Există un motiv pentru care fiecare se specializează doar într-un anumit domeniu. Natura ne-a creat să funcționăm împreună. Îți ia o viață întreagă să poți învăța și acumula experiența necesară ca să ajungi la performanță. Fiecare face ce știe mai bine, bazându-se, în același timp, că și ceilalți procedează la fel. Îmi văd de pătrățica mea, simțindu-mă în protejat de cei în măsură să o facă.Trecutul însă ne-a învățat că, de foarte multe ori, lucrurile nu se petrec așa. Aceeași greșeală se poate repeta la nesfârșit.
de Mădălina Oana

HBO GO a lansat documentarul Colectiv. Dacă ai puterea să-l urmărești, vei trece printr-o varietate de emoții: de la durere, teamă, compasiune, tristețe, neputință, furie, revoltă până la admirație pentru cei care nu s-au dat bătuți. Dacă se nimerește să-l urmărești în timpul pandemiei de Covid 19, s-ar putea ca granița dintre teamă și panică să fie mult mai greu de controlat.

Scimbarea necesită timp. Atunci când vechile obiceiuri au o istorie de 30 de ani în spate, aceasta va fi cu atât mai greu de produs. Fețele poate sunt altele însă discursul este îngrijorător de asemănător. Rămâne să vedem care va fi rezultatul.

Statisticile par a fi prietenoase. Am înregistrat chiar scăderi de la o zi la alta. Scenariul din Italia, China și celelalte state afectate sever par să nu se aplice la noi. Am putea chiar respira nițeluș ușurați. Asta până să ascultăm apelul disperat al liderului Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus: testați, testați, testați!

Orice studiu trebuie să elimine variabilele care pot influența un rezultat și trebuie să se centreze pe a analiza reprezentativ. Degeaba întrebi bărbații ce simte o femeie însărcinată, pentru că rezultatul nu va fi valid.

Pe de altă parte, dacă servește interesului tău, se poate întâmpla să te joci puțin cu numerele. Dacă testezi doar trei subiecți, numărul nu va niciodată mai mare de-atât. Cel puțin, nu în rezultatele studiului. Poți închide ochii la dezordinea din țară, poți anula declarațiile medicilor, poți minimiza efectele virusului. Dar ce îți va fi extrem de greu să reușești, este să mai prezinți încredere. Cel puțin, nu după ce trecutul ne-a dat atâtea palme zdravene.

Teama există. Este în fiecare dintre noi, cei care nu am uitat! Ea ne ține în siguranță. Ea ne determină să avem singuri grijă de noi. Ținem cu dinții panica la distanță, luptăm vitejește cu neîncrederea. Nu avem altă soluție. Nu după ce o mână de oameni determinați ne amintește mereu că a te simți protejat este un drept și o datorie, în același timp! Schimbarea, în cazul fiecăruia dintre noi, este nu numai posibilă, dar, mai ales în aceste momente, vitală!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here