Se ştia de mai bine de o lună că Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva nu are bani nici cât să asigure hrana pacienţilor şi totuşi, alocarea ajutorului de trei milioane de lei s-a făcut după ureche. Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, nu avea nici un act justificativ atunci când i-a convocat pe consilieri să aprobe acordarea banilor
Vicepreşedintele Sorin Vasilescu (PSD) are dreptate când spune că lucrurile merg prost la Consiliul Judeţean Hunedoara, chiar dacă ulterior şi-a „îndulcit” discursul, trecând de la „prost” în „nu merg bine”. Dispreţul preşedintelui Bobora faţă de actul administrativ şi faţă de consilierii judeţeni e probat de felul în care au fost alocaţi banii pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva la ultima şedinţă. Proiectul privind alocarea sumei de trei milioane de lei a fost iniţiat cu o zi înainte ca şefii Spitalului să stabilească de câţi bani au nevoie şi cum vor să-i cheltuiască. Mai mult, documentele justificative au fost transmise consilierilor, doar după îndelungi insistenţe făcute de Marius Mutulescu. „Şedinţa de Consiliu a fost convocată miercuri 8-11-2017. La data convocării nu aveau nici un act justificativ. Şedinţa Consiliului de Administraţie de la Spital a fost făcută joi, la ora 14. Am cerut luni şi marţi materialele pentru şedinţă şi nu le-au trimis. Abia după ce, joi la ora 13, le-am cerut oficial prin mail, au făcut repede şedinţa la Spital. Concluzia mea e că alocarea de bani şi iniţierea de hotărâri la Consiliul Judeţean Hunedoara se fac pe telefoane. În cazul de faţă este vorba de aproape un milion de euro”, spune Mutulescu, consilier PNL.
Bobora, cu diversiunea prin „meandrele” bugetului
Superficialitatea cu care preşedintele învârte banii judeţului a fost taxată şi în timpul şedinţei, moment în care Mircea Bobora a încercat „să se scoată” cu o diversiune, deturnând subiectul spre „greaua moştenire” care paralizează Spitalul. „Situaţia de la Spital este purtătoare de extrem de multe abateri de la ceea ce înseamnă proceduri, veţi primi inclusiv ultimul raport de audit şi, aşa cum spuneaţi dumneavoastră, această hotărâre se bazează pe faptul că sănătatea trebuie pusă deasupra tuturor celorlalte cheltuieli sau altor lucruri. Sigur că ele trebuie să aibă la bază un suport… Aţi primit şi materialele, dar vă repet: după ce veţi citi rezumatul raportului de audit, o să vă convingeţi că hotărârea nu a fost făcută după ureche”, a replicat Mircea Bobora. În realitate hotărârea chiar după ureche s-a făcut pentru că raportul de audit este o chestiune complet distinctă (foarte importantă, dar aparte) şi alocarea celor trei milioane de lei trebuia făcută pe baza altor înscrisuri care lipseau. De fapt, Bobora a recunoscut asta, cu jumătate de gură, ca şi cum ar fi fost vorba de mici fleacuri supărătoare. „E corect şi o să vedem treburile acestea, să le îndreptăm. Nemaifiind alte intervenţii în legătură cu acest punct, se supune la vot, pe articole”, a zis stăpânul judeţului.
Un proiect făcut pe „genunche”
La începutul lunii octombrie, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva ajunsese în situaţia de a diminua raţia de hrană a pacienţilor cu nevoi speciale până sub limita acceptabilului. O parte dintre furnizorii de alimente au întrerupt, temporar, aprovizionarea cu carne de pui, iar bolnavii de diabet au primit la masă doar piure de cartofi. Datoriile Spitalului erau de nouă milioane de lei, facturi neachitate la alimente şi medicamente. La data de 9 octombrie, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara promitea că va aloca bani în plus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva pentru a depăşi criza, astfel încât „pacienţii să beneficieze de mese adevărate”. După o lună, Mircea Bobora s-a prezentat în faţa consilierilor cu temele improvizate, pe „genunche” – cum ar zice ministrul Liviu Pop, colegul domniei sale întru rostire românească.
Cât despre neregulile financiare care au băgat Spitalul în comă, preşedintele Bobora promite să facă public raportul de audit pe parcursul acestei săptămâni.
Marcel Bot