării o pensie ca a domnului Sălan (senator PSD, n.red.), care oricum e de vreo 150 milioane lei, cu încă vreo 70 de milioane de lei doar pentru că aşa vrea domnul Nistor. Eu, ca unul care are un cuvânt de spus în cadrul partidului pe partea bugetară, îmi doresc ca mărirea pensiilor să fie făcută în trepte: pensiile mici să primească un procent mai mare, restul pensiilor mari un procent mai mic, iar pensiile nesimţite să nu crească deloc”, a declarat Lucian Heiuş.
Finanţe şi inginerie financiară
În nota sa informativă, Laurenţiu Nistor a vorbit şi despre impactul bugetar al legii. „Îi auzim cu aceeaşi placă stricată cum că nu ar fi bani la buget. Minciună! (…) Cheltuielile cu pensiile reprezintă acum aprox 7% din PIB. După aplicarea Legii pensiilor în integralitatea ei, procentul din PIB va creşte la 11,7 la sută, dar va fi sub media europeană care e de 13%!”, scrie şeful PSD Hunedoara. „Domnul Nistor se pricepe foarte bine la finanţele proprii şi mai puţin la finanţele ţării. Mie mi-e greu să-i explic domnului Nistor care, în 30 de ani ca primar şi deputat, a reuşit să pună de-o parte vreo şase miliarde de lei pe care îi are în cont şi-n declaraţia de avere. Poate că are mai mulţi, dar în declaraţia de avere cam atât apare adunat în lei, dolari şi euro. Domnul Nistor nu înţelege partea bugetară, dar este un finanţist foarte bun pentru buzunarul propriu”, a replicat Heiuş.