Deputatul PNL Lucian Ovidiu Heiuş a prezentat într-o conferinţă de presă partea nevăzută („minciunile ascunse”, spune domnia sa) din Legea Bugetului. Heiuş arată că Guvernul a îngheţat indemnizaţia veteranilor de război (că, de!, nu sunt bani) şi a dirijat 1,7 miliarde de euro spre Palatul Victoria pentru agrafe de birou, pixuri şi alte mărunţişuri, care – în opinia demnitarului liberal – sunt şpăgi mascate şi bani murdari de campanie
Marcel BOT

„PSD nu are nici un motiv, astăzi, să vină şi să spună – cum zbiară pe toate televiziunile – că nu este buget pentru că fost contestat la Curtea Constituţională. Dacă el ar fi fost pus în dezbatere şi aprobat la termenele la care prevederea legea, n-am fi fost în această situaţie”, a declarat deputatul PNL la începutul conferinţei sale de presă.

Minciuni dublate de laşitate

Heiuş susţine că bugetul a fost croit cu bună ştiinţă pe date mincinoase, motiv pentru care „croitorii” s-au sustras răspunderi. „Bine-nţeles că bugetul este nerealist, bazat pe minciuni şi pe cifre umflate, pe cheltuieli nejustificate, pe o lipsă a dezvoltării şi pe o fugă de răspundere. Iar când spun lipsă de răspundere mă refer la faptul că ministrul de Finanţe şi premierul ar fi trebuit să semneze o declaraţie pe proprie răspundere, conform legii Finanţelor Publice, prin care să-şi asume că cifrele puse în buget sunt reale. N-au vrut să semneze acea declaraţie şi au pus un articol prin care se derogă să nu semneze acea declaraţie”, spune Heiuş.

Dispreţ faţă de cei aflaţi în nevoi

„Sumele alocate investiţiilor sunt cele mai mici din ultimii zece ani, iar acea mutare a plăţii indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor acestora către autorităţile locale este o blasfemie. Statul, prin Constituţie, este obligat să aibă grijă de cetăţenii lui şi în special de oameni aflaţi într-o nevoie. Vorbim de oameni pe care soarta i-a adus să aibă, într-adevăr nevoie de ajutor de la stat. Să arunci în spatele primarilor aceste plăţi, fără să le aloci sursele de finanţare – este efectiv o bătaie de joc”, mai spune liberalul.

Despre alocaţia pentru copii

„Foarte greu s-a reuşit, prin amendamentul domnului Robert Sigartău (parlamentar PNL, n. red.), creşterea alocaţiilor pentru copii. Au fost disperaţi! Şi s-a văzut pe toate posturile de televiziune. Au oprit şedinţa o oră, s-au dus – Dragnea, Teodorovici – , nu mai ştiau ce să facă. Au venit şi au declarat că ei vor da o Ordonanţă de Urgenţă ca să mărească această alocaţie. Nici astăzi nu-i dată Ordonanţa. Spun că n-o dau pentru că n-au bugetul – total fals! Prin votul Parlamentului – şi le mulţumim tuturor celor care au votat – s-a adoptat creşterea alocaţiei începând cu 1 martie. Guvernul care este EXECUTIV trebuia să pună automat în practică decizia Parlamentului. Noi somăm  PSD ca de luni (11 martie 2019, n.red.) să vină în comisii să aprobăm legea plafoanelor bugetare aşa cum trebuie şi, posibil, de miercuri să intrăm în dezbateri şi să continuăm sâmbătă, duminică, cât trebuie, şi să aprobăm legea bugetului. Iar restul argumentelor cum că nu se poate – sunt minciuni”, avertizează deputatul PNL.

