Asistăm în ultima vreme la o campanie de autoproslăvire a unor foști sau încă slujbași pesediști din Consiliul Județean Hunedoara care încearcă să arate cât de bine au promovat din punct de vedere turistic județul în speranța că îi pot ascunde încă șefului lor de facto și de partid dezastrul demersului întins pe patru ani, mult prea mulți pentru toți cei angrenați în această lucrare.
Practic, promovarea turistică a „profesioniștilor” de profesie fini, șoferi sau nepoți (nepoate) a dus județul Hunedoara pe un umilitor loc 21 în țară și pe ultimul loc în Regiunea Vest la indicatorii turistici, dar despre asta am mai vorbit.
Cum s-a ajuns aici? Simplu! Punând niște oameni pentru care până și limba română este încă un mister să facă promovare! Și dau doar două exemple:
Hunedoara – Milioane de ani de povești și legende
Acesta este logo-ul sub care județul Hunedoara se promovează din 2016 încoace. La momentul nefericitei concepții, autorii au fost avertizați de cel puțin câteva persoane care se pricep la promovare, dar pricep și limba română, că alăturarea termenilor povești și legende nu este doar un pleonasm, ci aproape un viol comis asupra limbii române în contextul expus. În traducere ca să afle și cei de la consiliul județean, logo-ul sună cam așa: Hunedoara – milioane de ani de povești și povești în proză sau în versuri care conțin elemente fantastice sau miraculoase, prin care se explică geneza unui lucru, a unei ființe etc., caracterul aparte al unui eveniment (istoric), al unui erou (mitic) sau al unui fenomen (cf. DEX)
Județul Hunedoara – Din inima Daciei până în vatra străveche a neamului românesc
Acesta este numele unei rute cultural turistice recent aprobate de autoritățile centrale. Aici nu mai este vorba de DEX, e vorba doar de logică sau de lipsa unor elementare cunoștințe de istorie. Dacia este vatra străveche a neamului românesc, atestată astfel de istorici de diverse naționalități, nu doar români! Am căutat sens lipsei de sens din titulatura acestei rute. Ea pleacă din Sarmizegetusa Regia, trece pe la Ulpia Traiana și sfârșește la Țebea, după ce trece pe la Castelul Corvinilor și Ceatea Deva. Dacă plecarea respectă titulatura forțată, destinația nicidecum, Țebea făcând parte din istoria contemporană, nici măcar medievală, că să nu vorbim de cea antică pentru a respecta termenul “vatra străveche”.
Hai să ne înțelegem! Dacă suntem în căutarea vetrei străvechi a neamului românesc, atunci musai ne raportăm la Dacia, la inima ei, adică Sarmizegetusa Regia! Deci mergem acolo și acolo rămânem! Dacă vrem să vizităm județul nu avem cum pleca din “Inima Daciei” spre “vatra străveche a neamului românesc” numai dacă am face un circuit, adică ne întoarcem de unde am plecat, dar și atunci titulatura profund gândită de specialiștii ADEH pentru ruta culturală ar fi forțată! O titulatură potrivită care să descrie traseul propus de ADEH ar fi fost “Din inima Daciei spre Panteonul moților” sau “De la Burebista până la Avram Iancu”, spre exemplu.
Două concepte lansate de șoferii / finii / nepoții (nepoatele) de la CJ Hunedoara conțin, fiecare, în câteva cuvinte câte două sinonime (sau aproape sinonime). Alăturarea a două sinonime într-o construcție sintactică simplă, dacă nu se dorește obținerea unei figuri de stil poartă numele de pleonasm.
Asta se întâmplă când turismul huednorean este lăsat pe mâna șoferilor/finilior/nepoților (nepoatelor) ! Pentru a înțelege și ei acest articol, las asta aici (tot din DEX):
Pleonasm – Eroare de exprimare care constă în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii sau propoziții cu același înțeles.
Lucian Stanciu
@Lucia Stanciu:
Tebea- istorie doar contemporana? La Tebea nu e doar mormantul lui Avram Iancu si al prefectilor lui, la Tebea e si Goronul lui Horea – Rascola de la 1784 vi se pare istorie contemporana?