„Locotenenţii” lui Mircia Muntean au căpuşat Primăria la ras. Aqualand, SPIGM, Cantina socială, Cetatea au fost „mulse” de băieţii deştepţi care pretindeau că fac administraţie nu politică la Primăria Deva. S-au făcut angajări fără număr pe cumetrie şi n-a fost Ovidiu Moş stăpânul absolut al recrutărilor, cum s-a insinuat. Achiziţii publice cu dedicaţie şi alte potlogării au dus la două dosare penale în lucru. Unul îl vizează pe Tiberiu Coroiu – fostul şef al SPIGM Deva, altul pe Laura Sârbu – secretarul Primăriei. Foarte probabil să apară şi alte plângeri penale la finalul controalelor pentru că bilanţul este făcut foarte din scurt, iar verificările sunt în derulare

Primarul Devei a avut curajul să spargă gaşca căpuşelor mufate la resursele Primăriei, provocând un „deranj” colosal. Miza este enormă. Nu-i de mirare că au existat, deja, tentative de a-l compromite pe Florin Oancea, de a-l face părtaş cu aranjamente făcute fără ştirea sa. Prin Primărie circulau zvonuri cum că Florin Oancea are probleme financiare şi trebuie ajutat să se refacă. Foştii stăpâni ai oraşului sperau să-l ţină de ficus, ornamental, cum făcuseră cu Mircia Muntean care era mult prea prins cu problemele personale. Oancea povesteşte cum a încercat un afacerist şmecher să obţină o lucrare cu dedicaţie, la mica înţelegere. „Păi, dacă a venit cu tupeu la mine, deşi nu mă ştia, înseamnă că aşa făcea şi în urmă. Aşa făcea, vă spun eu!”, declară primarul Devei la prima sa conferinţă de presă din acest an.

O conferinţă ce trebuie ascultată integral

Florin Oancea a declanşat o acţiune fără precedent de salubrizare morală a instituţiei, iar lupta se dă „care pe care”. Pe parcursul conferinţei Oancea a spus lucruri grele. Fiecare devean ar trebui să-şi găsească timp să asculte integral declaraţiile primarului care sunt publice şi se găsesc AICI. O parte din nereguli au fost spuse foarte tranşant, altele pot fi intuite pe baza măsurilor luate de primar. Directorul tehnic, Ciprian Răchită, şi viceprimarul Răzvan Mareş nu se mai ocupă de achiziţii publice şi de investiţii, fiind trecuţi „la pachet” să se ocupe de Asistenţă Socială. „Mircia Muntean i-a lăsat lui Mareş atribuţii cât pentru un post de primar. Acum domnul Mareş se ocupă în principal de partea de asistenţă socială. Domnul Ovidiu Moş urmează să se ocupe în principal de proiectele cu finanţare guvernamentală”, informează primarul Devei.

Dosar penal la SPIGM

Tiberiu Coroiu, şeful SPIGM, a demisionat din funcţie începând cu data de 1 ianuarie 2018. La Serviciul de Gospodărire Municipală este în derulare un control intern, iar concluziile vor fi prezentate în această săptămână. De asemenea, şeful SPIGM este în ancheta Poliţiei care a deschis un dosar penal pentru fapte asimilate corupţiei. Printre altele, potrivit surselor noastre, este vorba despre achiziţionarea unei camionete la supra preţ, maşină luată de la o firmă din Călan, abonată la lucrări cu Primăria Deva. (Maşina a fost plătită ca de nouă, deşi nu se înscrie nici în programul „Rabla” fiindcă avea motorul defect.)

„Să manâncă şi gura lor”

La Cantina Socială angajaţii sunt ca muştele – mulţi şi inutili. Acolo, 13 oameni încarcă câteva plase cu hrană rece de două ori pe săptămână. „Sunt multe compartimente în care schema de personal este supra-dimensionată. Un exemplu: Serviciul Cantină – 13 angajaţi. Director, şef serviciu, patru bucătari, magazionere, şofer… de toţi, 13 oameni. Activitate? 67 de plase cu o pâine, două conserve şi o sticlă de ulei. Nu fac mâncare gătită. Doi oameni fac 67 de astfel de plase într-o jumătate de oră”, spune indignat Florin Oancea.

Scăldătoarea nababilor rămâne pe sec

Şi poliţiştii locali au intrat în „cătarea” primarului, după ce au cerut bani în plus pentru raţia de hrană .„Am spus «Bun, sunt de acord, dar doar dacă cetăţenii sunt mulţumiţi de Poliţia Locală. Şi nu sunt! Vă spun sigur asta. Nu vă plătesc şi norma de hrană pentru că salariile sunt mai mult decât rezonabile». Şi le-am mai spus ceva: «Sunteţi 112 persoane la Poliţia Locală. Legea prevede un poliţist la 1.000 de locuitori. Ar trebui să fiţi maximum 70”, ne povesteşte primarul. Oancea a mai declarat că, începând din ianuarie, Primăria nu va mai plăti niciun leu pentru salariile angajaţilor de la Aqualand. Primarul spune că la scăldătoare intrau moca tot felul de ştabi. „După ce i-am anunţat că nu le mai dăm bani de salarii, se pare că au găsit soluţii. Doar luni (1 ianuarie – n.red.) s-au încasat 30.000 de lei din bilete”, mai spune Florin Oancea.

Rărituri la primărie

Din Primăria Devei urmează să plece cam 150 de angajaţi. Municipalitatea are 902 posturi, din care 843 sunt ocupate, iar pentru 178 salariaţi leafa vine de la Guvern. Restul de 665 sunt angajaţi plătiţi din banii devenilor. „Acum 10 ani nu ştiu dacă erau 400 de angajaţi de toţi. Ce s-a întâmplat: fiecare primar care a venit a lăsat organigrama aşa cum era, dar şi-a mai adus el oameni, prin stânga şi prin dreapta. A venit alt primar şi-a umflat din nou organigrama. Noi avem acum un număr de angajaţi mai mare ca Oradea, oraş cu 220.000 de locuitori (de trei ori mai mulţi ca ai Devei – n.red.) şi asemănător cu cel al Primăriei Arad. (…) Mi-am propus să fiu corect faţă de mine şi faţă de toţi. Nu am probleme personale cu X sau Y să plece din Primărie. Nu m-a interesat niciodată că l-a adus Muntean, Mărginean, Mareş sau Moş pe X sau Y. Mă interesează, îşi face sau nu treaba”, declară primarul Florin Oancea.

Marcel Bot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here