Şpăgile mascate şi veteranii de război

Probabil cea mai mizerabilă atitudine a guvernanţilor este aceea cu care tratează veteranii de război. Au mai rămas vreo 3.000 de oameni. Cât de cinic sună ştirea că Guvernul a „îngheţat” indemnizaţia veteranilor de război, a celor care au supravieţuit iernii ruse pe frontul de răsărit? „Aş fi curios să-i văd pe domnii Dragnea, Vâlcov, Teodorovici cu arma în mână, dându-şi sângele pentru ţara asta. Probabil prin Brazilia pe plajă…  Le-au plafonat veteranilor indemnizaţia. Cât costa poporul acesta pentru trei mii de oameni care au luptat în război? În schimb – atenţie! – opt miliarde jumătate lei, 1,7 miliarde de euro, sunt alocaţi din buget pentru bunuri şi servicii ale aparatului central al Guvernului. Ştiţi pentru ce sunt aceşti bani? E o vorbă a noastră, a celor care am lucrat în sistem bugetar: ace, brice şi… intuiţi ce urmează. Să dai 1,7 miliarde de euro ca să cumpere hârtie, agrafe de birou şi pixuri… Oare chiar cred că noi suntem tâmpiţi să nu ne imaginăm că acolo sunt şpăgi mascate, bani pentru campaniile care vin?”, a răbufnit Lucian Heiuş.

Şantaj la ministrul Justiţiei

„Am fost martori la cel mai oribil şantaj împotriva ministrului Tudorel Toader. Noi am depus moţiune simplă împotriva lui şi când să se voteze, PSD se ridică din sală şi pleacă. N-am mai avut cvorum. În schimb, pesediştii îi transmit ministrului: te remaniem noi, dacă nu dai ordonanţele pe care le aşteptăm. Ce ordonanţă aşteaptă? Amnistia, graţierea şi ordonanţa pentru completele de cinci judecători. Ca domnul Dragnea şi domnul Vâlcov să-şi poată ataca sentinţele şi să zburde. În prima fază, pentru că eu nu cred că sistemul judiciar din România nu este capabil să afle adevărul”, a mai spus demnitarul liberal.

Şi replica PSD Hunedoara

Președintele PNL, Lucian Heiuș, copiază, din păcate, modelul președintelui țării – o retorică fără sens, o retorică din care reiese că doar un buget realizat de PNL este perfect. Perfect a fost și bugetul lui Dacian Cioloș, aprobat fără tăgadă de președinte, care prevedea mai puțin cu 16 miliarde lei la Sănătate și mai puțin cu 10 miliarde lei la Educație.

Din păcate pentru liderii Opoziției, dar din fericire pentru români, cifrele oficiale expun și demolează minciunile. Institutul Național de Statistică reconfirmă că în 2018 România a avut o creștere economică de 4,1%, care se adaugă peste creșterea record de 6,9%, din anul 2017.

Este un fapt că performanța guvernării PSD din ultimii 2 ani a fost mult superioară comparativ cu alte guvernări din ultimii 10 ani. Cifrele spun adevărul, ele nu sunt retorică pură.

Ceea ce ar trebui să îl îngrijoreze pe deputatul hunedorean Lucian Heiuș este faptul că, din cauza blocajelor instituționale ale președintelui Klaus Iohannis, comunităţile locale pierd masiv în acestă perioadă. Astfel, pentru că nu colectează integral impozitul pe venit aşa cum era în bugetul pe 2019, se merge în continuare pe formula anului trecut, așa că la nivel local se colectează doar 71,5% din impozitul pe venit. Diferența înseamă 300 de milioane de lei, mai puțin, pentru primăriile țării, în fiecare lună.

Ni se reproșează că, în 2019, comunitățile locale au cu 1 miliard de lei mai puțin, când în realitate, primesc cu 4,6 miliarde de lei în plus față de anul trecut. Ni se reproșează că s-a alocat mai puțin pentru investiții, când în realitate, sunt cu peste 15 miliarde de lei în plus. Ni se reproșează starea sănătății, dar nu vor să vadă cifrele – în bugetul anului 2019 sunt cele mai mari alocări din istoria României pentru Sănătate.

Nu putem să nu ne întrebăm cum va mai avea curajul Lucian Heiuș să mai ceară votul de încredere al oamenilor când blochează bugetul, creșterea alocațiilor cu care s-au lăudat degeaba, continuarea investițiile publice, dar și acordarea indemnizațiilor care depind de publicarea bugetului în Monitorul Oficial. Avem toată convingerea că electoratul îl va taxa așa cum merită.

Bugetul pe care Opoziția încearcă să îl blocheze prin orice mijloace prevede: 6 miliarde lei în plus la Sănătate; 9,8 miliarde lei în plus la Educație; 15,4 miliarde lei în plus la investiții; 4,6 miliarde de lei în plus pentru administrațiile locale. Îi asigurăm pe români că, indiferent de piedici, Executivul și Parlamentul vor continua să pună în aplicare programul de guvernare pentru binele României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here