Nu e o comparaţie tocmai poetică, dar e crudul adevăr. Să torni asfalt direct pe pământ se cheamă că ai făcut o lucrare de mântuială care o să ţină, cel mult, până la primul îngheţ. Şi dacă îngheţul nu vine până pe 27 septembrie 2020, primarul oraşului Geoagiu se poate declara mulţumit pentru că turnarea asfaltului în cartierul Muzicanţilor e o afacere sută la sută electorală.
Lucrarea, făcută în disperare de cauză şi pe datorie, va fi decontată de viitorul primar. Sunt peste 360.000 de lei aruncaţi pe Apa Sâmbetei, pentru câteva voturi. Lucrarea a fost contractată cu câteva zile înainte de a începe campania electorală, fără licitaţie. Este o achiziţie directă (cu „dedicaţie”) care a stat formal, să aibă acoperire legală, timp de 5 (cinci) minute pe SEAP, după care a ajuns unde trebuia. Atât din datele afişate public, cât şi din imagini se pateu constata că asfaltul este turnat fără să aibă dedesubt, la bază, piatră spartă, compactată, şi apoi să fie „amorsat cu emulsie cationică cu rupere rapidă”, după cum ne-au explicat câţiva drumari. Un drum durabil se face cu minimum 50 de centimetri de fundaţie, în straturi suprapuse de piatra spartă şi compactată. „Dacă asfaltul e turnat pe pământ sau pe o bază nepregătită corespunzător, o sa ţină până la primul îngheţ”, mai zic drumarii. Puteţi întreba şi dumneavoastră, dar noi nu am găsit un drumar care să aibă altă variantă.
Cărăguţ, la ultima cântare
Lucrările de asfaltare sunt pentru 7.039 de metri pătraţi, din care aproape jumătate se regăsesc în cartierul Muzicanţilor. (Strada Muzicanţilor – 3.067 mp; Strada Calea Romanilor, arteră laterală la nr. administrative – 930 mp; Zona parcare Casa de cultură și bloc nr. 5 – 1.842 mp; Drum comunal DC 30 Renghet – 1.200 mp.) Graba cu care s-a făcut achiziţia, lipsa unui proiect şi asfaltul pus de mântuială dovedesc disperarea cu care primarul Vasile Cărăguţ încearcă să cumpere bunăvoinţa (voturile) electoratului. Cartierul Muzicanţilor a schimbat adeseori rezultatul alegerilor în oraşul Geoagiu. Acolo se fac aranjamentele electorale. Satele au fost de mult uitate. Drumul principal din Geoagiu este năpădit de gropi. Chiar şi în satul său natal – Homorod – nu există apa, canal, asfalt, drumuri de câmp şi semnal la telefon. Lipsesc capelele din câteva sate, ceea ce e complet anormal şi chiar împotriva legilor care obligă autoritatea locală la astfel de investiţii de minimă decenţă şi respect faţă de cetăţeni. Primarul Vasile Cărăguţ nu a făcut aproape nimic pentru aceşti locuitori ai oraşului Geoagiu, în condiţiile în care partidele lui ALDE şi PSD au fost la guvernare în Bucureşti şi la Consiliul Judeţean Hunedoara. Ce mai poate face Cărăguţ de acum înainte, când PSD-ul e „pe făraş”, dacă n-a fost în stare să rezolve probleme de primă necesitate în cei patru ani cât ai lui au condus ţara şi judeţul?