Prefectul Vasilică Potecă demontează ştirea falsă cum că un tânăr din Deva şi fiul său de patru ani ar fi fost diagnosticați cu coronavirus, la întoarcerea din Roma,  dar nu sunt înregistrați pe lista pacienților din județul Hunedoara.

Andrei Culda, un tânăr din Deva, împreună cu fiul său în vârstă de aproximativ patru ani au fost depistați cu coronavirus. Cei doi se află internați în Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Andrei a relatat că în urmă cu o săptămână a plecat la Roma la un control medical pe care fiul său trebuia să îl facă în urma unui transplant suferit în urmă cu trei ani, când a fost diagnosticat cu sindrom Wiscott-Aldrich – o boală rară. Bărbatul spune că atât el, cât și copilul nu se regăsesc deocamdată în statisticile publicate de autorități cu privire la numărul persoanelor infectate cu coronavirus în Hunedoara. Ştirea a făcut vâlvă, dar autorităţile susţin că informaţiile sunt incorecte. Mai mult, chiar şi pacientul arată în postarea sa că a fost monitorizat de către DSP Hunedoara.

Mesajul pacientului

„Suntem depistați pozitiv, eu și Tudor, suntem bine, suntem internați la spital, în Timișoara. Nu e nimic grav. Nu știm cum ne-am pricopsit cu virusul vieții. Am plecat sâmbătă din țară și am ajuns duminică la Roma, la consultul medical. Am stat acolo la o casă cu curte, nu am stat la bloc, ca să avem contact cu alții și am coborât doar pentru a lua o apă. Luni am fost la control, Tudor e bine, la trei ani și o lună de la transplant, iar lucrurile au decurs normal. Marți dimineața, am plecat spre țară. Miercuri dimineața, a fost mai problematic în vamă în Croația, unde am stat împreună cu cel puțin 100 de oameni. Apoi, în vama cu Ungaria am stat cu trei persoane, păstrând distanța. La intrarea în țară, unde din punctul meu de vedere e un haos total în vamă la Nădlac am stat două ore și un pic până să putem fi escortați. Am intrat, miercuri dimineață, la ora 4 în vamă, iar în Deva am ajuns la 12:30. Au venit miercuri seara cei de la DSP, ne-au recoltat probe, iar sâmbătă după-amiaza a venit vestea cea tristă că eu și Tudor suntem pozitivi. Mulțumim celor de la DSP că ne-au permis izolarea la domiciliu și nu carantina care se preconiza pentru toată lumea care vine din zona roșie, mulțumim și celor care ne susțin și spitalului care ne permite să primim pachete”, a relatat Andrei Culda, într-un video publicat pe pagina de Facebook Asociația Ajutor pentru Tudor

Replica prefectului de Hunedoara

În realitate, cei doi pacienţi figurează în statisticile oficiale. Ei sunt cazurile 13 şi 14, la nivelul judeţului. Situaţia lor a fost una specială, cum de altfel o spune şi Andrei Culda în postarea sa. Prefectul Vasilică Potecă cunoaşte situaţia pentru că a intervenit personal în decizia de a permite izolarea la domiciliu a celor doi pacienţi. „În situaţia în care era copilul ar fi fost crimă curată să-i fi dus într-un spaţiu amenajat pentru carantină, motiv pentru care eu am hotărât izolarea lor la domiciliu. Ştiu foarte bine cazul pentru că a fost o situaţie specială. Presa nu are decât să mă sune dacă vrea să afle adevărul. Sunt auto-izolat în instituţie, 24 de ore din 24, şi răspund la solicitări, dar nu toate detaliile despre cazuri pot fi făcute publice. Toată lumea trebuie să înţeleagă, nici legea nu ne permite aşa ceva ”, a declarat prefectul Vasilică Potecă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here