Fix la un an de la teribilul incendiu, gardienii Mediului au sancţionat patronii fostei fabrici de chimicale pentru noi fărădelegi. Fuseseră amendaţi şi puţin înainte de prăpăd. (Obiceiurile proaste nu se schimbă.) Comisarii Gărzii de Mediu au impus fabricantului de chimicale să nu scoată molozul din incinta fabricii până se va pronunţa un laborator de specialitate cu privire la toxicitatea deşeurilor
Marcel Bot

După cum informam în urmă cu o lună, resturi din fabrica Terpena (cea care a ars violent anul trecut la Orăştie) au fost deşertate pe o păşune, nu departe de cartierul „Fabricii” din Pricaz. Viceprimarul comunei Turdaş ne spunea că nu există un acord scris din partea Primăriei pentru depozitarea deşeurilor acolo. În urma sesizărilor noastre, autorităţile de Mediu au declanşat un control. „Din observaţiile vizuale nu se poate determina dacă deşeurile de moloz provin de la Terpena SRL Orăştie”, ne informează Garda de Mediu Hunedoara. Şi, într-adevăr, în zona respectivă depozitează deşeuri mai multe firme de construcţii, dar o mini-anchetă (un pic mai mult decât „observaţiile vizuale”) i-ar fi dus pe comisarii Gărzii, aţă, la Terpena, fiindcă există suficiente indicii.

Sub lupa gardienilor de Mediu

Totuşi comisarii Gărzii de Mediu au descoperit ceva. Anume că fosta fabrică de uleiuri şi chimicale este demolată nelegal, fără o notificate prealabilă a autorităţilor de mediu şi fără avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului. „Datorită faptului că în aceste clădiri au fost depozitate sau produse substanţe chimice care au fost distruse aproape în totalitate în urma incendiului din septembrie 2017, Terpena SRL are obligaţia clasificării şi codificării deşeurilor”, transmite Garda de Mediu Hunedoara. Comisarul şef Angela Croitoru spune că au fost trimise la laborator pentru analiză probe de moloz şi că a dispus să nu fie înstrăinate deşeurile până vor sosit rezultatele. În funcţie de buletinele de analiză va fi decisă destinaţia resturilor. „Nu cred că cineva îşi permite să încalce aceste dispoziţii. Noi monitorizăm activitatea de la Terpena şi vom informa populaţia, după ce primim rezultatele de laborator”, a mai spus comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara.

Obiceiurile proaste nu se schimbă

În 12 septembrie 2017, fabrica Terpena a fost mistuită de flăcări. Nori grei de fum şi pulberi toxice au sufocat municipiul Orăştie câteva zile la rând. Chimicalele de la Terpena s-au scurs şi pe râuri, iar unda poluantă a ajuns până la Deva. În urma incendiului, fabrica s-a transformat într-o ruină şi un bărbat în vârstă de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Alte patru persoane au necesitat îngrijiri medicale de urgenţă. Autorităţile locale au dispus evacuarea populaţiei din cinci blocuri. Pe parcursul ultimilor ani, patronii firmei au fost sancţionaţi în mod repetat pentru nerespectarea condiţiilor cerute de lege. Cu puţin timp înainte să izbucnească incendiul, TERPENA S.R.L. a fost amendată cu suma de 30.000 lei pentru nereguli la planul de urgenţă internă. La un an de la tragedie, patronii umblă tot pe lângă lege. Ultima amendă (de fapt – cea mai recentă, fiindcă e greu de crezut că se vor cuminţii) este datată în 13 august 2018. Patronii au fost amendaţi pentru lucrări nelegale de dezafectare la ruinele fabricii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here