Administraţia judeţeană din Hunedoara a plătit peste jumătate de milion de lei pentru lucrări fictive, făcute din pix, la drumul judeţean Vulcan – Pas Vâlcan – până la limita cu judeţul Gorj. Consiliul Judeţean a decontat drumarului devize din care reiese că a cumpărat şi a cărat în munte piatră pentru infrastructura drumului. Frauda a fost depistată de inspectorii Camerei de Conturi Hunedoara, care au constatat că drumul era pietruit NATURAL, în mare parte, iar „rocile din terasamentul drumului sunt de natura celor care se regăsesc în structura terenului” pe care e amplasat drumul.
Marcel Bot
Prejudiciul estimat se ridică la 567.487,21 lei şi a fost depistat în urma controlului făcut de Curtea de Conturi Hunedoara în luna iulie 2018. Asfaltarea drumului Vulcan – Pas Vâlcan – până la limita cu judeţul Gorj s-a făcut prin SC Zona D SRL Petroşani, firmă patronată de Doru Tamaş. Lucrările au fost executate în baza a două contracte subsecvente şi a unui act adiţional, toate semnate pe parcursul anului 2017, acte adiţionale la celebrul „Acord-cadru” din decembrie 2015. Este vorba de acel Acord Cadru ce urmează să devină mult mai permisiv, cum spunea actualul administrator public, Costel Avram, care promitea: liber la decontări din bani publici pentru „partenerii” drumari.
Ca în bancul cu crocodilul: e mai mult lung, decât lat
Înainte de a prezenta detalii despre lucrările fictive, trebuie spus că asfaltarea drumului de munte mai are o poveste de mândră minune. Administraţia judeţeană a comandat lucrări de asfaltare pe lungime de un kilometru, cu lăţimea drumului de şase metri. Când să pună în practică „opera” şi-au dat seama că terenul nu le permite să taie o „panglică” atât de lată, astfel că au îngustat drumul la 4,5 metri şi au crescut asfaltarea în lungime ca să acopere suprafaţa contractată de 6.000 de metri pătraţi. Auditorii Camerei de Conturi susţin că manevra a modificat substanţial contractul, ceea ce reprezintă contravenţie cu prejudiciu de peste 700.000 lei – în opinia lor. Vina aparţine şefei Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul CJ Hunedoara, care a acceptat modificarea ofertei iniţiale, după cum reiese din înscrisuri. Totuşi, în legătură cu această neregulă trebuie spus că asfaltul există pe drum şi lucrările au fost executate. Mult mai gravă e situaţia unor lucrări decontate, dar neexecutate.
Lucrări de jumătate de milion, făcute din pix
Din actele prezentate reiese că drumarul a cumpărat câteva mii de tone de piatră spartă pe care a cărat-o cu basculanta în munte de la o distanţă de 20 de kilometri. Auditorii Camerei de Conturi susţin că aceste lucrări nu au fost făcute în realitate, ele se regăsesc doar în acte (făcute din pix), motiv pentru care consemnează în nota de control fapta: „Decontarea unor lucrări neexistente”. La verificarea în teren a lucrărilor, organele de control au constatat că pietrele din infrastructura drumului fac parte din structura terenului. De altfel, pozele cu drumul de dinaintea asfaltării arată că el era pietruit NATURAL în foarte mare măsură. (E şi greu să fie altfel un drum de munte!) Potrivit estimărilor făcute de Camera de Conturi Hunedoara, prejudiciul creat prin lucrări neexecutate, dar decontate este de 567.487,21 lei. Ar mai fi de adăugat că şi la lucrările de întreţinere a drumurilor pe timp de iarnă s-au consemnat derapaje financiare considerabile, dar despre asta vom reveni cu altă ocazie.