Primarii cer rezilierea contractului cu gunoierul angajat de Consiliul Judeţean Hunedoara (prin ADI Deşeuri). Şefii Judeţenei de Partid se păstrează într-o suspectă indiferenţă faţă de subiect, deşi ei sunt autorii morali ai afacerii. Nici măcar Costel Avram, omul care se pozează cu toate problemele judeţului, n-a apărut călare pe o ghenă (şi pe Facebook) să anunţe că situaţia e sub control. Criza alunecă spre Instituţia Prefectului, ca în 2016, când a fost declarată stare de urgenţă în judeţ din cauza gunoaielor
Marcel Bot

Primăria Deva a cerut, vineri, rezilierea contractului cu Brai – Cata. Primăria Hunedoara i-a dat gunoierului o amendă record, de 50.000 lei. Primarul oraşului Simeria ţine un om permanent mufat la reclamaţiile privind operatorul de salubritate. La Orăştie e ca la Deva: mizerie, disconfort şi ameninţări cu ruperea contractului.

Gunoierul a primit afacerea „la cheie”

Cea mai sinistră situaţie – dacă subiectul permite comparaţie – este în municipiul Hunedoara, unde Brai – Cata a primit afacerea „la cheie”. Gunoierului i-a rămas doar să-şi instaleze propriul şef şi să lase afacerea să producă. N-a mers nici aşa. Primarul Dan Boboţanu (PSD) spune că este întru totul de acord cu Florin Oancea (PNL), primarul Devei, în privinţa rezilierii contractului. „Aici este vorba despre administraţie, nu de politică. Pentru mine este de noaptea minţii cum poţi să intri într-o licitaţie fără să ai infrastructura creată. N-au maşini. Le-am dat maşinile noastre. Le-am dat şoferii noştri. Le-am dat muncitorii noştri de la salubrizare. Le-am dat cadrele tehnice. Spaţiile. Toate contractele cu societăţile comerciale şi cetăţenii. Le-am oferit toată logistica. Au restanţe la plata chiriilor către noi – am înţeles. Am trecut şi peste disfuncţionalităţile din primele luni. Nu se mai poate! Pur şi simplu cred că o fac intenţionat. Sunt total de acord cu primarul Devei, chiar dacă este din alt partid politic”, ne-a declarat Bobouţanu. Săptămâna trecută, Primăria Hunedoara i-a aplicat o amendă de 50.000 lei. „Motivul îl reprezintă nerespectarea normelor privind protecţia igienei publice şi a sănătăţii populaţiei, a mediului de viaţă al populaţiei şi a mediului înconjurător. Concret, operatorul a fost amendat pentru că nu a ridicat gunoiul de la punctele de colectare din oraş”, a informat Primăria Hunedoara.

Primarul Devei: „Ajunge!!!”

Florin Oancea, primarul Devei, a solicitat, vineri, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri rezilierea contractului cu operatorul de salubritate Brai-Cata. „Am încercat toate variantele posibile pentru a determina firma de salubrizare să-şi facă treaba. Am încercat să evit un conflict major, care să adâncească şi mai mult o stare de criză care îi afectează pe cetăţenii municipiului Deva. Am încercat prin discuţii amiabile, i-am rugat, i-am amendat, i-am somat, le-am dat un ultimatum, le-am dat şi al doilea ultimatum – şi ei tot nu-şi îndeplinesc obligaţiile. De aceea am cerut ADI Deşeuri rezilierea contractului de salubrizare cu firma Brai-Cata SRL şi am informat şi Consiliul Judeţean Hunedoara despre decizia noastră”, declară Oancea.

Rezilierea contractului şi la Orăştie

Situaţia din Deva se regăseşte şi la Orăştie. „Încă de la preluarea serviciului de către noul operator (25 decembrie 2018), am trimis săptămânal sau lunar adrese prin care semnalam neregulile care se petrec la nivelul municipiului Orăștie în ceea ce priveşte ridicatul deşeurilor selective şi menajere. Am fost deschişi la colaborare pentru satisfacerea interesului cetăţeanului, am făcut publicitate şi ne-am bătut pentru interesul superior al orăştianului. Este inacceptabil ca la mai mult de şase luni de la delegarea serviciilor, operatorul să nu lucreze după un program fixat pe ore de ridicare a deşeurilor, să nu facă deloc publicitate serviciilor pe care le prestează (aşa cum şi-au asumat prin contractul de delegare) şi să aibă o dotare precară care face imposibilă desfăşurarea unei activităţi profesioniste. Ne dorim servicii de calitate pentru orăştieni”, este mesajul edililor din Orăştie.

Judeţeana de Partid stă de chibiţ

Rezilierea contractului cu gunoierul se poate face doar cu votul membrilor din ADI Deşeuri. În asociaţie sunt toate primăriile şi Consiliul Judeţean, dar votul nu este echitabil din perspectiva contributivităţii. Administraţia judeţeană plăteşte cât toate primăriile la un loc şi are doar un vot, dar deţine controlul „de facto”. În schimb, primării precum Hunedoara şi Deva pompează bani la greu, fără să aibă nicio pârghie de control. Fiecare din cele două primării cotizează la ADI cu circa 70.000 lei (un leu pe cap de locuitor), dar au câte un singur vot, la fel ca Bătrâna care plăteşte sub 150 de lei. Astfel, oraşele din centrul judeţului sunt la mâna primarilor de comună şi a celor din Valea Jiului care au alt operator şi sunt complet în afara scandalului. Aşadar, afacerea este doar aparent una administrativă. Jocurile se fac politic şi aici Judeţeana de Partid face legea.

Acesta este contextul în care Consiliul Judeţean Hunedoara se sustrage din scandal tăcând şi lăsându-i pe primari să-şi spargă capul cu o nucă pe care ei, stăpânii judeţului, au inventat-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here