de Sorin Ovidiu Bălan

Din capul locului vreau să fac o precizare. Nu sunt deloc adeptul teoriei conspiraţiei şi nici al lozincii: „dai în mine, dai în fabrici şi uzine”. Dar evenimentele din ultimele zile mi-au întărit convingerea că România este ţinta unui atac bine pus la punct, menit să o destabilizeze. Cineva, poate vom descoperi împreună cine, vrea dezordine aici. Vrea o nouă mineriadă, care să ne azvârle din nou înapoi cu câteva zeci de ani. Adică să ne alunge pentru o lungă bucată de vreme din lumea civilizată, unde abia am pătruns.

Nu vă spun o noutate, că în societatea românească, violenţa a început să-şi arate din ce în ce mai mult colţii. Violenţa de limbaj, care este ceva mai veche pe reţelele de socializare, a coborât în stradă. Oameni care au convingeri politice diferite, au ajuns să se înjure în gura mare, sau şi mai rău, să se agreseze fizic. Mai mult, demnitari, indiferent de ce culoare politică, sunt agresaţi pe stradă şi ameninţaţi că le vor fi atacate casele şi familiile.

La prima vedere, ar părea că tâmpeniile făcute de PSD în actul de guvernare, păstrarea cu încăpăţânare a lui Dragnea în fruntea partidului, deşi evident va merge la puşcărie, au radicalizat societatea. Că cel puţin o parte a ei, dacă nu toată, nu mai suportă.

Eu nu cred că este chiar aşa de simplu ceea ce se petrece sub ochii noştri. Că în spatele evenimentelor stă cineva. Şi am şi argumente pentru asta.

Demonstraţia s-ar putea să fie cam lungă, dar vă rog să o urmăriţi până la capăt. Ca să o înţelegem, trebuie să ne întoarcem puţin în timp. Anume la anul în care a fost atacată fosta Iugoslavie. Înainte de operaţiunile militare propriu-zise, a început o intensă activitate de dezinformare şi manipulare. Dar şi de provocări. Canale de televiziune şi publicaţii prestigioase au dat ştiri false, menite să convingă opinia publică internaţională de necesitatea atacării statului suveran. S-a scris şi o carte despre aceste dezinformări. Cea mai cunoscută este fotografia cu o femeie ducând în braţe un prunc cu scutecele pline de sânge. Fals. S-a dovedit că femeia, identificată ulterior, ducea în braţe o păpuşă şi nişte scutece pictate cu vopsea roşie. Dar la vremea respectivă, imaginea a stârnit o emoţie puternică.

Tot la acea vreme şi noi, în România, am avut parte de un astfel de scenariu. Mineriada din 13-15 iunie a pornit tot de la dezinformări. Agenţi provocatori au aprins câteva clădiri importante din Bucureşti, jandarmii şi-au incendiat propriile maşini (asta am văzut-o cu ochii mei, eram reporter la „Tineretul liber” pe atunci), iar TVR a încetat să mai emită, după ce a difuzat imagini din elicopter cu clădiri fumegând în centrul Capitalei. Imagine de haos total. Motiv foarte bun ca să se facă apel la cetăţeni să vină în Capitală ca să apere tânăra democraţie. Şi au venit. Şi am văzut ce s-a întâmplat. Felul extrem de organizat în care au ajuns minerii la Bucureşti, dovedeşte fără echivoc, premeditare.

Premeditare este şi acum. Ştim bine că România nu este de capul ei pe planeta asta. Că noi, cu toţii, am optat să îmbrăţişăm valorile democraţiei occidentale. Că am fost de acord să intrăm în NATO şi în UE. Că vrem ca SUA să fie partenerul nostru strategic. Ei bine, cineva nu vrea asta.

Dezinformarea, maşinăria de fabricat zvonuri care să producă emoţii, funcţionează din plin. Vă dau doar ultimul exemplu. Desigur, Dragnea este un personaj detestat de marea majoritate a populaţiei. S-a difuzat ştirea că locuinţa unuia dintre judecătorii care l-au condamnat a fost devastată imediat după pronunţarea sentinţei. Evident, atacul avea legătură cu procesul în care liderul PSD a fost condamnat cu executare. Lucrurile nu stau însă deloc aşa. În primul rând, că nu era reşedinţa judecătorului, ci o casă de vacanţă de lângă Braşov. Iar cel care i-a spart geamurile, nu a făcut-o din cauza sentinţei dată de judecător, ci pentru că are un conflict mai vechi cu acesta, pe motiv că şi-a construit casa prea aproape de proprietatea lui şi nu mai are intimitate. Să mai adăugăm dezinformările în ceea ce priveşte noile prevederi ale codurilor penal şi de procedură, care se modifică acum. S-a spus pe mai multe canale de televiziune că violatorii şi criminalii vor scăpa. S-a dat şi un exemplu, menit să stârnească o emoţie vie: criminala de la metrou va scăpa, pe baza noilor prevederi. Mai exact, imaginile surprinse de camerele de supraveghere nu mai sunt mijloace de probă. Deci, practic, nu-i mai poţi dovedi vinovăţia, deşi ea este limpede. Nimic mai fals. Noul Cod de procedură specifică foarte clar exact invers. Că sunt mijloace de probă inclusiv înregistrările făcute cu telefonul mobil. Deci, nici vorbă să scape criminala de la metrou.

