Liberalii îi acuză pe pesediştii că au majorat tarifele la apă şi canal cu 23 la sută pentru a acoperii incompetenţa managerială a directorului Apa Prod, Victor Arion, pe care l-ar vrea demis din funcţie. De partea cealaltă, liderii PSD susţin că PNL intoxică spaţiul public cu minciuni pentru că majorarea s-a făcut şi cu votul primarilor liberali, iar tariful a crescut cu doar 30 de bani, ca urmare a obligaţiilor asumate prin programele europene derulate de Apa Prod SA
Marcel Bot

Operatorul regional de apă şi canal SC Apa Prod SA este un perpetuu subiect de scandal. Încă de la începutul acestui mandat, noi am dezvăluit povestea banilor furaţi din casieriile firmei, peste 11 miliarde de lei vechi sustraşi pe parcursul a cinci ani, din 2011 până în 2016. De asemenea, angajarea în exces de personal pe criterii clientelare, de partid, a fost o altă temă intens mediatizată de-a lungul anilor. Preţul apei a prins sămânţă de scandal, relativ recent, în 14 august 2019, după o şedinţă a Consiliului Judeţean în care aleşii PNL au cerut demisia directorului Victor Arion.

Acuzaţiile consilierilor PNL

„Noi, consilierii judeţeni PNL, am votat împotrivă ca tarifele la apă şi canalizare să crească cu aproximativ 23%, PSD a votat pentru şi proiectul a trecut. În calitate de consilieri judeţeni şi reprezentanţi ai hunedorenilor şi pentru că acţionarul majoritar al APAPROD este Consiliul Judeţean Hunedoara, am solicitat un plan de măsuri bine structurat, astfel încât să vedem efectele acestei majorări de preţ, nu doar o împovărare a populaţiei menită să salveze salariaţii bine plătiţi din conducerea APAPROD.

Deşi se cunoştea ordinea de zi a acestei şedinţei de astăzi, nimeni din conducerea APAPROD nu a participat la această şedinţă, astfel încât noi, consilierii şi hunedorenii, să avem răspunsuri. Pentru toate acestea, i-am cerut demisia directorului societăţii, domnul Victor Arion. Noi, Consiliul Judeţean Hunedoara, nu trebuie să permitem ca hunedorenii să plătească incompetenţa managerială, indolenţa şi lipsa de responsabilitate a conducerii SC APAPROD SA”, susţinea public, în 14 august, Ovidiu Vlad, consilier judeţean PNL, care avea să revină cu o nouă declaraţie pe aceeaşi temă în 12 septembrie.

Replica liderilor PSD

„Tariful pentru producerea, transportul şi distribuţia apei potabile a crescut cu 0,30 de lei: de la 3,81 la 4,11 lei/ mc. Chiar şi pentru un elev de gimnaziu este limpede că această ajustare nu poate fi „o majorare de 23%”, cum susţin unii consilier judeţeni care speră că minciuna repetată suficient de mult va ajunge să ia locul adevărului. Dacă nu s-a schimbat nimic între timp în acest domeniu, metoda matematică ce permite determinarea unuia dintre termenii unei ecuaţii de proporţionalitate pe baza celorlalţi, este regula de trei simplă. Desigur, acei politicieni ştiu acest lucru, dar preferă să propage Fake News.

Cât despre tarifele pentru serviciul de canalizare, cei de la PNL, omit cu bună ştiinţă să spună că, în unele localităţi, valoarea a scăzut! Mai trebuie subliniat că ultima ajustare de tarife a fost făcută tot prin decizie a ADI „Aqua Prest Hunedoara” în anul 2015, necesitatea majorării din acest an fiind motivată de faptul că au crescut obligaţiile SC Apa Prod SA Deva privind rambursarea împrumuturilor aferente cofinanţărilor investiţiilor realizate prin programe europene: ISPA şi POS Mediu. Obligaţiile financiare pentru aceste programe au fost stabilite cu mult timp înainte ca PSD să preia, prin reprezentanţii săi, conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara!”, a venit replica conducerii (PSD) Consiliului Judeţean Hunedoara.

