Sorin Maxim, director general ADR Vest, a fost la Deva, miercuri, 6 martie, pentru a semna contracte de finanţare în valoare totală de aproape cinci milioane de euro, destinate eficientizării energetice cu primăriile Deva, Petroșani, Simeria și Petrila
Marcel Bot

Prin finanţarea europeană contractată, 20 de blocuri de locuințe și o școală din județul Huneodara (Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” din Petrila) vor fi reabilitate termic prin cele zece proiecte semnate în sala de şedinţe a Consiliului Local Deva. Semnatarii contractelor au fost Florin OANCEA – primarul municipiului Deva,  Tiberiu IACOB-RIDZI – primarul municipiului Petroșani, Emil RÎSTEIU – primarul orașului Simeria şi Vasile JURCA – primarul orașului Petrila, iar directorul general Sorin MAXIM a semnat din partea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest.

Ce lucrări se pot face

Pentru reabilitarea termică a blocurilor sunt prevăzute diferite tipuri de lucrări, în funcţie de necesități: izolarea termică a fațadelor și planșeelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare și/ sau închiderea balcoanelor/ logiilor cu tâmplărie termoizolantă, reparații la acoperiș și sistemul de colectare a apelor meteorice, înlocuirea instalațiilor de distribuție a apei și/ sau a colectoarelor de canalizare, înlocuirea unor lifturi și a corpurilor de iluminat, montarea de panouri fotovoltaice,  instalarea de rampe/ elevatoare pentru persoanele cu dizabilități etc. „Ținta, în urma intervențiilor, este diminuarea consumului de energie pentru încălzirea apartamentelor și reducerea emisiilor de CO2, dar și îmbunătățirea aspectului acestor edificii și a localităților”, a precizat Sorin Maxim la conferinţa de presă în care s-au semnat contractele de finanţare

Locuinţele reabilitate termic

Vor fi reabilitate 745 de locuinţe cu o clasificare mai bună a consumului de energie. În municipiul Deva este prevăzută creșterea eficienței energetice a blocurilor: Aleea Crizantemelor M1, Bd. Decebal nr. 8, Aleea Plopilor nr. 7 și Aleea Moților P3. În municipiul Petroșani, investițiile vizează imobilele: Str. Păcii nr. 2, Str. O. Iosif 1B, Aleea Poporului nr. 3, str. General Vasile Milea nr. 19 și Str. Constructorul – B. În orașul Simeria, proiectele cuprind blocurile de pe strada 1 Decembrie – nr. 2, A, B, A1, B1, C1 și D1, iar în orașul Petrila – Str. Muncii bl. 1 și bl. 3, Str. Mihai Eminescu bl. A și Str. 8 Martie nr. 3. Valoarea totală a acestor proiecte este de 21.026.319,44 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile se ridică la suma de 10.176.423,85 lei.

Lucrările de la Petrila

La Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” Petrila sunt planificate mai multe tipuri de intervenții, menite să conducă la reducerea consumului de energie: izolarea termică a fațadei, reparații la fațadă și acoperiș, izolarea planșeului peste ultimul nivel, montarea de pompe de căldură și panouri fotovoltaice, înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat led, înlocuirea instalaţiilor electrice, termice, sanitare, P.S.I. etc. Valoarea totală a proiectului este de 2.219.023,32 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile – 2.070.640,88 lei. Perioada de implementare este de 21 de luni.

„Am semnat, astăzi (miercuri, 6 martie, n.red.) cu ADR Vest, contractele de finanțate pentru 4 noi proiecte în valoare totală de aproximativ 1,5 milioane de euro. Până în prezent, Primăria Municipiului Deva a depus 31 de proiecte cu finanțare europeană, aflate în diferite faze (dintre care zece contracte semnate plus cele patru de acum), cu o valoare totală a proiectelor depuse de aproximativ 70,5 milioane de euro. Avem în vedere, în continuare, atragerea de fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea și dezvoltarea Devei”.

Florin Oancea
Primarul Municipiului Deva

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here