Este a doua oară când pesediştii ratează prosteşte demersul de refacere a edificiului antic de la Ulpia Triana Agusta Sarmizegetusa. Acum, finanţarea e compromisă pentru că Sorin Vasilescu şi echipa au uitat să participe la şedinţa Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (CNMI), ultima în care puteau obţine aviz pentru proiectul de conservare şi restaurare a amfiteatrul roman
Marcel Bot

Refacerea amfiteatrului roman de la Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa este compromisă fiindcă angajaţii CJ Hunedoara nu s-au prezentat cu documentele pentru a obţine un aviz de la Ministerul Culturii. În urmă cu doi ani, proiectul a fost respins tot dintr-o stupiditate birocratică. Atunci, Sorin Adrian Vasilescu, vicepreşedintele CJ Hunedoara, dădea vina pe Ministerul Mediului. Acum ni se spune că ar fi culpa celor de la Ministerul Culturii.

Prima finanţare ratată

Proiectul a fost întocmit de fosta conducere liberală a judeţului Hunedoara, care n-a mai apucat să depună dosarul în sesiunea din 25 noiembrie 2016. Atunci, noua conducere pesedistă a Consiliului Judeţean Hunedoara a reuşit să intre în cursă pe ultima sută de metri, dar proiectul a fost respins pe motiv că-i lipsea un document de mediu, „decizia etapei de încadrare”. La vremea respectivă, vicepreşedintele Sorin Adrian Vasilescu s-a declarat victimă a sistemului birocratic care i-ar fi cerut un act despre care ministrul Mediului ar fi „dat în scris” că nu este necesar. Şefimea pesedistă a CJ Hunedoara s-a scandalizat în instanţă cu o acţiune împotriva Autorităţii de Management a Programului Operaţional Regional (AM POR) solicitând 5 milioane de euro. Instanţa a obligat AM POR să reevalueze cererea de finanţare, însă cauza a rămas fără obiect fiindcă guvernul a deschis o nouă sesiune de proiecte. La începutul anului 2018, Sorin Adrian Vasilescu se lăuda că amfiteatrul roman nu va rata a doua şansă pentru că de data asta actele sunt IMPECABILE.  Dar n-a fost să fie…

Eterna şi fascinanta Românie

Sesiunea se încheie la data de 16 iulie, dar în data de 28 iunie s-a ţinut ultima şedinţă de avizare a proiectelor la CNMI. Amfiteatrul Consiliului Judeţean Hunedoara era pe ordinea de zi la poziţia 20, însă nimeni nu s-a prezentat cu documentele la avizare.

Şefii Consiliului Judeţean Hunedoara susţin că vina aparţine celor de la Ministerul Culturii care nu au livrat informaţii cu privire la data la care se va ţine şedinţa CNMI. Scuza e subţire rău. Dacă priviţi cu atenţie tabelul cu proiectele aflate pe agenda Comisiei, veţi observa că administraţia judeţeană a Hunedoarei este prezentă cu alt proiect la poziţia imediat următoare (21), a participat şi a dobândit propunere de aviz favorabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here