de Sorin Ovidiu Bălan
Miercuri dimineaţă, în Capitală, în zona Gării de Nord, a explodat din nou cu extremă violenţă o diversiune veche, care bântuie prin România de mai bine de 40 de ani. Un zvon ticălos, menit să isterizeze oamenii obişnuiţi.

Nemernicia este foarte bine ticluită, de profesionişti ai dezinformării şi manipulării, dovadă că este eficientă şi acum, după atâta timp de când a fost aruncată pe piaţă. Ea se referă la ce-i este mai drag omului de rând: copiii. Copii care, conform poveştii de groază, sunt răpiţi de către o ambulanţă neagră, li se scot organele interne şi apoi sunt abandonaţi. Istoria are şi versiuni: Salvarea neagră bântuie numai noaptea, iar indivizi mieroşi ademenesc copiii nevinovaţi cu bomboane. Salvarea neagră are fie numere false, fie este înmatriculată în străinătate. Indivizii sunt fie tineri cu plete şi drogaţi, fie oameni în vârstă cu înfăţişare cât se poate de onorabilă, ca să fie mai credibili. Cadavrele copiilor evisceraţi sunt fie aruncate pe câmpuri pustii, fie sunt arse, fie îngropate.

Inclusiv pe vremea lui Ceauşescu, acest zvon periculos a făcut ravagii. În cartierul Militari din Capitală, prin 1979, o maşină de filaj a Miliţiei, care avea în portbagaj numere false de înmatriculare şi o trusă de deghizare care conţinea mustăţi, bărbi, ochelari, peruci etc a fost semnalată ca maşină care fură copii. Pe vremea aceea nu era salvare neagră, ci o Dacia 1300 simplă. Vă daţi seama ce a fost atunci când cei care au înconjurat vehiculul, i-au deschis portbagajul şi au descoperit numerele false şi trusa de machiaj. S-a iscat o adevărată isterie. Toată lumea a ieşit din case. Erau oameni inclusiv pe acoperişurile blocurilor de zece etaje din cartier. Ocupanţii maşinii au scăpat ca prin minune de linşaj. Este doar unul dintre multele exemple de isterie colectivă pornit de la zvonul cu maşina care fură copii ca să le ia organele.

Tot la un pas de linşaj din cauza acestei diversiuni a fost miercuri seara şi o scriitoare din Brăila. Femeia are o dubă cu numere provizorii de înmatriculare, care seamănă cu o ambulanţă, fără însă a avea nici girofaruri sau sirene pe ea şi nici nu este inscripţionată cu însemnele oficiale ale maşinilor de salvare. Pe ea scrie „Ambulanţă pentru literatură”, numele femeii, numărul ei de telefon şi titlurile cărţilor pe care le-a scris şi pe care le promovează prin ţară cu această metodă originală.

Nu contează că nu există nici un caz de răpire de copii în instrumentarea poliţiei, că nu au fost descoperite pe nicăieri trupuri mutilate de copii, că nimeni nu a fost martor la o scenă de răpire sau măcar de ademenire a unor copii pentru a fi apoi răpiţi. Nu mai insist asupra acestei tâmpenii şi nici nu vreau să mai vorbesc despre periculozitatea unor astfel de zvonuri. Vreau însă să vă atrag atenţia asupra unui şir de evenimente, care mie mi se pare că au legătură între ele, deşi aparent nu este aşa.

În urmă cu ceva mai mult de o lună, s-a aruncat pe piaţă un subiect care a avut în anii trecuţi mare priză la public: Bianca Drăguşanu şi Victor Slav. Doi imbecili, de a căror soartă era preocupată toată ţara. Dacă ea l-a înşelat, dacă el a acceptat, dacă ea purta chiloţi atunci când l-a înşelat, dacă el i-a aruncat chiloţii în cap după ce a aflat. Emisiuni întregi la televiziuni. Chestiune naţională, ce mai. Din nefericire pentru cei care au mizat că din nou că va fi isterie, faptul că cei doi divorţează iarăşi, nu a mai interesat pe nimeni. Atunci a apărut o altă ştire, cu potenţial de a ocupa ecranele televizoarelor. Doi cântăreţi de manele se căsătoresc. Însă nici acest subiect nu a prins. Nu a interesat pe nimeni că cei doi şi-au pus pirostriile. A fost lansat atunci subiectul cu Andeea Marin, care era în spital, suferindă, dar care era foarte dispusă să-şi liniştească fanii. Adică să se facă ceva reportaje şi emisiuni cu ea. Numai că starea de sănătate a ex-divei nu a mai interesat pe nimeni. Atunci s-a rămas la Andreea Marin, dar cu un subiect vesel: vacanţă de lux în nu ştiu ce loc exotic de pe planetă. În timp ce fostul soţ, un turc, este înglodat în datorii. Nu a prins nici asta. Atunci s-a dublat miza: Andreea Marin şi Mihaela Rădulescu, ceartă la cuţite, rivalitate imensă. Nu a mers nici asta. Fetele, candidate la miss menopauza, nu mai stârnesc pasiuni.

Atunci, s-a scos de la naftalină bătrâna diversiune. Cea cu salvarea neagră care fură copii. Ţinta a fost ideală: scriitoarea de la Brăila, care colinda ţara cu o maşină care aducea cu o salvare. Urmăriţi cu atenţie cum s-au desfăşurat evenimentele de miercuri din apropierea Gării de Nord. Un individ privea pe geamul maşinii şi apoi a început să o filmeze pe ocupantă. După care a dat telefon şi a mai adunat câţiva indivizi. Ţigani din preajma gării, gata să facă scandal pentru câţiva bănuţi. Apoi s-au adunat, pe tăcute şi câteva chivuţe, excelente goarne pentru tărăboi. După aceea, cineva a strigat că maşina este salvarea care fură copii. Şi de aici a început isteria.

Parţial, manevra a reuşit. Ştirea este în toate publicaţiile. Dar, fără prea mare ecou. Subiectul diversiunii este, ca şi cele cu Bianca Drăguşanu, Andreea Marin, Mihaela Rădulescu, prăfuit. Fără impact la public.

Acum să ne întrebăm, firesc şi „cui prodest”? Cine profită de pe urma acestei diversiuni în searie? Sau, mai exact, cineva vrea să abată atenţia, de la ce?

Zilele acestea se dezbate Legea offshore, un act normativ foarte importantă privind gestionarea resurselor naturale ale României. O virgulă pusă mişeleşte, ne poate dezmoşteni de o bogăţie naturală. În speţă, gazele din Marea Neagră. Ne-am mai fript. Ni s-au mai luat resursele pe nimic şi am rămas şi datori la companiile care ne-au jecmănit.

Sincer, puţin îmi pasă de Bianca şi cu cine şi-o trage ea. La fel de tare mă doare şi de Andreea ori Mihaela, sau de salvarea neagră. Mi se rupe dacă Dragnea intră sau nu în puşcărie ori dacă Johannis o dă afară sau nu pe Koveşi.

Mă doare însă de gazele din Marea Neagră. Pentru că sunt şi ale mele. Şi ale fiecărui cetăţean român.

Şi aveţi grijă să nu pierdeţi contractul, ca în cazul Bechtel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here