O treime dintre aleşii locali ai municipiului Deva şi-au pierdut postul înainte de termen ca urmare a traseismului politic. Prefectul judeţului Hunedoara a emis miercuri, 9 septembrie 2020, ordin de încetare a mandatului pentru fiecare dintre cei şapte consilieri locali. Cazul nu este unic în ţară. Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, a fost şi el demis, ca urmare a unei sesizări făcute la Prefectura Capitalei de Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

Potrivit noului Cod Administrativ, orice ales local care părăseşte partidul pe listele căruia a fost ales pentru a se înscrie în alt partid îşi pierde mandatul, indiferent de momentul în care s-a produs migraţia politică. Vechiul Cod le permitea traseiştilor să schimbe „barca” în ultimele şase luni de mandat.

La Deva nu se vor mai regăsi în ultima şedinţă a Consiliului Local şapte foşti consilieri locali. Este vorba despre: Răzvan Mareş, Angela Drăguţ, Gheorghe Smaranda şi Daniel Constantin Muntean care au fost aleşi pe listele PSRo şi sunt acum candidaţi PER; Nicu Sav – fost ALDE, acum înscris pe lista de candidaţi PNL; Ioan David şi Florin Mureşan – care au făcut pasul de la PSRo la PMP. Teoretic, fiecare dintre cei şapte foşti consilieri poate contestata ordinul prefectului, dar practic nu mai există timp pentru o eventuală soluţionare înainte de alegeri. În cazul consilierilor deveni sesizarea Instituţiei Prefectului a veni din partea Primăriei Deva. În judeţ există şi alţi traseişti politici nedebarcaţi, cum este cazul primarului (Geoagiu) Vasile Cărăguţ care a trecut de la ALDE la PSD sau a primarului (Balşa) Simion Meteşan care s-a „mutat” de la PNL la PSD. Împotriva lor nu s-au depus sesizări din partea primăriilor în care activează.

Tonul debarcărilor înainte de termen a fost dat de prefectul Municipiului Bucureşti, Gheorghe Cojanu, care a semnat un ordin luni, 31 august, de încetare a mandatului de primar al lui Robert Negoiţă în Sectorul 3.

Negoiţă a fost ales pe listele PSD, dar a fondat şi candidează pe listele partidului Bucureşti 2020, în alianţă cu Pro România. În cazul Negoiţă, sesizarea Prefecturii a fost făcută de preşedintele PSD Marcel Ciolacu.

Marcel Bot

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here