Cea de-a VI-a ediție a concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!”, concurs organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și al Complexului Deva Mall, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, încheiată la începutul lunii decembrie, s-a desfășurat sub sloganul „Promovăm mișcarea”.
Ioan Sebastian Bara

Am ales acest slogan deloc întâmplător, am avut în gând dictonul latin mens sana in corpore sano, care sintetizează un adevăr din ce în ce mai actual: o minte sănătoasă se poate dezvolta doar într-un corp sănătos, iar mișcarea este unul dintre ingredientele necesare sănătății. De aceea, și premiile pe care le-am oferit la această ediție a concursului „Citești și câștigi!” au fost un îndemn la mișcare în aer liber, la mobilitate, la drumeții și ele au constat în trotinete electrice, biciclete, balance boards, role, dar nu au lipsit trofeele, cărțile, diplomele și alte obiecte necesare elevilor.

Aceste premii au fost oferite cu sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara, al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Hunedoara și al unor sponsori precum: Banca Comercială Română, Bistro Lex Deva, Editura Humanitas București, Editura RAO București, Editura Trei București, Eurosport DHS S.A., Ingeco S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Pizzeria Al Forno Deva, Pizzeria Napoli Deva, Restaurant Castelo Deva, Restaurant Etiquette Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S. C. Anorom S.R.L. Hunedoara, S.C. Bosco Amico S.R.L. Hațeg, S.C. Top Tech S.R.L. Deva, The Refresh Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva.

Și această ediție a concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!” a fost un succes: elevii concurenți au fost bine pregătiți, au făcut față unor seturi de întrebări deloc ușoare, au concurat cu mult entuziasm, animați de dorința de a fi cei mai buni.

La a VI-a ediție a concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!” au participat un număr de 26 de colegii și licee hunedorene, o participare record:

– Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad,

– Colegiul Național „Decebal” Deva,

– Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva,

– Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva,

– Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva,

– Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva,

– Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva,

– Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva,

– Liceul Teoretic „Teglas Gabor” Deva,

– Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu,

– Liceul Teoretic Ghelari,

– Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg,

– Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara,

– Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara,

– Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara,

– Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara,

– Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia,

– Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni,

– Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie,

– Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Orăștie,

– Colegiul Economic „Hermes” Petroșani,

– Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani,

– Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani,

– Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina” Prislop – Silvașu de Sus,

– Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria,

– Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani.

Plini de emoție, susținuți de colegii și profesorii lor, concurenții au trecut prin filtrele serioase ale etapelor, au răspuns la întrebările deloc ușoare care le-au testat cunoștințele de cultură generală din cele cinci domenii propuse: Științe, Artă/Sport, Literatură, Geografie și Istorie.

Fiecare etapă a concursului a reprezentat un pas spre marea zi a confruntării finale în care au rămas cei mai buni: Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani.

Confruntarea finală a fost palpitantă, a fost o luptă strânsă până la ultima întrebare. Concurenții s-au dovedit a fi bine pregătiți, s-au mișcat cu ușurință prin toate întrebările, fie că a fost vorba de evenimente majore din istoria lumii, de personalități marcante ale literaturii, de locuri turistice unice în lume sau mari competiții sportive. Atmosfera concursului a fost electrizantă, în spatele echipelor s-au aflat colegi, profesori, toți își încurajau echipa și s-au bucurat împreună de victorie.

Concursul a fost câștigat de Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din  Hunedoara, pe locul doi s-a clasat Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, iar locul al treilea a fost ocupat de Colegiul Național „Decebal” din Deva.

Locul 4 (Mențiune) a fost ocupat de Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani

Locul 5 – Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg

Locul 6 – Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria

Locul 7 – Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad

Locul 8 – Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina” Prislop

Locul 9 – Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Orăștie

Locul 10 – Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani

Locul 11 – Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia

Locul 12 – Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva

Locul 13 – Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva

Locul 14 – Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara

Locul 15 – Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni

Locul 16 – Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara

Locul 17 – Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie

Locul 18 – Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva

Locul 19 – Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva

Locul 20 – Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara

Locul 21 – Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva

Locul 22 – Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu

Locul 23 – Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva

Locul 24 – Colegiul Economic „Hermes” Petroșani

Locul 25 – Liceul Teoretic „Teglas Gabor” Deva

Locul 26 – Liceul Teoretic Ghelari

 

Au fost puse în joc premii importante: 8 trotinete electrice pentru locul I, 8 biciclete pentru locul al II-lea, 8 balance boards pentru locul al III-lea, 8 perechi de role pentru locul al IV-lea, 8 locuri în Tabăra Națională de Istorie și Civilizație Dacică și Romană de la Costești (Premiul juriului), 208 pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care au fost atribuite, prin tragere la sorți, chiar în ziua marii finale: o dronă, un uscător de păr, o undiță, o cutie utilă pescarului, un tricou, 4 DVD-uri, cinci invitații la restaurant pentru cinci echipe, trei premii în bani a câte 100 de lei fiecare, 208 vouchere a câte o băutură răcoritoare în orice locație The Refresh din țară.

Premiul Juriului a fost acordat concurenților de la Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria, care au avut o evoluție constantă  de-a lungul confruntărilor, au manifestat interes pentru temele propuse spre studiu și au dovedit spirit de echipă și fair-play.

Trebuie remarcat efortul deosebit al bibliotecarilor Carmen Maria Barna, Diana Trif, Diana Ferencz, Camelia Mestecănean, Sorin Pascu, Mihaela Țoța și Daniel Oprean, care, cu profesionalism și meticulozitate, au alcătuit întrebările la care cei mai buni dintre concurenți au oferit răspunsuri corecte.

Felicitări câștigătorilor, felicitări tuturor concurenților, felicitări profesorilor, ne bucurăm împreună de această reușită a noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here