Cetatea Devei, Incinta I
Reabilitarea Cetăţii a început în 2007 şi s-a făcut complet anapoda, în sensul că incinta I (miezul edificiului, partea cea mai spectaculoasă) a fost abandonată şi s-a lucrat la incintele exterioare. Actualul primar, Florin Oancea, promite că va redeschide Incinta I până la sfârşitul acestui an

Primele săpături pentru descărcarea de sarcină arheologică au fost făcute la Incinta I în 2007, costurile au fost de două miliarde de lei vechi, însă au crescut la cinci miliarde în foarte scurt timp. Lucrările s-au blocat după nici doi ani şi a izbucnit un scandal de care nu este străin arhitectul Dumitru Armăşescu, cel care a provocat deranj mare şi la alte monumente istorice din judeţul Hunedoara, precum biserica din lemn de la Strei, conacul Magna Curia ori Cetatea Orăştiei. Ca urmare a scandalurilor litigioase, Incinta I – partea cea mai atractivă şi mai interesantă a Cetăţii Deva – a fost abandonată, iar reabilitarea cu fonduri europene (22 milioane lei), guvernamentale (3,5 milioane lei ) şi locale (13 milioane lei) s-a derulat pentru incintele II şi III. Astfel, „miezul” Cetăţii a rămas de izbelişte. Reabilitarea Incintei I ar costa cel puţin 4,5 milioane de euro, despre o finanţare europeană se vorbeşte de câţiva ani, însă nu a fost depăşit stadiul de promisiune electorală.

Pregătiri pentru acces în inima Cetăţii

Primarul Florin Oancea a anunţat că vrea să deschidă accesul turiştilor în incinta I. „Lucrăm la redeschiderea Incintei I a Cetății, ceea ce va da o nouă valoare monumentului emblematic al Devei, va adăuga un plus de atracție pentru turiști și o nouă deschidere pentru întreaga zonă. Sperăm ca, până la sfârșitul anului, acest deziderat să devină realitate și Incinta I să fie deschisă publicului. După amenajările necesare, aici vor putea fi organizate evenimente culturale și sociale care vor da viață bătrânei noastre Cetăți. În paralel, suntem pe ultima sută de metri pentru depunerea documentației pentru accesarea de fonduri europene, în valoare de 5 milioane de euro, pentru reabilitarea Incintei I, prin proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății, monument istoric și al naturii cu valoare turistică ridicată, în municipiul Deva – Incinta I”. Fondurile europene vor putea fi accesate după redeschiderea Axei 5 a Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020”, anunţă primarul Florin Oancea.

Marcel Bot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here