Zilele trecute am avut şansa de a intercepta prin metode specifice câţiva ofiţeri de Securitate. I-am ascultat noi pe ei. S-a întâmplat la lansarea volumului „Iulian N. Vlad – confesiuni pentru istorie”, o carte document semnată de Aurel Rogojan, publicată de Editura Proema din Baia Mare şi „girată” printr-un Cuvânt înainte de Academicianul Dinu C. Giurescu

Mărturisirile fostului şef al Securităţii statului ceauşist nu ar trebui să lipsească din lista de lecturi obligatorii a celor ce fac politică azi precum şi din lista celor care mai pun preţ pe istoria recentă a poporului român pentru că volumul redă „setea de putere şi obsesia controlului, lăcomia vorace, corupătoare şi atotcuprinzătoare, mistificarea realităţii, manipularea societăţii într-un vicierea unor adevăruri şi, nu în ultimul rând, preţul amarnic al demnităţii” (Dinu C. Giurăscu) din regimul ceauşist.

Lansarea de la „Zimbrul”

Cartea a fost lansată , în judeţul Hunedoara, sâmbătă (16 decembrie 2017) după prânz, la Popasul Turistic „Zimbrul” din Haţeg, în prezenţa unui grup de cititori care au trăit din plin regimul ceauşist, foşti ofiţeri de securitate şi activişti de partid, de faţă cu editorul Alexandru Peterliceanu. Evenimentul a fost organizat de Gheorghe Popescu (fost viceprimar la oraşului Haţeg şi fost consilier judeţean din partea PSM), iar la lansare a participat şi actualul primar, Marcel Goia. Portretul generalului Iulian Vlad a fost „zugrăvit” de Rîşniţă (Gogu, „Dumnu’ Gogu”, Rîşniţă), un fost ofiţer al Securităţii din departamentul de contra-spionaj. Acesta spune că Securitatea lui Vlad nu se încurca în lucruri mărunte (nu eram ascultaţi de-a valma, aşa cum umbla vorba în folclorul urban al acelor vremuri), iar generalul n-a fost un apărător al lui Ceauşescu, ci un vizionar al muncii informative. Fostul procuror Cornel Mihăiescu a vrut să afle dacă generalul Iulian Vald „l-a sinucis” pe Milea şi n-a fost mulţumit de răspunsul primit. Discuţiile s-au încins spre final, fiind un bun preludiu pentru lectura „Confesiunilor”.

Aşteptând verdictul Istoriei

Generalul Iulian Vlad (n. 23 februarie 1931, Gogoșița, Dolj – d. 30 septembrie 2017) a fost şef al Departamentului Securităţii Statului înainte şi în timpul Revoluţiei. În data de 31 decembrie 1989, Iulian Vlad a fost arestat şi condamnat la 25 ani de închisoare, acuzat pentru represiunile din Timişoara şi Bucureşti de dinaintea căderii regimului Ceaușescu. A executat patru ani la închisoarea de la Jilava, până când a fost eliberat din închisoare printr-o hotărâre judecătorească la 31 decembrie 1993. Biografii generalului Vlad spun că fostul şef la Securităţii a avut parte de o condamnare nedreaptă şi că a trecut (cu bine) prin opt tentative de asasinare. Înainte de a primi sentinţa definitivă, Iulian Vlad a cerut judecătorilor să cumpănească bine pentru că şi istoria se va pronunţa în cazul său. „Las urmaşilor mei faptele, aşa cum au fost ele, să le judece ei, să le aprecieze, să le cântărească şi să dea verdictul, pentru că fără îndoială, un verdict până la urmă va prevala. (…) În ce mă priveşte, tot ceea ce am făcut, am făcut gândindu-mă la popor şi la ţară. Pentru acest motiv, pot privi în ochii oricui. (…)  Peste un număr de ani, îşi va da verdictul şi istoria, care va fi scrisă fără ură şi părtinire, cu privire la evenimentele din decembrie 1989 şi la rolul pe care l-am avut şi eu, şi instituţia pe care o conduceam atunci, în acel moment de răscruce al destinelor ţării noastre. De aceea, vă solicit un singur lucru: sentinţa pe care o veţi da dumneavoastră să coincidă cu verdictul Istoriei, pentru ca să nu fie infirmată de aceasta”, a spus fostul şef al Securităţii statului în faţa completului de judecată.

Apel la documente

Cei care au evocat personalitatea lui Iulian Vlad în întâlnirea de la Haţeg spun că deciziile generalului, din decembrie 1989, au salvat România de la o soartă asemănătoare cu aceea a fostei Iugoslavii. „Dacă România, geografic vorbind, se păstrează în contururile din 89, să ştiţi, credeţi-mă, documentaţi-vă, întrebaţi pe cine vreţi, în mare măsură i se datorează domnului general Iulian Vlad”, a spus Alexandru Peterliceanu, directorul Editurii Proema.

Marcel Bot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here