Groapa din imagine a apărut în luna martie, la 800 de metri după ieşirea din satul Costeşti spre Sarmizegetusa Regia , pe drumul turistic ce duce la cel mai important monument de patrimoniu pe care îl are judeţul Hunedoara. De altfel, pe acest drum sunt sute de gropi şi capcane pentru turişti, deşi oamenii lui Laurenţiu Nistor de la cârma Consiliului Judeţean Hunedoara spun în mod repetat că e OK. Cârpelile făcute anul trecut, în iulie, pe când administratorul judeţului se fotografia cu lopătarii de la drumuri, s-au dovedit bani aruncaţi degeaba. Gropile s-a scuturat de asfalt ca de praf şi rânjesc din nou la soare.
Marcel Bot

De la „Mişu” Rudeanu (social-democrat şi el) nicio administraţie judeţeană n-a lăsat drumuri mai proaste ca cele ce vor fi predate de pesediştii lui Nistor la finalul acestui mandat. Timp de patru ani, peseediştii de la judeţ ne-au spus că drumurile turistice sunt prioritatea lor. Ei bine, drumul spre capitala Regatului Dac e un monument de proastă guvernare. Şi nu vorbim de zona afectată de calamităţi. Am omis în mod deliberat din poveste tronsonul de drum aflat în preajma sitului, unde natura dezlănţuită face ravagii şi  Judeţeana de Partid (PSD) împinge hârtii şi arată cu degetul spre Romsilva de patru ani. Pe celelalte tronsoane se putea interveni. N-au făcut-o. Nici măcar de „pichetarea” drumului cu balize care să avertizeze asupra pericolul nu s-au ocupat. A făcut-o şeful de post de la Orăştioara, după zeci de sesizări rămase fără efect. Una din balize e înfiptă într-o curbă din 2016, de pe vremea în care Laurenţiu Nistor era preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.

„… Şi-om face gropi adânci!”

La începutul lunii martie 2020, asfaltul s-a surpat pe drumul spre Regia, nu departe după ieşirea din satul Costeşti, lăsând pe banda de urcare o groapă adâncă. (După cum se poate vedea în imaginile de mai jos.) Autorităţile locale au sesizat de câteva ori Consiliul Judeţean cu privire la pericolul din drum. Degeaba. În 14 mai, Costel Avram, administratorul public al judeţului Hunedoara, raporta triumfalist: „Drumul de acces spre Sarmizegetusa Regia a fost verificat şi nu sunt probleme deosebite. Nu există restricţii de circulaţie, se poate circula pe tot drumul”. Groapa există şi astăzi, semnalizată cu o baliză.

Nu departe de groapa ocrotită de pe mijlocul benzii de urcare, o altă baliză semnalează alt pericol. Aici parapetele stă să cadă în vale, iar spărtura din asfalt e camuflată cu crengi să nu se vadă neglijenţa în toată splendoarea ei. Apoi, după alte sute de metri, într-o curbă periculoasă, banda de urcare este invadată de bălării. Şoferii sunt obligaţi să încalce legea şi să treacă peste linia continuă pe contrasens. O manevră nu doar nelegală, dar şi foarte periculoasă.

Câteva sute de metri mai sus, alt prăpăd – alte balize. Astea au fost puse în urmă cu doi ani, după o „vizită de lucru” făcută de Avram pe drumul „prioritate zero”. Alăturat aveţi imaginea din 2018 în care se vede că drumul era „mâncat” de ape până la limita carosabilului. După doi ani de nepăsare, ruptura s-a extins până aproape de axul drumului. În tot acest timp şefii n-au făcut decât să mute balizele ca să nu se prăpădească în albia râului.

Baliza din imaginea de mai jos e pus pe vremea când Laurenţiu Nistor era şi cu acte şeful Consiliului Judeţean Hunedoara. Era prin toamna anului 2016 când o alunecare de teren a acoperit banda de coborâre pe un tronson din drumul judeţean de la Sarmizegetusa Regia. Şi aici traficul este sugrumat într-o curbă extrem de periculoasă. După patru ani, din peisaj au dispărut bolovanii şi crengile, iar peste pământul căzut pe carosabil a crescut iarbă.

Consiliul Judeţean Hunedoara plăteşte întreţinerea unui drum care numai întreţinut nu este. Nici măcar vegetaţia de pe marginea drumului, care obturează vizibilitatea în curbe, nu a fost îndepărtată. De fiecare dată când e adusă vorba la drumul spre Sarmizegetusa Regia, pesediştii lui Nistor flutură aceleaşi două lozinci: greaua moştenire şi stihiile naturii cu care nu te poţi pune. Pe tronsonul de drum prezentat nu ţine nici una, nici alta. Iarba a crescut fără violenţă în curba inspectată de Laurenţiu Nistor în 2016 şi gropanul din martie n-are nicio legătură cu proiectul făcut pe fonduri europene în mandatul PNL. Este vorba doar de o administrare execrabilă a drumurilor judeţene şi de câţiva ştabi PSD care par a fi la dispoziţia drumarilor.

Cârpeli de mântuiala la Beriu 

Drumul spre Sarmizegetusa Regia e plin de gropi pe toată lungimea lui, nu doar de la Costeşti în sus. În zona localităţii Beriu drumul a fost plombat în luna iulie a anului trecut. „Consiliul Judeţean Hunedoara le cere scuze hunedorenilor şi turiştilor pentru disconfortul creat în ultima perioadă prin tranzitarea acestui sector de drum”, era mesajul şefilor CJH în 2 iulie 2019. „Cu toate că DJ 705A Orăștie-Costești se află pe lista unor obiective de infrastructură pentru care Consiliul Judeţean Hunedoara accesează fonduri europene pentru modernizare, dat fiind faptul că acest drum este unul frecvent circulat atât de cetăţenii din comunele Beriu, Orăștioara de Jos, Bucium, Orăștioara de Sus şi Costești, dar şi de turiştii care vin să viziteze situl arheologic de la Sarmizegetura Regia, administraţia judeţeană a decis să aloce bani pentru reparaţiile necesare”, se mai arăta într-un comunicat de presă de la vremea respectivă. Cu acest prilej, administratorul public Costel Avram se poza printre lopeţi şi utilaje. Fix în acelaşi loc, aceleaşi gropi stau acum despuiate de asfalt, numai că anul acesta Avram nu-şi mai cere „scuze hunedorenilor şi turiştilor”, ci spune că: „Drumul de acces spre Sarmizegetusa Regia a fost verificat şi nu sunt probleme deosebite”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here