Ce faci când te calcă hoţii? Îţi instalezi cel mai performant sistem de alarmă! Acesta e rezumatul cel mai scurt al ştirii de astăzi, 5 aprilie 2021, privind cooptarea lui Traian Berbeceanu în postul de administrator public al Devei. Gestul primarului Florin Oancea este o dovadă indubitabilă a bunei sale credinţe, după suspiciunile de corupţie care planează asupra instituţiei ca urmare a descinderii DNA la Primăria Deva.
Marcel Bot

Florin Oancea i-a atribuit noului administrator public toate atribuţiile pe care le are el ca primar. „Suntem o echipă şi sper ca împreună să ducem la bun sfârşit toate proiectele pe care devenii le aşteaptă de la noi până în 2024”, a spus edilul Devei.

Numirea lui Traian Berbeceanu survine la câteva zile de la declanşarea anchetei penale în cazul suspiciunilor de corupţie din Primăria Deva. „Nu mă puneţi pe mine în situaţia de a mă ante-pronunţa. Rolul meu şi atribuţiile mele de primar sunt cu totul altele. Instituţiile abilitate să-şi facă datoria şi sunt convins că şi-o vor face pentru că sunt profesionişti. Este prima mea experienţă de acest fel de când sunt primar, n-am fost chemat niciodată la DNA. E o situaţie neplăcută, nu am ştiut, trebuie să vă mărturisesc la modul cel mai sincer, şi nici acum nu ştiu dacă este adevărat sau nu (traficul de influenţă, n.red.). Fiecare răspunde pentru ceea ce face”, a spus primarul Florin Oancea.

Comunicatul DNA privind acţiunea penală de la Primăria Deva

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anti­corupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 31 martie 2021, a inculpaţilor: SÂRBU LAURA, secretar general al Primăriei municipiului Deva, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată; SÂRBU HADRIAN, angajat în cadrul Biroului Investitori Relaţii Externe de la Primăria municipiului Deva, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată; Persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă. (Este vorba despre Mihai Bodrean, cumnatul secretarei Laura Sârbu, angajat al Primăriei Deva – Cadastru – la momentul arestării, n.red.) În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2020 – 2021, inculpata Sârbu Laura, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind şi de ajutorul soţului ei, Sârbu Hadrian, ar fi primit de la un om de afaceri suma de 40.000 lei şi ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri suma de 7.000 euro pentru a-şi trafica influenţa pe care a pretins că o are asupra funcţionarilor din cadrul Primăriei municipiului Deva. Concret, banii respectivi ar fi fost primiţi şi pretinşi pentru traficarea influenţei în scopul atribuirii către societatea omului de afaceri a unor contracte de lucrări în cadrul proiectelor derulate de Primăria municipiului Deva şi pentru a asigura obţinerea de către acesta a documentaţiei necesare construirii unei hale de producţie. Influenţa s-a dovedit a fi una reală, deoarece la data de 05 august 2020, omul de afaceri a încheiat cu primăria municipiului Deva un contract ce avea ca obiect efectuarea unor reparaţii cu­rente la „Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte” (aflat în subordinea Direcţiei de asistenţă socială Deva). Ca urmare a înţelegerii iniţiale, omul de afaceri, prin intermediul societăţii administrate de cel de-al treilea inculpat, ar fi remis secretarului general al Pri­măriei municipiului Deva suma totală de 40.000 lei. În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu pre­vederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 01 aprilie 2021, cei trei inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Alba cu pro­punere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi din partea Inspec­toratului de Jandarmi Judeţean Alba”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here