Anul acesta, la 28 iunie, se împlinesc o sută de ani de la nașterea scriitorului Ion Dezideriu Sîrbu, unul dintre cei mai importanți intelectuali care s-au opus regimului totalitar și care a avut până în ultima clipă a vieții o conduită morală demnă. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean  Hunedoara, organizează în ziua de 22 mai, ora 13:30, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Sala „Liviu Oros”, o manifestare cultural-educativă sub genericul „Centenar I. D. Sîrbu”.
Ioan Sebastian Bara

Ion D. Sîrbu s-a născut la 28 iunie 1919 la Petrila, într-o familie de mineri. Primii patru ani de liceu i-a urmat la Petroșani, iar Bacalaureatul l-a dat în anul 1939, la Deva. Au urmat ani grei de front, după care s-a înscris la Facultatea de Litere şi Filosofie la Cluj, mutată la Sibiu după 1940. Aici l-a avut ca profesor şi mentor pe Lucian Blaga. La Universitate a fost asistent la catedra profesorului Liviu Rusu. În perioada studenţiei face parte din Cercul Literar de la Sibiu, alături de alte viitoare mari personalităţi ale literaturii române: Şt. Augustin Doinaş, I. Negoiţescu, Radu Stanca, Eta Boeriu, Nicolae Balotă, Cornel Regman, Eugen Todoran, Ovidiu Cotruş etc.

În martie 1945, I. D. Sîrbu este licențiat magna cum laudae în Filosofia Culturii, cu teza De la arhetipurile lui C. G. Jung, la categoriile abisale ale lui Lucian Blaga. Îşi dă doctoratul cu teza Funcţia epistemologică a metaforei (1947). A fost conferenţiar de istoria literaturii dramatice la Conservatorul de Artă Dramatică din Cluj-Napoca (1947); conferenţiar de istoria artelor la Institutul „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca (1948-1950). După instaurarea regimului comunist, este înlăturat din învăţământul superior și a lucrat ca învăţător la Baia de Arieş (1950), profesor de liceu la Cluj (1951-1955), secretar de redacţie al revistei „Teatru” (din 1955). A debutat în publicistică cu articolul De ce ?, în ziarul „Ţara” din Sibiu (1940), iar literar a debutat cu nuvela Duminica, în revista „Curţile dorului”, condusă de Lucian Blaga. În anul 1957 este arestat sub pretextul „omisiune de denunţ”, întrucât a refuzat să-l denunţe pe Lucian Blaga, persecutat în acea perioadă. A fost condamnat la 8 ani de închisoare pe care i-a petrecut la București, Jilava și Gherla, în lagărele de muncă forțată Salcia, Giurgeni și Periprava. Este eliberat în anul 1963, dar nu mai e primit în învăţământ, astfel că va lucra ca vagonetar la Mina Petrila, apoi şef de producţie la Teatrul din Petroşani. În anul 1964 se stabileşte la Craiova, cu domiciliul supravegheat, până în anul 1989, când, la 17 septembrie, se stinge din viaţă. În aceeaşi zi, pe scena Teatrului Naţional Craiova, unde a fost secretar literar, are loc premiera piesei „Arca bunei speranţe”. A trăit cu demnitate, în ciuda suferinței, a permanentei supravegheri de către Securitate, în ciuda faptului că din 1957 până în ultima clipă a vieții a fost urmărit și persecutat de un stat opresiv. Așa cum, cu o ironie amară a spus, I. D. Sîrbu a fost „multilateral traumatizat”.

Pe lângă cărțile scrise înainte de 1989, I. D. Sîrbu a avut o bogată literatură de sertar care a putut fi publicată doar după 1989: romanul Adio, Europa! și Jurnalul unui jurnalist fără jurnal. Opera postumă cuprinde volumele: Traversarea cortinei (1994), Lupul şi catedrala (1995), Scrisori către bunul Dumnezeu (1996), precum şi alte şapte volume apărute la Editura Fundaţiei Culturale „I. D. Sîrbu”, cuprinzând publicistica, sub îngrijirea lui Dumitru Velea.

În anul 1991, în memoria sa, Teatrul din Petroşani a primit numele „I. D. Sîrbu” și tot în același an a luat ființă Fundația Culturală „I. D. Sîrbu”. La 15 februarie 1996 i s-a acordat post mortem titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Petrila „scriitorului petrilean de vocație universală”, iar în 2009 a devenit Cetățean de Onoare al municipiului Petroșani. La Petrila există o școală care îi poartă numele și tot acolo se află Casa Memorială „I. D. Sîrbu”.

Întreaga viață și creație a lui I. D. Sîrbu, profilul său moral de excepție, vor fi expuse în fața publicului participant la manifestare. Ca de obicei, celor aflați în sală le vor fi adresate întrebări din subiectul prezentat, cei care vor oferi răspunsuri corecte fiind răsplătiți cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană.

1 COMENTARIU

  1. „Răscruci“ (revistă literară lunară), la Alba-Iulia (1 februarie – martie 1941, două numere). Articolul „La răscruci“, apărut în Caietul 1 (februarie 1941) al sus-amintitei reviste, marchează debutul publicistic al lui Ion D. Sîrbu.
    –arestat sub pretextul „omisiune de denunţ”, întrucât a refuzat să-l denunţe, NU pe Lucian Blaga, ci pe DOINAȘ;
    Arestat pentru „omisiune de denunţ“, la 16 septembrie 1957, va fi anchetat, judecat şi condamnat la un an închisoare, executată la Jilava. În ziua eliberării (17 septembrie 1958), este rearestat, „corpul delict“ constituindu-l „comedia satirică Sovromcărbune.“ Anchetat de cpt. Gheorghe Enoiu, „şeful anchetei, Secţia scriitori şi intelectuali dificili“, și cpt. Tudor Vornicu, i se înscenează un nou proces, în urma căruia va fi condamnat „la 7 (șapte) ani închisoare corecţională şi 4 (patru) ani interdicţie corecţională, cu suspendarea exercițiului drepturilor prev[ăzute] de art. 58, pct. 2–5 C[od] P[enal], pentru delictul de uneltire contra ordinei sociale.“
    Încarcerat la Jilava şi Gherla. Din 1959, până la sfârşitul detenţiei, „lucrător cu brațele“ în coloniile de muncă din Deltă (Salcia, Stoeneşti, Strâmba, Grindu, Periprava): „Pedeapsa mi-am executat-o în cea mai mare parte în colonii de muncă : la construcţii de diguri, tăiat stuf, desecări în baltă, agricultură.“
    La 6 februarie 1963, este pus în libertate pe baza Decretului nr. 5/1963 al Consiliului de Stat și trimis cu „domiciliu obligatoriu“ la Petrila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here