Informaţiile publicate de noi în urmă cu câteva zile sunt reconfirmate de auditorii Curţii de Conturi. Firma desemnată de administraţia Oancea să deratizeze Deva apare în recentele rapoarte ale Curţii de Conturi cu prejudicii de peste 15 milioane de lei, comise la Cluj şi Slatina. Coral Impex din Ploieşti este în vizorul DNA de peste doi ani, însă continuă să obţină fonduri publice prin aceleaşi metode murdare depistate în 2015

După cum arătam într-un articol publicat săptămâna trecută, Alexandru Badea, patronul care figurează pe lista şpăgarilor în dosarul Uioreanu, a prins contractul de dezinsecţie şi deratizare a municipiului Deva. Firma Coral Impex SRL din Ploieşti a pus o ofertă de 20,76  la sută din valoarea estimată, preţ „neobişnuit de scăzut”, după cum spun edilii Devei. Dimpotrivă, procurorii DNA şi auditorii Curţii de conturi arată că dumpingul este metoda obişnuită cu care patronul din Ploieşti îşi lichidează concurenţă, după care creşte artificial preţurile cu complicitatea unor demnitari sau funcţionari din primării. Recentele rapoarte ale Curţii de Conturi reconfirmă practica din anii precedenţi.

Cum au fost umflate facturile la Cluj

Auditorii Camerei de Conturi au constatat că Primăria Cluj a făcut plăţi nelegale către firma Coral Impex SRL Ploieşti în sumă de aproape 14 milioane de lei. Potrivit auditorilor, Coral umflă facturile artificial prin stropiri repetate, peste limita legală, şi prin majorarea din pix a suprafeţelor. „Acceptarea și decontarea unor cheltuieli privind serviciile de dezinsecție, mai mari decât cele real datorate, cauzate de creșterea frecvenței de execuție a tratamentelor de dezinsecție, contrar prevederilor legale” a creat un prejudiciu bugetului local al Primăriei Cluj de 12.220.000 lei, consemnează auditorii Camerei de Conturi. De asemenea, „acceptarea și decontarea unor cheltuieli privind serviciile de dezinsecție și dezinfecție mai mari decât cele real datorate, cauzate de majorarea artificială a suprafețelor prevăzute în contract, pentru serviciile efectuate la instituțiile de învățământ de pe raza Municipiului Cluj–Napoca” au produs o gaură estimată la 944.000 lei. Apoi, „acceptarea și decontarea, în perioada 2014 – 2015, a unor cheltuieli privind serviciile de deratizare mai mari decât cele real datorate, cauzate de cuprinderea în suprafața contractată a pădurilor, contrar prevederilor legale” a generat un prejudiciu de 879.000 lei.

Căpuşa favorită a primarilor PNL pare de neoprit

La Slatina, auditorii Camerei de conturi Olt au depistat că firma din Ploieşti a săltat preţul peste cel cu care a câştigat atribuirea contractului. „Efectuarea de plăți nelegale, reprezentând contravaloare servicii de salubrizare spații verzi executate de prestatorul de servicii în perioada ianuarie – august 2016 și decontate de beneficiar la un preț mai mare decât cel prevăzut în contractul de concesiune” a provocat un prejudiciu estimat la 1.396.000 lei. Reamintim că la Slatina, fostul primar Darius Vâlcov a concesionat serviciul pe 20 de ani, mult peste limita legii şi a bunului simţ. De asemenea, lucrările de dezinsecţie pe domeniul public, conform contractului, erau pentru 490.000 mp, în timp ce o factură ajunsese la plată cu lucrări pentru 13.500.000 de metri.

După cum arătam în precedentul articol, la Ploieşti, valoarea maximă a contractului a fost depăşită cu un procent de 270%. Prin câteva trucuri, un contract de 10 milioane lei a ajuns în deconturi la suma de 27 milioane lei, iar acum e în curs de finalizare o atribuire a serviciului pentru 54 milioane lei. La Alba, au existat tarife majorate cu până la 137% faţă de preţul ofertat şi cuprins în contract, iar la Piteşti, firma a căpuşat bugetul public cu un serviciu de… combatere a căpuşelor, deşi în mod normal căpuşele sunt incluse în acţiunile DDD contractate. După descinderile procurorilor DNA din 2015, firma din Ploieşti a reuşit să intre în afaceri cu primăriile Oradea şi Deva.

Marcel Bot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here