Laurenţiu Nistor a închis, în 2016, bucătăria Sanatoriului TBC Geoagiu ca să mufeze o firmă (neautorizată) din Şoimuş la mâncarea bolnavilor. Serviciul de catering a fost atribuit, fără licitaţie, invocând o pretinsă situaţie de urgenţă. Potrivit informaţiilor noastre, conducerea Sanatoriului avea o ofertă mai bună la preţ de la o firmă autorizată pentru astfel de servicii, dar oferta a fost aruncată la gunoi ca să facă loc căpuşei din Şoimuş

Pesediştii lui Laurenţiu Nistor au plantat o firmă căpuşă pe hrana bolnavilor de la Sanatoriul TBC Geoagiu. Ingineria s-a produs în vara anului 2016, imediat după ce PSD a preluat puterea în judeţul Hunedoara. Subiectul a fost relatat de noi şi de alţii la vremea lui. (vezi şi „TUN CU 500.000 EURO. PSD Hunedoara a plantat o firmă căpuşă pe hrana bolnavilor din Sanatoriul TBC Geoagiu” AICI) Acum avem informaţii că pesediştii aveau o soluţie legală şi mai puţin costisitoare de catering, însă au ignorat oferta ca să facă loc clientelei de partid.

Implantul căpuşei din Şoimuş la ciolan

Din septembrie 2016, hrana caldă a celor peste o sută de pacienţi internaţi la Sanatoriul Geoagiu este asigurată de SC Sigismund Com SRL. Firma este administrată de Cornelia Itul, soţia fostului şef de post de la Şoimuş din perioada în care era primar Laurenţiu Nistor. La preluarea serviciului, bucătăria firmei Sigismund nu deţinea autorizaţiile cerute de lege. Preţul unei porţii de mâncare era de 19 lei pe zi, astfel că Sigismund Com SRL Şoimuş a încasat cam 57.000 de lei pe lună, bani publici daţi fără proceduri de achiziţie şi fără ca beneficiarul să solicite bucătarului privat autorizaţiile prevăzute de lege.

Partidul mănâncă cu zece linguri

Înainte cu câteva zile de a se livra mâncare în condiţii nelegale, doi patroni de restaurante din staţiunea Geoagiu Băi s-au arătat interesaţi de preluarea serviciului. Noi o să ne oprim doar asupra ofertei făcute de cei care administrează Băile Daco Romane, unde bucătăria era condusă de Iliuţă Florea, un om cu o reputaţie de necontestat încă de pre vremea celuilalt regim, când conducea restaurantul Lido, cel mai galonat din Deva. Firma din staţiune avea toate autorizaţiile şi avizele în bună regulă şi presata servicii similare pentru un centru medical, cu meniu zilnic diversificat pe patru categorii (ca pentru bolnavi: meniu cu sare, fără sare, pentru cei cu afecţiuni hepatice şi pentru diabetici). Au existat negocieri privind oferta de preţ, iar reprezentanţii restaurantului oferiseră un preţ de 16,27 lei hrană cu trei mese pe zi. Managerul („cu delegare de atribuţii”) Ing. Mirela Letiţia Pleşa-Popescu a ignorat, pur şi simplu, oferta şi a încredinţat serviciul „căpuşei” din Şoimuş, fără nicio procedură de achiziţie. Asta în condiţiile în care firma din Şoimuş nu era autorizată să presteze astfel de servicii, iar preţul era cu cel puţin trei lei mai mare faţă de oferta fără „propte” de partid. Evident, Laurenţiu Nistor pretindea la vremea respectivă că nu ştie nimic. Totuşi, citite atent, declaraţiile îl contrazic. „Nu-i în regulă dacă lipsesc avizele legale, iar în privinţa procedurilor de achiziţie publică, am dat dispoziţie managerului ca în maxim o săptămână să organizeze licitaţie”, spunea Nistor. Era prin 26 septembrie 2016, la aproape o lună de când se livra bolnavilor hrană pe sub mână, la mica înţelegere. Şi avea să mai treacă o lună până când au fost aranjate actele să pară totul legal.

Căpuşa la „caşcaval”, medicamentele la coadă

Firma controlată de familia fostului şef de post s-a înfipt în afacerea cu mâncarea bolnavilor din Sanatoriul TBC Geoagiu pentru încă doi ani, deşi soluţia provizorie şi „de urgenţă” trebuia să ţină câteva luni. Bucătăria Sanatoriului continua să fie închisă.  Ministerul Sănătăţii a alocat fonduri pentru modernizare ei încă de la începutul anului trecut, dar banii au fost dirijaţi spre alte lucrări. (Probabil, să nu deranjeze şmenul cu mâncarea bolnavilor.) Ajuns la comanda judeţului, preşedintele Mircea Bobora a dus mai departe căpuşa de pe hrana bolnavilor din Sanatoriu. Despre procedurile de achiziţie am scris pe larg în articolul menţionat mai sus. Contractul, în valoare de 2.209.680 lei, a fost atribuit firmei din Şoimuş care s-a mufat la hrana bolnavilor până în 31 ianuarie 2019. Anul acesta, suma alocată serviciului de catering este de două ori mai mare comparativ cu cea pentru medicamente.

Marcel Bot

2 COMENTARII

  1. Nu mai au rușine si nici limite, totul este atât de prost regizat si capșa este de fapt caracatiță. Pentru madame nu conteaza nici lipsa de medicamente, nici hrana rece si proastă, vrea doar sa nu fie deranjata . Cât am stat internat am rugat sa faca ceva sa ajunga măcar mâncarea mai calda, nu mai spui ca daca nu ai pe cineva care să îți aducă supliment nu ai ce face. Medicamente ni se spune ca nu sunt si trebuie sa ne multumim si sa ne rugam ca ne facem bine. Am vrut sa merg la madame să intreb cand se va remedia situatia dar doamnele mi-au spus ca ar fi bine sa tac pentru ca ordinul este clar de externare daca deranjez.RUSINE!!!!

  2. AM FOST DE CURAND INTERNAT ,DAR NU AM SEZIZAT NEREGULI IN ALIMENTATIA DIABETICILOR DOAR CA ERA MAI, PUTINA CA IN VREMURILE MAI VECHI,DAR S A INTIMPLAT CEVA DEMN DE LAUDAT,SAU IMBUNATATIT CONDIITILE DE CAZARE,CARE NU MA FACE DE CAT SA LAUD PE DOAMNA DR ISAIA ALINA CARE ESTE ATENTA LA TOT CE SE INTIMPLA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here