Am terminat momentan cu Dragnea, cu ordonanețele, cu PSD-ul sau cu corupția. E un nou șerif în oraș  care ne afectează la fel de intens preocupările: SARS CoV-2 sau Coronavirusul. Infomedia creată cu această ocazie, reliefează în special extremele. Pe de o parte sunt cei care au cedat total temerilor, pe de cealaltă, aceia care se dezic cu totul de virus.
de Mădălina Oana

După nevoile fiziologice primare, de supraviețuire (apă, hrană, adăpost), la baza piramidei lui Maslow stau nevoile de siguranță și securitate personală. Este astfel firesc ca, orice este posibil să ne amenințe în vreun fel, să creeze panică și agitație.

Reacțiile care ies cel mai bine în evidență sunt cele care sfidează echilibrul și fie se vor autoizola, vor face provizii și vor trăi cu o anxietate extremă în suflet, fie cei care vor brava și vor declara demonstrativ că doresc să se îmbolnăvească doar pentru a demonstra inofensivitatea virusului.

Dacă citești site-urile acreditate să ofere informații reale (vezi OMS sau site-ul Ministerului Sănătății), vei afla de la specialiști că SARS COV-2 nu este un pericol atât de mare, că rata de mortalitate este redusă și afectează în special categoria celor peste 50 și de ani, că e nevoie doar de măsuri de igienă nițeluș sporite pentru a te păstra în siguranță.

Dacă însă  te uiți în jur și afli despre măsurile luate de autorități pentru a preveni o epidemie (escorte, verificări vamale, discuții despre închiderea granițelor, izolare la domiciliu, carantină, etc), siguranța ta începe să se clatine și te întrebi de unde această discrepanță între un virus care pare aproape prietenos și măsurile luate ca să îl conțină.

Din punctul meu de vedere, răspunsul stă în necunoscut. E un virus nou, extrem de schimbător, inteligent dacă vreți, care a evoluat în mod surprinzător și despre care, deocamdată, nu știm de ce este în stare. Nu există nici vaccin, nici tratament de combatere a lui, ca atare, singura soluție este să-l tratăm cu respect, la fel cum trebuie să tratăm natura în mod obișnuit.

Nici isteria, nici indolența nu sunt un răspuns potrivit. Teama extremă nu te ajută să-ți folosești potrivit gândirea rațională, autoizolarea nu are cum să fie o soluție pertinentă dar nici tratarea virusului ca și cum nu ar exista nu este o variantă sănătoasă.

Dacă reușești să-ți controlezi teama inițială și inevitabilă, dacă păstrezi proporțiile, te informezi adecvat și încerci să rămâi obiectiv cred că vei găsi înțelepciunea să stăpânești această situație în cel mai convenabil mod pentru tine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here