Doi demnitari PSD din municipiul Hunedoara au început o răfuială publică din care aflăm şi noi că unul (Raul Scurtu – consilier local PSD) foloseşte abuziv o proprietate publică, iar celălalt (Dan Bobouţanu – primar PSD) a declanşat procedurile de recuperare a bunului după aproape trei ani, fix atunci când Scurtu „a ales să facă opoziţie în interiorul partidului”
Marcel Bot
Cei doi pesedişti s-au încăierat public de la o declaraţie a consilierului local PSD Raul Scurtu care îi imputa primarului (PSD) Dan Bobouţanu că administrează nelegal (fără autorizaţie de funcţionare) piaţa publică Obor. Primarul i-a replicat că piaţa n-are nevoie de actul respectiv, după care a emis un comunicat de presă (plătit) prin care îl acuză pe Scurtu că uzează de funcţie ca să obţină pe şest un bun public pe care îl foloseşte abuziv de mai mult timp.
Cine este consilierul CIVIC – PSD
Raul Scurtu a ajuns pe un loc eligibil (poziţia 3) în lista PSD la localele din 2016 datorită unui proiect – „10 pentru Hunedoara” – lansat de primarul Dan Bobouţanu care a oferit locuitorilor municipiului posibilitatea de a-şi alege un „CIVIC” să-i reprezinte în Consiliul Local. „La momentul respectiv, iniţiativa s-a bucurat de un real succes şi unul dintre consilierii locali PSD a fost ales de către hunedoreni, prin vot popular. Este un proiect de care sunt mândru şi pe care îmi doresc să îl reiau anul viitor, pentru că mereu voi îndemna tinerii să intre în politică, să se implice în viaţa comunităţii”, explică Bobouţanu.
Familia Scurtu ţine o cafenea în Hunedoara. În urmă cu vreo nouă ani (prin 2010, crede primarul Dan Bobouţanu), Raul Scurtu a închis o nişă de 18 metri pătraţi cu perete, transformând-o în separeu la cafenea. Astfel, „civicul” a pus stăpânire pe un teren ce aparţine domeniului public. Povestea a rămas în coadă de peşte până în martie 2019, când primarul a apelat la instanţă pentru intrarea în legalitate. De ce atât te târziu? Scurtu pretinde că Dan Bobouţanu l-a ţinut deliberat în clandestinitate ca să-l poată controla. Pe de altă parte, „civicul” avea la îndemână soluţia ieşirii din captivitate: să dărâme peretele şi să încheie bâlciul. Totuşi n-a făcut-o.
Cu spatele la zid
Raul Scurtu spune că a depus mai multe cereri, începând cu anul 2016 – imediat după alegerile locale, la Primărie pentru a intra în legalitate. Consilierul PSD – CIVIC susţine că nu a primit niciun răspuns oficial în scris, deşi ambele părţi (Scurtu şi Bobouţanu) admit că au purtat discuţii pe această temă. În 15 octombrie 2018, ca urmare a unei sesizări făcute de fratele consilierului PSD, Poliţia Locală a verificat pe teren situaţia bunului public deţinut nelegal. „Cu această ocazie, Poliţia Locală i-a pus în vedere intrarea în legalitate în sensul demolării spaţiului construit abuziv, cu termen de ducere la îndeplinire în 30 de zile”, declară primarul Dan Bobouţanu. Timp de patru luni, până la izbucnirea scandalului, povestea a trecut din nou în adormire. Abia în martie 2019, Primăria Hunedoara a deschis acţiune în instanţă. Raul Scurtu susţine că n-a primit şi n-a semnat procesul verbal constatator şi că nu are cunoştinţă să îl fi somat Primăria să demoleze peretele. „În luna ianuarie 2019, Primăria a plătit o evaluare a imobilului respectiv pentru a-mi da posibilitatea să-l cumpăr. Ce sens avea să cheltuiască bani publici în ianuarie, dacă eu trebuia să demolez în noiembrie 2018. Nu e logic. Sper să aibă acte pe ce vorbesc”, spune Scurtu. De aici doar instanţa mai poate descâlci iţele. Un lucru este, însă, cert: recuperarea efectivă a bunului public a intrat pe agenda municipalităţii cu mare întârziere şi într-un context de răfuială politică.
În loc de epilog
Săptămâna aceasta (18 -24 martie), conducerea PSD Hunedoara discută retragerea sprijinului politic pentru Raul Scurtu ceea ce duce la excluderea lui din Consiliul Local. Încă o aventură a civismului în politică se încheie lamentabil şi înainte de termen, la fel ca cele în care civicii s-au dovedit foarte vocali doar ca să obţină o sinecură.
De cealaltă parte, primarul Dan Bobouţanu a ales să conducă Primăria Hunedoara cu mână de fier, prin exces de autoritate la limita legii. Într-un moment de sinceritate, Bobouţanu mărturisea că nu ar ezita să dea afară un angajat, chiar dacă legea e excesiv de protectoare cu funcţionarii publici. „N-are decât să mă dea în judecată. Până se termină procesul va fi muritor de foame”, spunea primarul (PSD) Dan Bobouţanu. Cât de eficientă e metoda sa de lucru vom afla după alegerile locale de anul viitor.