În cazul copiilor și adolescenților, există o metodă terapeutică binecunoscută ce se exprimă prin povești sau basme terapeutice. Subiectul are astfel ocazia să se detașeze de sine și de mecanismele de autoapărare ce se activează involuntar și să-și privească situația obiectiv, neimplicat.
de Mădălina Oana
Mai puțini știu însă că există o formă de terapie asemănătoare și în cazul adulţilor, numită biblioterapie. Utilizarea literaturii ca metodă de vindecare datează din Grecia Antică, de pe vremea când bibliotecile grecești erau văzute ca locuri sacre cu puteri curative. În timpul războaielor mondiale, biblioterapia a fost folosită pentru a ajuta soldații care se întorceau de pe câmpul de luptă să facă față atât problemelor fizice, cât și celor emoționale. La începutul secolului al XIX-lea, medicii au început să folosească biblioterapia ca tehnică de intervenție în reabilitarea și tratarea problemelor de sănătate mintală. Astăzi, biblioterapia ia forme diferite – de la cursuri de literatură desfășurate pentru deținuți până la cercuri de lectură pentru persoanele în vârstă care suferă de demență.
Se vorbește foarte des despre importanța cititului, despre cum ne dezvoltă gândirea, imaginația, vocabularul, dar mai puțin se subliniază rolul lui în capacitatea de a empatiza, în introspecție, în tratarea depresiei, anxietății, a tulburărilor de alimentație și a problemelor de comunicare.
E mult mai ușor să-i judeci pe cei din jur. Cerți în gând personajul că a intrat într-o situație încurcată, îi găsești rapid soluții de a rezolva problema dar, în lipsa unei mize reale, poți să realizezi că tu însuți ești într-o situație similară cu a lui. Astfel, o nouă perspectivă se deschide în fața ta.
Atunci când identifici printre cuvintele așternute într-o carte, stări, sentimente, gânduri, emoții, trăiri asemănătoare cu cele pe care le încerci chiar tu, sentimentul de izolare și de singurătate dispare, eliberând, odată cu el, o parte din stresul care te ținea blocat.
Poate că finalul unui roman nu este soluția potrivită în cazul tău. Poate că tu nu ești personajul din roman, dar măcar acum știi că-ți poți scrie singur și tu ieșirea dintr-o situație ce părea imposibilă.
Beneficiile biblioterapiei se conturează în trei faze: identificarea cu peronajele și evenimentele din carte, implicarea emoțională și eliberarea emoțiilor și conștientizarea faptului că problemele noastre pot fi abordate și rezolvate.
Biblioterapia nu este însă aplicabilă pentru oricine. Dacă ai probleme în a face diferența între realitate și fantezie, s-ar putea să te trezești curând trăind o altă viață decât cea pe care ești pregătit să o trăiești.
Însă dacă nu prezinți manifestări psihotice, un studiu din 2011, bazat pe analiza scanării cerebrale a participanților, a arătat că, atunci când oamenii citesc despre o experiență, ei manifestă stimulare în aceleași regiuni neurologice ca și atunci când trec personal prin acea experiență. Așa că dechide o carte și învață despre viață în cel mai minunat și ușor mod care a fost creat pe acest pământ!