Fapta nu există! Asta au decis procurorii hunedoreni, după doi ani de cercetare, în cazul hoţiei de la Apa Prod SA, firmă de la care s-au „evaporat” în cinci ani 250.000 de euro. Doar tenacitatea şefei departamentului juridic, Cornelia Bujor, şi probitatea unui judecător (ca la Berlin) au făcut ca prejudiciul colosal să nu fie îngropat definitiv şi irecuperabil
Marcel Bot

Culmea e că firma patronată de Consiliul Judeţean Hunedoara a spart sume ameţitoare pentru onorariile unor avocaţi, deşi aveau soluţia eficientă şi mult mai ieftină a propriului departament juridic, dar asta e altă poveste urâtă la care poate vom reveni cândva.

Paradoxul românesc: „Fapta nu există”. Nici banii! 

Dosarul penal privind dispariţia a 250.000 euro din casieriile Apa Prod SA a fost pasat pe la mai mulţi avocaţi, fără să-i dea de capăt. În iulie 2018, după aproape doi ani de cercetare a faptelor, Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva a emis o ordonanţă de clasare pe motiv că „fapta nu există”. Anchetatorii admit că banii au dispărut din visteria Apa Prod, dar susţin că fapta nu poate fi încadrată juridic nici ca abuz în serviciu, nici furt, nici delapidare. S-a ajuns în această situaţie ce frizează absurdul, în special, din cauza şeilor Apa Prod care nu şi-au organizat riguros activitatea de manipulare a banilor. Soluţia procurorului de caz a fost confirmată de şeful Parchetului, motiv pentru care dosarul a ajuns pe masa unui judecător, în şedinţă publică la Camera Preliminară.

„Mai sunt judecători (şi în Deva, nu doar) la Berlin”

Cornelia Bujor, şefa departamentului juridic de la Apa Prod, avocat de profesie, a reuşit, prin plângerea formulată la Judecătoria Deva, să schimbe cursul dosarului ce se îndrepta „sprinten” spre o hoţie fără hoţi şi cu o gaură de un sfert de milion de euro ce urma să rămână pe veci neacoperită în conurile operatorului de apă şi canal. Judecătorul instanţei de Cameră Preliminară a admis argumentele juristului Apa Prod şi a retrimis dosarul la Parchet pentru completarea cercetării sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare. În definitiv, judecând în spiritul legii, nu e neapărat necesar să fii gestionar ca să comiţi o delapidare.

Povestea celor cinci ani de hoţie

Hoţiile de la Apa Pod au început prin 2011 şi, timp de cinci ani, s-a furat – pic cu pic – peste 1.150.000 lei (un sfert de milion de euro sau 11,5 miliarde de lei vechi) din casieria sucursalei Apa Prod Geoagiu. Conducerea firmei de sub patronajul Consiliului Judeţean Hunedoara a aflat de furt abia în vara anului 2016, când cinci angajaţi implicaţi în afacere au fost daţi afară, dar doi au revenit pe ştatele de plată ale Apa Prod SA. Banii s-au „evaporat” pe ruta Geogiu – Deva. Sucursala SC Apa Prod SA din Geoagiu îşi depunea încasările la casieria centrală a operatorului regional. Principalul suspect, „fiica spirituală” a directorului general Viorel Arion, făcea zilnic naveta la Deva şi s-a oferit să presteze servicii de cărăuşie a banilor între casieria sucursalei şi cea centrală. Potrivit informaţiilor prezentate de şefii CJH după depistarea faptei, suspecta s-a prins că nimeni nu-i cere socoteală şi nu verifică înscrisurile doveditoare cum că banii ce i-au fost încredinţaţi au ajuns la destinaţie, motiv pentru care a început să-i depună pe sărite şi în parte. În primul an, au fost sustraşi cam un miliard şi jumătate de lei vechi. Ca în orice început, s-a furat „cu moderaţie”, în stilul picăturii chinezeşti. Scurgerile de bani au ţinut cinci ani, iar în ultimul an delapidarea a crescut la peste trei miliarde de lei vechi. Timp de cinci ani nimeni din conducerea Apa Prod SA nu şi-a dat seama că lipsesc sume semnificative de bani. (Asta e scuza oficială, cam greu de „înghiţit”.)

„Mai sunt judecători la BERLIN”

Intertitlul e cu trimitere la o maximă celebră în Germania, referindu-se la corectitudinea judecătorior. Povestea spune că Frederic al II-lea, regele Prusiei (1712–1786), voia să-şi mărească parcul castelului său de la Sans-Souci, dar pe locul unde suveranul voia să-şi extindă grădină se afla o moară. Regele l-a chemat pe morar şi i-a propus să i-o cumpere, însă morarul a refuzat oferta. Atunci Frederic l-a avertizat că i-o poate lua cu forţa, la care vorbă morarul i-a replicat „cu o dulce naivitate”, cum relatează cronicarii: „Da, dacă n-ar mai exista judecători la Berlin”.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here