Preşedintele Mircea Bobora a înţeles că nu se poate face turism organizat în „creierii” munţilor fără să asiguri condiţii minime de siguranţă turiştilor. Şeful administraţiei judeţene din Hunedoara a adăugat un proiect la şedinţa extraordinară din 14 august prin care au fost alocaţi 190.000 lei pentru amenajarea de refugii şi WC-uri ecologice la Regia.
Marcel Bot

Proiectul a apărut neanunţat, la trei zile după ce noi am provocat o dezbatere pe tema siguranţei vizitatorilor, într-un context în care vicepreşedintele Sorin Vasilescu – cel care coordonează activitatea la monumentul UNESCO – a produs un drept la replică prin care continua să susţină că: „cea mai rapidă și sigură variantă rămâne evacuarea turiștilor din sit până la încetarea furtunii sau a vijeliei”. Variantă sigură pentru cine? În nici un caz pentru turişti fiindcă ei sunt la fel de expuşi şi în afara sitului. (E ca şi cum ai spune: „Daţi-i afară, să nu moară la noi în ogradă!” Dar despre asta, poate, într-o altă ediţie.) Oricum, preşedintele Mircea Bobora a înţeles că vizitatorii care plătesc bilet de intrare şi sunt obligaţi să-şi abandoneze maşinile la o distanţă de câţiva kilometri de monument nu pot fi extraşi ca pe o măsea stricată şi abandonaţi în creierii munţilor.

Amplasarea de adăposturi temporare

„Prin realizarea intervenţiilor cuprinse în proiect se doreşte asigurarea unor condiţii minime de siguranţă pentru vizitatorii care vin în sit, iar reprezentanţii Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice (SPAMI) să beneficieze de condiţii decente de lucru. Totodată, investiţiile vor facilita specialiştilor desfăşurarea unor serii de investigaţii necesare studiilor de fundamentare a viitoarelor intervenţii de conservare şi restaurare”, se arată într-un comunicat de presă al CJH, prin care şefii judeţului recunosc faptul că „În momentul de față, la Sarmizegetusa Regia se înregistrează o serie de deficiențe care trebuie înlăturate”

La Regia se vor monta două adăposturi temporare, unul poziţionat la nord de Templul circular mic şi templele patrulatere într-o zonă mascată de vegetaţia existentă. Acesta va înlocui adăpostul actual, o structură improvizată care poate asigura protecţia unui număr de maxim 4 persoane. Cel de-al doilea adăpost va fi poziționat în apropierea drumului pietonal de acces, în curba cea mai pronunțată a acestuia (în a doua treime a drumului). Poziționarea adăposturilor urmărește asigurarea unei protecții în sit și de-a lungul traseului de acces.

Toaletele ecologice vor fi amplasate în apropierea accesului pe sit, la începutul drumului de serviciu care coboară spre templele de calcar. Din zona de acces acestea nu sunt vizibile, fiind poziționate într-o zonă retrasă. În aceeași zonă, vor fi amplasate pubelele pentru depozitarea gunoiului și rezervorul de apă (1 m3). Rezervorul pentru colectarea deșeurilor din toalete (1 m3) va fi amplasat la o cotă inferioară, urmărind panta versantului existent. Accesul către zona toaletelor este posibil din drumul de serviciu, fiind posibil inclusiv accesul persoanelor cu dizabilități. Evacuarea deșeurilor se poate face de pe drumul secundar cu ajutorul autoutilitarelor cu gabarite reduse. Panoul fotovoltaic va fi amplasat în apropierea postului de jandarmi și a casei de bilete, în continuarea panoului existent. Investiţia este estimată la 190.000 lei fără TVA şi se va realiza din bugetul Consiliului Județean Hunedoara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here