Să nu uităm şi diversiunile prin abaterea atenţiei. Prima se numeşte Koveşi. Tot facem pronosticuri, dacă pleacă sau nu de la DNA. Desigur că va pleca, pentru că aşa a spus CCR. Dar o mai lungim, ca să nu fim atenţi la ceea ce este important cu adevărat. A doua diversiune este cea cu divorţul anului, a câta oară, a Biancăi Drăguşanu. Diversiune care nu a prins însă.

Toate aceste manipulări, sunt însoţite de violenţe în stradă. Deputatul Nicolae Bacalbaşa este huiduit copios de o masă de protestatari, în timp ce ieşea din clădirea parlamentului. Urmăriţi cu atenţie scena. Este pe reţelele de socializare. La un moment dat, dintre protestatari, care aveau tot dreptul să-şi manifeste nemulţumirea, inclusiv prin huiduieli şi fluierături, se desprinde un tânăr vânjos, îi dă un brânci deputatului şi apoi dispare discret, la fel cum a apărut. Acesta este un agent provocator. Gestul lui ar fi trebuit să declanşeze violenţe asupra lui Bacalbaşa. Demnitarul nu a fost ales întâmplător. Este medic de meserie, a profesat ani buni la spitalul din Galaţi şi trăieşte modest, la bloc, într-un apartament de două camere. În plus, este şi descendentul unei familii de intelectuali de marcă: fraţii Anton şi Constantin Bacalbaşa. Lovirea lui ar fi stârnit reacţii violente din partea susţinătorilor? Foarte posibil.

Să revenim la Braşov. Spargerea geamurilor casei judecătorului a avut loc concomitent cu atacuri asupra unor lideri PSD din zonă, care ieşeau de la o şedinţă. Au avut loc ameninţări de genul: „ Te caut acasă şi te fac”! Scene care au fost înregistrate şi difuzate. Să fi fost doar întâmplări disparate, fără nici o legătură între ele? Eu cred că nu. Sâmbătă, cineva a vrut să dea foc Braşovului.

Pe fondul acesta de violenţă, miercuri se depune de către PNL o moţiune de cenzură. Nu sunt deloc un suporter al Vioricăi Dăncilă. Dimpotrivă, cred că ar trebui să mai meargă pe la seral să înveţe măcar limba română. Dar moţiunea de cenzură iniţiată de Ludovic Orban evident nu are nici o şansă să dărâme guvernul. Atunci, de ce a fost ea iniţiată? Doar aşa, ca să-şi bifeze PNL o acţiune politică? Nici vorbă. Ce a spus Orban atunci când a anunţat moţiunea? Să vină cetăţenii în stradă şi să o susţină. În replică, alţi înfierbântaţi de la PSD s-au pus pe făcut apeluri să iasă în stradă susţinătorii Guvernului. Asta ne trebuie? Români asmuţiţi contra români? Din nou?

Pe bună dreptate, vă veţi întreba de ce toate acestea? Mişcări care presupun nu numai ingeniozitate, ci şi foarte mulţi bani. Pentru a descoperi mobilul, cred că trebuie să mergem puţin până în SUA. Venirea lui Donald Trump la putere a deschis drumul spre o nouă ordine mondială. În care şi România are un rol important. Unii veţi spune că iar ne credem buricul pământului, că geo-strategia că bla, bla, bla.

Ei bine, nu este chiar aşa. România, alături de Polonia, în noua concepţie geo-militară a SUA, trebuie să fie unul dintre cei doi piloni importanţi ai flancului estic al NATO. A trecut cu prea mare uşurinţă vizita preşedintelui Johannis în Polonia. Ce se urmăreşte prin tot acest plan despre care am pomenit? Să se demonstreze că România nu este stabilă. Că românii se bat între ei pe stradă. Că nu se poate discuta cu conducerea ţării. Cu alte cuvinte, că nu ai pe cine să te bazezi.

Să mai adăugăm şi faptul că toată această tevatură a început la noi concomitent cu cea din SUA împotriva lui Donald Trump. Prestigioasa revistă „TIME” a publicat pe copertă un copil plângând disperat şi pe Trump privindu-l de sus. Explicaţia era că preşedintele american îl despărţise de părinţi. Totul s-a dovedit a fi o făcătură. O dezinformare. Fotografia fusese fotoşopată, iar copilul extras dintr-o poză în care se afla chiar lângă părinţii săi.

Să mai adăugăm faptul că în Turcia, Erdogan a mai câştigat un mandat, cu puteri sporite şi că preşedintele turc este mai ataşat valorilor Islamului decât valorilor civilizaţiei occidentale. În timpul loviturii de stat din Turcia, s-a vorbit despre mutarea bazei militare de la Incirlik în România, la Mihail Kogălniceanu sau la Câmpia Turzii. Sigur discuţia va fi reluată acum.

De aceea cred eu că sub ochii noştri se desfăşoară un plan bine pus la punct, care să ducă la concluzia că românii sunt nişte sălbatici, care îşi dau în cap între ei pe stradă. Iar un punct strategic al NATO trebuie să şi fie într-o ţară stabilă. Şi mai trebuie să fie într-o ţară cu economie puternică. Ceea ce înseamnă bunăstare pentru locuitori şi prestigiu în lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here