Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva beneficiază de o suplimentare de buget cu 8 milioane lei (aproximativ 1,6 milioane euro), bani alocaţi de Ministerul Sănătăţii în urma demersurilor făcute de prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă. În luna februarie, pentru Spital a făcut lobby la Guvern primarul Florin Oancea. SJU Deva este în reparaţii capitale de un deceniu, valoarea lucrărilor executate de firma Valnel Construct fiind de peste 1.100 de miliarde de lei vechi. Cei din Ministerul Sănătăţii spuneau, la începutul anului, că banii alocaţi ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor
Marcel Bot

Banii alocaţi de Guvernul României vor fi folosiţi pentru finalizarea lucrărilor la secţiile de cardiologie şi pediatrie precum şi pentru continuarea lucrărilor aflate în derulare la unitatea medicală hunedoreană. Solicitarea prefectului judeţului Hunedoara adresată Ministerului Sănătăţii a avut la bază o analiză financiară comună prezentată Instituţiei Prefectului de conducerea Direcţie de Sănătate Publică şi de echipa managerială a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. Vasilică Potecă spune că îmbunătăţirea condiţiilor din sistemul sanitar hunedorean este o prioritate pentru Instituţia Prefectului: „Sunt convins că toate instituţiile şi autorităţile publice îşi doresc să elimine problemele constatate în această perioadă şi să asigure condiţii mai bune pentru actul medical în spitalele din judeţul Hunedoara. Trebuie doar să ne implicăm şi să acţionăm”, este mesajul prefectului Vasilică Potecă.

Lobby făcut de Oancea

Anul acesta, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva a mai primit 2,5 milioane lei. La finalul lunii februarie, prefectul spunea alocarea bugetară se datorează în primul rând lobby-ului făcut de primarul Florin Oancea, împreună cu care a fost la Palatul Victoria pentru a obţine banii. „Problema reparaţiilor de la Spital este puţin mai complicată la această oră. Suma necesară pentru finalizarea RC (reparaţii capitale, n.red.) este de 40 milioane lei. Suma obţinută – 2,5 milioane lei – este cea pe care am promis-o pentru terminarea lucrărilor la secţia de Cardiologie. Astăzi (miercuri, 26 februarie 2020, n. red.) am cerut o precizare de la Direcţia de Sănătate Publică în legătură cu utilizarea acestor bani. Ceva trebuie să se şi termine odată! Nu putem să tot avem fel de fel de lucrări începute care nu se mai termină”, a spus prefectul la vremea respectivă.

După zece ani de lucrări cu Valnel

Lucrările de reparaţii capitale la SJU Deva au început în urmă cu zece ani, iar proiectul – finanţat exclusiv cu fonduri guvernamentale –  era estimat la peste 1.100 de miliarde de lei vechi. Pe parcursul deceniului, lucrările au fost executate de Valnel Construct SRL, firma care a câştigat aproape toate lucrările mari la spitalele din judeţul Hunedoara. „Ministerul Sănătăţii – dacă vrei să vă spun – este total dezamăgit de ceea ce s-a petrecut în acest domeniu. Ei spun că banii care au fost alocaţi la Deva ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor. Aşa cred dânşii de la Bucureşti. Poate au dreptate, poate n-au dreptate. Eu nu sunt specialist ca să mă pronunţ, dar o să facă o analiză şi vor lua fiecare obiectiv în parte. Intenţia acestui guvern este să finalizăm lucrările, nu să le ducem până la calendele greceşti. Că avem zece mii de lucrări care nu se mai termin niciodată”, a mai spus prefectul Vasilică Potecă în februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here