Supercom SA – firma paraşutată politic şi nelegal pe deponeul ecologic de la Bârcea ca să acopere „starea de urgenţă” – provoacă o nouă criză a gunoaielor în judeţul Hunedoara, refuzând să primească deşeurile de pe depozitul provizoriu de la Deva. Criza se adânceşte de peste zece zile, iar Garda de Mediu Hunedoara şi firma Supercom schimbă amabilităţi şi politeţuri ca două domnişoare de pension. Exact acum, Statul Român este în plin proces de evaluare a depozitelor temporare nedesfiinţate la termen.
Marcel Bot
România este la câteva zile distanţă de o foarte probabilă condamnare la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru că nu a închis la termen gropile de gunoi nelegale. Curtea se va pronunţa, pe 18 octombrie 2018, în procesul dintre Comisia Europeană şi România, privind obligaţia Statului Român de a închide gropile de gunoi neconforme şi neautorizate. De asemenea, Comisia Europeană pregăteşte un nou proces contra României pentru depozitele temporare nelichidate.
Istoricul cauzei pe scurt
În data de 23 mai 2017, Comisia Europeană a introdus o acţiune împotriva României privind 68 de depozite de deşeuri existente. Prin această acţiune, Comisia doreşte să se constate că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul dreptului Uniunii Europene prin faptul că nu se conformează obligaţiei de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil, în conformitate cu Directiva 1999/31/CE privind depozitele de deşeuri, siturile care nu au primit o autorizaţie care să le permită să funcţioneze în continuare. „Potrivit unor surse din Ministerul Afacerilor Externe, România urmează să fie condamnată de CJUE. Deocamdată, ţara noastră va trebui să plătească doar cheltuielile de judecată, însă nerespectarea de urgenţă a solicitărilor Comisiei Europene va duce la o a doua decizie, în baza căreia România va trebui să plătească sancţiuni de milioane de euro. Sancţiunea riscă să fie dictată chiar în timpul preşedinţiei semestriale a României în UE”, scrie stiripesurse.ro
Singura urgenţă: BANII
În paralel, România riscă un nou proces la CJUE pentru că nu-şi respectă obligaţiile nici în privinţa depozitelor provizorii. În aceste zile se face o evaluare a depozitelor temporare care nu sunt desfiinţate la termen. Va urma o nouă acţiune în instanţa europeană de condamnare a României şi pentru acestea. În judeţul Hunedoara, lichidarea platformei provizorii de la Deva este compromisă de faptul că Supercom SA (firma care operează pe deponeul ecologic – CMID Bârcea Mare) s-a hotărât, începând cu 1 octombrie 2018, să nu mai primească deşeuri de pe depozitul temporar din Deva. Blocajul persistă de mai bine de zece zile, deşi Supercom SA a fost angajată în procedură de urgenţă prin Hotărârea nr.3/2017 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Hunedoara. De fapt, boicotul firmei de salubritate, produs într-un context extrem de tensionat ca cel de acum, şi atitudinea binevoitoare a autorităţilor faţă de gunoier demonstrează, încă o dată, că aşa-zisul caracter de „urgenţă” a fost doar ambalajul sub care se ascund interese financiare uriaşe.
Garda în rol de „Bocceluţa cu plăpânde”
De la 1 octombrie 2018 până acum s-a purtat o corespondenţă plină de dulcegării între Garda de Mediu Hunedoara şi SC Supercom SA. În mod normal, Garda de Mediu trebuia să verifice intrările de la depozitul din Deva în depomeul ecologic, începând din 01.10.2018 şi, în caz că nu sunt, să sancţioneze contravenţional firma Supercom şi să notifice Agenţia pentru Protecţia Mediului în vederea anulării autorizaţiei. În loc de control şi sancţiuni, gardienii Mediului au produs un schimb de amabilităţi la opt zile după declanşarea refuzului, discuţii fără niciun rezultat. Ca între două domnişoare de pension care tocmai învaţă bunele maniere, Supercom salută graţios intenţia Gărzii de a se implica în conflict, iar Garda mulţumeşte Supercomului că apreciază implicarea. Cu asta basta. Deşeurile zac inerte pe deponeul provizoriu. Fix ca anul trecut. Pentru că şi în urmă cu un an Supercom SA a refuzat să preia deşeurile stocate în deponeul provizoriu din Deva.
Golăniile semnalate de Ştefan Ciocan se repetă
Redăm mai jos o parte din ancheta publicată de Ştefan Ciocan, în iunie 2017, despre „firma Supercom SA, care operează ilegal deponeul de la Bârcea Mare”. „Curtea de Apel Alba Iulia a dat câștig de cauză ANAP, care a decis că autoritățile județului Hunedoara nu au încheiat legat contractul de prestări servicii, prin care CMID Bârcea Mare i-a fost încredințată spre operare firmei Supercom SA. Conform răspunsului APM Hunedoara, la solicitarea cotidianului Glasul Hunedoarei, atât Consiliul Județean cât și Agenția de Protecție a Mediului au cerut Comisariatului Județean a Gărzii de Mediu – Hunedoara, în data de 13.07.2017, să verifice respectarea de către Supercom SA a condițiilor prevăzute în actele de reglementare, în baza cărora își desfășoară activitatea. Însă, Garda de Mediu Hunedoara nu a considerat necesar, în zece zile de la sesizarea făcută de două autorități publice să verifice respectarea condițiilor de autorizare ale unei activități încredințate firmei Supercom ca soluție de rezolvare a unei „situații de urgență”, scria Ştefan Ciocan. Situaţia de acum e trasă la indigo cu cea de anul trecut. Singura diferenţă e că la „butoanele” instituţiilor publice au apărut feţe noi, „numai feţe noi” – cum zice o replică celebră din „BD”, atunci când pungaşii se reîntorceau după gratii.