Judeţul Hunedoara va intra în şantier pe teritoriul celor 52 de primării unde operează Apa Prod SA. Conducerea operatorului regional de apă a prezentat într-o conferinţă de presă, lucrările ce urmează să se facă în următorii patru ani prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Concomitent, şefii judeţului anunţă epurarea posturilor de conducere de la Apa Prod şi ADI Aqua Prest – veriga slabă pe firul apei în judeţul Hunedoara 
Marcel Bot

Conferinţa a avut loc în 7 iunie 2019 şi a fost susţinută de Victor Arion – director general Apa Prod, şi Costel Avram – administrator public al Consiliului Judeţeana Hunedoara, membru în CA la Apa Prod. Discuţiile s-au purtat pe tema extinderii reţelelor de apă şi canal, despre demiterea de şefi şi desfiinţarea unor posturi de conducere din schema de salarizare a ADI Aqua Prest şi Apa Prod.

Ultima mare investiţie la reţelele de apă

Proiectul depus recent de Apa Prod se va derula în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, un program cu finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune (85 la sută), Guvernul României prin bugetul de stat (14 la sută) şi autorităţile locale beneficiare ale proiectului, membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare (ADI) Aqua Prest Hunedoara (1 la sută). „Este un proiect necesar, cu întârzieri – nu mari, dar e un proiect cu fonduri europene care sigur se va realiza. Acest proiect va ajunge în toate oraşele şi comunele pe care noi le gestionăm, în număr de 52 (de primării), şi va trebui să fie finalizat în anul 2023. În toamnă vom şti exact care este suma alocată de Ministerul Fondurilor Europene proiectului nostru. Acesta va acoperi toată aria în care operează Apa Prod Deva, rezolvând astfel toate problemele legate de reţelele de apă şi canalizare din toate localităţile”, a explicat Victor Arion, director general Apa Prod. La finalul acestui proiect e de aşteptat ca gradul de conectivitate să fie de 98-99 la sută. Adică, aproape orice gospodărie din judeţ să se poată lega la reţelele de apă şi canal. Sursa principală de apă rămâne Sântămărie Orlea care va alimenta şi zone precum Geoagiu, Vălişoara, Băiţa, până în Ţara Zarandului.

Epurare de personal la Apa Prod SA

La această oră, Apa Prod are 1.068 de angajaţi. Arion susţine că o parte au venit la pachet cu investiţiile preluate de Apa Prod de la primării. „O staţie de epurare pe care o iei îţi aduce cinci angajaţi, un rezervor preluat îţi aduce alţi cinci angajaţi… Problema e calitatea oamenilor”, spune Arion. Aşadar, nu numărul mare de angajaţi ar fi problema, ci calitatea meseriaşilor care trebuie să lucreze în uzine moderne de apă, deşi ei sunt „mineri, turnători sau absolvenţi veniţi de pe băncile şcolii”.  Costel Avram confirmă faptul că se lucrează la o „epurare” a personalului de la Apa Prod. „I-am cerut domnului Arion să vină cu o nouă organigramă, cu micşorarea funcţiilor de conducere din cadrul SC Apa Prod. La ora aceasta mi se pare că sunt: un director general şi încă cinci directori. Eu îmi doresc să rămână un singur director. General. Sunt prea multe funcţii de conducere şi trebuie făcută o analiză la nivelul întregului operator. Preluând investiţi de la UAT-uri au preluat şi cheltuieli foarte mari, au fost nevoiţi să facă unele angajări şi de aceea eu cred că trebuie găsită o soluţie. Oamenii nu trebuie daţi afară neapărat, dar trebuie reaşezaţi pe funcţii şi pe posturi în care pot aduce acea plus-valoare de care avem nevoie”, susţine administratorul public al judeţului Hunedoara.

ADI Aqua Prest, veriga slabă pe firul apei

Ca intermediar între primării şi SC Apa Prod, ADI Aqua Prest a păpat bani degeaba, sunt de părere şefii judeţului. „După ultimele evenimente, noi  – Consiliul Judeţean, am constatat că cei de la ADI nu şi-au făcut treaba, iar preşedintele Consiliului a cerut demisia directorului Bălan. Din câte ştiu, acum este în concediu, dar va reveni şi-şi va da demisia. Trebuie să vedem de ce nu şi-au făcut treaba cei din conducerea ADI Aqua Prest, pentru că sunt plătiţi regeşte. Trebuie să vedem ce vom face în continuare”, a declarat Costel Avram.

Primele investiţii, primele şantiere

Potrivit şefilor Apa Prod, mega-proiectul depus la sfârşitul lunii mai pentru finanţare POIM va deschide concomitent mai multe şantiere în judeţ, în funcţie de priorităţile ce vor fi discutate cu primarii celor 52 de UAT-uri pe care le deserveşte Apa Prod. Astfel, în scurt timp vor începe trei lucrări la reţelele de apă şi canalizare. „Dacă proiectul pe un anumit oraş este foarte bine întocmit, operatorul poate începe lucrările pe banii săi, urmând ca apoi Ministerul Fondurilor Europene să restituie banii. Vom începe foarte urgent lucrările la Peștișu Mare (Primăria Hunedoara), culoarul Mureș și Mesteacăn (Primăria Brad)”, a declarat Avram. „Vom face caietul de sarcini şi vom scoate lucrarea la licitaţie cât mai curând”, a completat directorul general al Apa Prod, referindu-se la Peştişu Mare, localitate care a provocat scandalul de pe urma căruia a început epurarea şeilor ADI Aqua Prest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here