Lista „ruşinii”, în varianta PNL

„A venit vremea ca hunedorenii să plătească mai mult cu 23% la factura ApaProd, aşa cum spuneau în Consiliul Judeţean consilierii liberali. Consilierii judeţeni care au votat ca hunedorenii să plătească mai mult, sunt următorii: Bobora Mircea Flaviu – Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara; Vasilescu Sorin Adrian – Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara; Consilierii PSD: Bălănesc Doinița Maria, Circo Aurel Vasile, Dimulescu Rodica, Dunca Victoria Alina, Felciuc Eduard, Hirghiduși Ion, Iovănescu Alin Cosmin, Ivăniși Maria, Petruș Adrian, Popa Mircea Marcel, Rus Lucian Ioan, Suciu Ancuța Elena, Ștaier Ioan Dumitru. Să mai amintim că pierderile APAPROD au fost anul trecut de 2,3 milioane lei, iar anul acesta, pierderile la 6 luni sunt de 5,3 milioane lei, adică un total de 7,6 milioane lei până în prezent, conform bilanţului depus de companie la Ministerul Finanţelor Publice. Hunedorenii trebuie să ştie unde se duc banii lor! Nici până astăzi directorul APAPROD, domnul Victor Arion, sau vreunul din cei 6 (şase!) directori plătiţi regeşte, dar confidenţial, nu a ieşit public să spună dacă această majorare de tarife va reuşi să acopere pierderile uriaşe înregistrate de această companie, al cărei acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Hunedoara, condus vremelnic de PSD!

Acesta este respectul pe care PSD îl arată hunedorenilor, în plină campanie electorală!”, notează Ovidiu Vlad.

„Opriţi intoxicările! STOP FAKE NEWS!”, replica PSD

„Constatăm cu profundă îngrijorare că amploarea fenomenului fake news (știri false) este alimentată și de oameni politici din judeţul Hunedoara care, într-un mod iresponsabil, intoxică spaţiul public cu minciuni. Având în vedere că ţinta predilectă a acestor intoxicări este Consiliul Judeţean Hunedoara, iar scopul este de a induce neîncrederea cetăţenilor judeţului nostru în administraţia judeţeană, totul în logica apropiatei campanii electorale, ne vedem obligaţi să reacţionăm pentru restabilirea adevărului. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Aqua Prest Hunedoara”, în calitate de autoritate decizională în domeniul serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare din aria de operare a SC Apa Prod SA Deva, a modificat tarifele pentru serviciul de furnizare a apei potabile şi de canalizare. Decizia a fost luată cu 34 de voturi „pentru” şi 5 abţineri. Printre cei care au participat la vot se numără şi reprezentanţii primăriilor conduse de primari membri ai PNL: Deva, Haţeg, Balșa, Baru, General Berthelot, Luncoiu de Jos, Romos, Șoimuș, Teliucu Inferior, Tomești, Toplița, Vorța și Zam. Niciunul nu s-a opus majorării ba chiar, la un calcul simplu rezultă că cel puţin opt dintre aceştia au votat „pentru” majorarea tarifelor. Mai trebuie spus că, în cadrul ADI „Aqua Prest Hunedoara”, CJ Hunedoara are un singur vot, egal cu cele ale celorlalţi membri! Dar, despre acest adevăr nu vorbesc politicienii liberali, pentru că ar avea un efect de bumerang. O facem noi, pentru ca populaţia judeţului să fie corect informată şi să aprecieze cu toate datele la dispoziţie cine şi de ce dezinformează”, transmite conducerea CJH.

EPILOG

Dincolo de răfuiala politică a momentului, este evident că la SC Apa Prod SA sunt probleme grele care s-au rostogolit de la o guvernare locală la alta, învârteli de care nu sunt străini nici unii, nici alţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here