Anul acesta, la 24 ianuarie, s-au împlinit 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale românilor, o sărbătoare a fraternităţii şi a bucuriei de a simți românește oriunde ne-am afla Și în acest an, urmând o frumoasă tradiție, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu instituțiile de învățământ devene, a dedicat manifestări speciale acestui important eveniment din istoria modernă a României.
 Ioan Sebastian Bara

Sub falduri tricolore

Pentru locuitorii județului Hunedoara, Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 are un plus de importanță, dat fiind că la Deva a poposit domnitorul Alexandru Ioan Cuza în drumul său spre exil, iar noi acordăm întreaga prețuire acestui moment. În dimineața zilei de 23 ianuarie, ne-am întâlnit cu prietenii noștri, profesori și elevi de la colegiile și liceele din Deva (Colegiul Național „Decebal”, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Liceul cu Program Sportiv „Cetate”, Liceul Tehnologic „Transilvania”, Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, Școala Eco Europeană „Andrei Șaguna”), lângă statuia împăratului Traian din Piața Unirii și, sub faldurile tricolore ale celor 160 de drapele purtate de elevii Liceului Tehnologic „Transilvania”, simbolizând tot atâția ani de la Unirea Principatelor, ne-am încolonat și am pornit pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 spre bibliotecă.

Moment solemn la popasul lui Cuza

La ora 11 am făcut un popas în fața plăcii comemorative de pe clădirea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, unde se găsea pe vremuri hotelul în care a petrecut o noapte Alexandru Ioan Cuza la 14 februarie 1866, în drumul său spre exil. Aici, o delegație formată din Sorin Adrian Vasilescu, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Ferdinand Zoltan Pogocsan, viceprimarul municipiului Deva, Dănilă Moldovan, colonel în rezervă, președintele Asociației Județene „Sarmizegetusa” a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, Florin Marin Ilieș, directorul Colegiului Național „Decebal”, Luminița Dana Hurgoiu, directoarea Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria”, Alina Maria Sârbu, directoarea Liceului de Arte „Sigismund Toduță”, Luminița Mariana Benea, directoarea Liceului Tehnologic „Grigore Moisil”, Sorin Marin Demeter, directorul Liceului Tehnologic „Transilvania”, și cadre didactice de la instituțiile de învățământ devene, a depus o jerbă de flori în memoria acestui mare patriot român.

Pentru că toți cei cu inima română…

Coloana a pornit mai departe spre Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în a cărei curte s-a intrat printr-un impresionant tunel format din steagurile tricolore purtate de elevii de la Liceul Tehnologic „Transilvania”. Este al zecelea an când toți cei prezenți, cu mic, cu mare, s-au prins în tradiționala și îndrăgita Horă a Unirii, un cântec care nu cunoaște vârstă și care a fost iubit de zeci de generații de români. Nu este un simplu cântec, este un crez și un legământ pe care fiecare român îl face în fața poporului său, în fața Patriei. Pentru că toți cei cu inima română trebuie să fie uniți, toți cei cu inima română trebuie să pună umărul la dezvoltarea țării, mai ales atunci când țara trece prin momente grele, toți cei cu inima română trebuie să dea dovadă de solidaritate și unitate. Pentru că din binecunoscutele versuri ale Horei Unirii se degajă și astăzi învățăminte pe care un adevărat patriot trebuie să și le însușească.

Cărţi oferite în dar

A urmat, apoi, în Sala de Lectură a Bibliotecii și la Secția Împrumut Carte pentru Copii, o evocare a Unirii de la 24 ianuarie 1859, acțiune la care au luat parte elevi din ciclul primar. Ca de obicei, în finalul prezentării, au fost adresate întrebări celor prezenți din subiectul evocat, răspunsurile corecte fiind recompensate cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

La secțiile și la filialele Bibliotecii Județene au fost amenajate expoziții de carte cu tematica Unirii de la 1859, cărțile făcând parte din patrimoniul Bibliotecii Județene.

Și în acest an, Ziua Unirii Principatelor Române a fost un prilej de bucurie pentru toți cei care au venit alături de noi ca să serbăm împreună această îndrăgită zi din calendarul evenimentelor istorice românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here