Feţele Albe, monument de patrimoniu mondial UNESCO a fost răvăşit de un incendiu ce s-a produs în noaptea de marţi spre miercuri, probabil, de la o candelă lăsată aprinsă după ritual de iubitorii „focului sacru”. Autorităţile au intrat în alertă. Mai puţin cei de la Cultură. (Monumentul aparţine Ministerului Culturii.) Direcţia de Cultură a Judeţului Hunedoara (care reprezintă Ministerul în teritoriu) nu ajunsese, până ieri la final de program, să vadă starea monumentului. Ei spun că administratorul sau proprietarul (adică şefii lor de la Bucureşti) ar fi trebuit să-i anunţe. Asta se întâmplă când un monument de o valoare mondială este lăsat pe mâna unor birocraţi obosiţii
Marcel Bot

Incendiul a izbucnit în crucea nopţii, însă abia la lumina zilei de 14 noiembrie, în jurul orei şase şi jumătate, a fost observat fumul peste păduri. Silvicultorii au fost primii care au ajuns la incendiu şi au anunţat Pompierii care au ajuns după vreo două ore în creierii munţilor. „Pe la ora opt a început acţiunea şi am reuşit să izolăm focul. Nu este stins nici la ora asta (14:30), mai arde mocnit. Oamenii noştri sunt acolo şi supraveghează zona, cel puţin până mâine dimineaţă. Am avut mare noroc că nu a bătut vântul. Ar fi fost un dezastru”, spune Nicolae Oproiu, şeful Ocolului Silvic din Orăştioara. focul se pare că a izbucnit după un ritual. „Sunt doar presupuneri, noi am găsit acolo nişte candele din acelea de care se pun la cimitir. Bănuiesc că Poliţia o să continue cercetările pentru a stabili cauza incendiului”, spune Oproiu. Şi, într-adevăr, Poliţia a deschis dosar penal pentru distrugere din culpă.

Ţara arde şi culturnicii cer în scris

Flăcările din pădure au cuprins şi fortificaţia antică, monument UNESCO. A fost freamăt mare în Munţii Orăştiei. Numai oamenii Direcţiei de Cultură lipseau din peisaj. „Am auzit azi la telefon că la Feţele Albe arde. Trebuie să merg să văd despre ce e vorba: unde a ars, ce a ars, dacă este distrugere şi în funcţie de asta să luăm măsuri mai departe. Nu am avut cum să merg fiindcă eu eram pe teren. Sunt singura de pe Arheologie, din păcate atâţia funcţionari suntem. Nu am ce să spun mai mult până nu merg să constat ce s-a întâmplat acolo. În mod normal, administratorul-proprietarul trebuie să ne anunţe, dacă s-a întâmplat ceva la monument”, spune Angela Bălos, arheolog la Direcţia de Cultură a Judeţului Hunedoara. Altfel spus, Bălos dă vina pe şefii ei de la Bucureşti pentru că monumentul este în proprietatea Ministerului Culturii, care este şi administrator. Ulterior am aflat că cei de la Cultură aşteptau o informare oficială, în scris, de la silvicultori. Care pădurari au anunţat doar telefonic. „Nu ştiam că trebui să-i anunţăm. Nici acum nu sunt convins de lucrul ăsta. Eu nu am în fişa postului aşa ceva. E pregătită adresa şi e pusă pe e-mail la ora asta (14: 45, n.red.).  Am făcut acest demers în urma unei discuţii telefonice cu cei de la Direcţia de Cultură. Iniţial i-am anunţat telefonic. Pentru noi acolo există doar fond forestier. Avem cunoştinţă de existenţa unui monument, dar nu e reglementată niciun fel de relaţionare în situaţii de felul acesta”, spune şeful de Ocol de la Orăştiaora.

Ce spune şi tot repetă de câţiva ani Vladimir Brilinsky

„În repetate rânduri am semnalat pericolul reprezentat de spectacolele puse în scenă de diferiți șarlatani, iubitori ai „focului sacru”. S-a dat foc la stâlpi din marele templu circular, s-a făcut foc pe altarul de andezit, s-au făcut vetre de foc în mijlocul templelor, atât la Sarmizegetusa Regia cât și în celelalte cetăți și locații din împrejurimi. Din cauza unui astfel de foc sacru au ars, pe masivul Godeanu, peste 70 de hectare de pădure de rășinoase. Acum a venit rândul Fețelor Albe. Goniți din Sarmizegetusa de „hulitul” regulament de vizitare și de prezența pazei permanente, acești enoriași ai unor falși profeți și șarlatani au ales Fețele Albe, inventând povești ale locației care nu au nicio legătură nici cu realitatea istorică și nici cu normalitatea. Preotese trădătoare a lui Decebal, domnițe caste, izolate acolo, templul cunoașterii de sine, locul inițiatic al marilor preoți daci, izvorul tămăduirii și multe alte astfel de elucubrații au fost sădite în mințile necultivate și naive a sute de persoane aflate în căutarea unor speranțe deșarte sau chiar disperate în căutarea vindecării trupului. Locația de la Fețele Albe este monument al patrimoniului mondial. Este parte integrantă a dosarului de clasare a cetăților dacice în UNESCO. Au fost afectate iremediabil monumente. Este extrem de grav ce s-a întâmplat și dacă acum nu se merge până la capăt cu identificarea și pedepsirea vinovaților, înseamnă că ne merităm soarta de condamnați ai istoriei”, ne-a declarat Vladimir Brilinky, fostul administrator al monumentului Sarmizegetusa Regia.

Ce-ar fi fost dacă…

După cum probabil vă mai aduceţi aminte, cei de la Direcţia de Cultură Hunedoara (absenţii zilei de la Feţele Albe) l-au demolat pe Brilinsky pentru că a improvizat o „umbrelă” înfiptă în şase ţăruşi la marginea pădurii din parcarea alăturată monumentului. Acum imaginaţi-vă că incendiul ar fi izbucnit la Sarmizegetusa Regia şi fostul administrator era încă pe post.

 

1 COMENTARIU

  1. As dori mai multe nformatii despre Rangeri, ce sunt , ce statut au ca nu se prea vad…..padurile se taie, creste numarul si suprafetele de Parcuri Nationale si arii protejate doar pe hartie….nu exista arii protejate …se taie paduri , se intra cu tot felul de utilaje peste tot….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here