Hunedoara, politică, 2018. Titlul pare de necrezut. Şi totuşi… În timp ce vicepreşedintele Vasilescu de la judeţ a compromis un proiect de cinci milioane de euro, aşteptând invitaţii speciale de la Misterul Culturii, viceprimarul PSD (mult blamatul) Ovidiu Moş a reuşit ceea ce părea aproape imposibil pentru Cetatea Devei. Anume, să pună în faţa consilierilor locali un proiect de reabilitare a Incintei I, cu toate avizele la zi. Asta în condiţiile în care documentaţia fusese respinsă succesiv de vreo cinci ori. Astfel, Primăria Deva are un proiect eligibil pentru „miezul” Cetăţii, după aproape zece ani de bâlbâieli administrative
Marcel Bot

Consiliul Local al Municipiului Deva aprobat în şedinţa de îndată de joi, 12 iulie 2018, documentele pentru proiectul de intervenţie şi reabilitare la Incinta I, acte ce trebuie depuse până la data de 16 iulie pentru a intra în competiţia de finanţare nerambursabilă. Proiectul va fi depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest pentru POR 2014-2020, Axa prioritară 5. Valoarea totală estimată a investiţiei este de aproape 23 de milioane de lei.

Despre Incinta I, foarte pe scurt

Reabilitarea Cetăţii a început în 2007 şi s-a făcut complet anapoda, în sensul că incinta I (miezul edificiului, partea cea mai spectaculoasă) a fost abandonată şi s-a lucrat la incintele exterioare. Primele săpături pentru descărcarea de sarcină arheologică au fost făcute, la Incinta I, în 2007. Costurile au fost de două miliarde de lei vechi, însă au crescut la cinci miliarde în foarte scurt timp. Lucrările s-au blocat după nici doi ani şi a izbucnit un scandal de care nu este străin arhitectul Dumitru Armăşescu, cel care a provocat deranj mare şi la alte monumente istorice din judeţul Hunedoara, precum biserica din lemn de la Strei, conacul Magna Curia ori Cetatea Orăştiei. Ca urmare a scandalurilor litigioase, Incinta I a fost abandonată, iar reabilitarea cu fonduri europene (22 milioane lei), guvernamentale (3,5 milioane lei ) şi locale (13 milioane lei) s-a derulat pentru incintele II şi III. Astfel, „miezul” Cetăţii a rămas de izbelişte.

Când politica devine o afacere de gaşcă

După zece ani, Incinta I primeşte o nouă şansă. Un merit semnificativ îl are viceprimarul (PSD) Ovidiu Moş care s-a „bătut” – lună de lună – cu membrii Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice până a obţinut avizul fără de care nu putea fi depus proiectul.

Pe de altă parte, Sorin Vasilescu – vicepreşedintele (PSD) Consiliului Judeţean Hunedoara  – avea de îndeplinit o simplă formalitate, dar a ratat şansa pentru amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa. În cazul edificiului antic, era suficient ca Vasilescu să facă act de prezenţă pentru a reînnoi un aviz mai vechi, cel din 2016. N-a făcut-o pe motiv că Ministerul Culturii nu i-a trimis o invitaţie specială să se prezinte ca să-şi susţină interesul. Diferenţa de atitudine între cei doi dregători e frapantă şi totuşi, în PSD Hunedoara, Sorin Vasilescu beneficiază de mai mult credit politic şi de susţinere infinit mai mare comparativ cu Ovidiu Moş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here