Resturi din fabrica Terpena (care a ars violent anul trecut la Orăştie) sunt deşertate pe o păşune, nu departe de cartierul „Fabricii” din Pricaz. Viceprimarul comunei Turdaş spune că nu există un acord scris din partea Primăriei pentru depozitarea deşeurilor acolo. Autorităţile de Mediu au declanşat un control. În urmă cu un an, la Terpena a izbucnit un incendiu devastator în care un tânăr şi-a pierdut viaţa şi sute de oameni au fost evacuaţi forţat din locuinţe
Marcel Bot

TERPENA S.R.L. este o societate comercială specializată în fabricarea de Uleiuri Esenţiale şi Chimicale Aromatice pentru industria cosmetică şi farmaceutică. În urmă cu un an, fabrica a fost mistuită de flăcări. Nori grei de fum şi pulberi toxice au sufocat municipiul Orăştie câteva zile la rând. Chimicalele de la Terpena s-au scurs şi pe râuri, iar unda poluantă a ajuns până la Deva. În urma incendiului, fabrica s-a transformat într-o ruină. Rămăşiţe din fosta fabrică, moloz „condimentat” chimic, sunt basculate pe o păşune de la Pricaz, provocând spaime noi.

Terpena, la a doua ieşire în decor

Maşini de mare tonaj cară deşeuri de la fosta fabrică, de câteva zile, pe o păşune aflată în vecinătatea cartierului Fabricii, un loc în care trăiesc oameni sărmani din comuna Turdaş. Câţiva dintre ei scurmă prin molozul îmbibat cu chimicale în căutare de fier vechi. (Bani sau viaţa?) Aleg banii. Peste drum sunt terenuri agricole şi păşuni. Fermierii se plasează la capătul opus al întrebării. Îşi fac griji pentru viaţa lor. Ei au intrat în panică. Cred că deşeurile sunt toxice, poate chiar radioactive, şi n-au ce căuta pe păşune. Vor să primească explicaţii, dar Remi Bocşeri, primarul comunei Turdaş, nu e disponibil. „Este în concediu” , ne lămureşte vicele Marius Trif. „Dar cineva le-o fi dat un accept, că nu mergeau ei să basculeze acolo de capul lor…  Nu ştiu dacă le-o fi dat dumnealui (primarul, n.red.) aprobare sau nu le-o fi dat. Dar dacă le-a dat e numai verbală fiindcă eu scris n-am văzut nimic”, mai spune viceprimarul comunei Turdaş. Nici patronul firmei Terpena nu este disponibil. Mesageria vocală a abonatului Răzvan Cadariu ne îndeamnă să-i lăsăm un mesaj şi să sperăm că vom fi contactaţi ulterior. Autorităţile de Mediu au înregistrat sesizarea, promit să facă verificări şi să răspundă în condiţiile legii.

Cum a fost la incendiu

În data de 12 septembrie 2017, în jurul orei 17, la Terpena s-a produs un incendiu fără precedent. Atunci un bărbat în vârstă de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Suferise arsuri de gradul patru. A fost imobilizat pe o targă timp de câteva ore, în aşteptarea unei ambulanţe speciale ce trebuia să vină din Timiş, după care a fost transportat cu salvarea la Centru de Arși de la Spitalul Judeţean din Timişoara. Autorităţile pretindeau, la vremea respectivă, că au solicitat un elicopter SMURD, dar acesta nu s-a putut ridica de la sol din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Tânărul s-a stins în spitalul de Arşi. Alte patru persoane au necesitat îngrijiri medicale de urgenţă. Lor li s-a administrat tratament la locul incendiului, fiind vorba de uşoare intoxicaţii cu fum. Autorităţile locale au dispus evacuarea populaţiei din cinci blocuri. Majoritatea celor 300 de oameni din aceste blocuri a preferat să se auto-evacueze la rude,  ceilalţi au fost cazaţi în sala de sport din municipiul Orăştie.

Urmează un raport de mediu

Incendiul cuprinsese o hală cu cinci niveluri, pe o suprafaţă de aproximativ 5.000 metri pătraţi în care se prelucrau vopsele, fiind depozitate uleiuri minerale şi alte produse chimice. Pentru localizarea incendiului şi protejarea altor construcţii aflate în apropiere au intervenit pompieri din Hunedoara, Alba, Gorj și Sibiu. Fabrica fusese autorizată de pompieri în 2009. Pe parcursul ultimilor ani, patronii firmei au fost sancţionaţi în mod repetat pentru nerespectarea condiţiilor cerute de lege. Cu puţin timp înainte să izbucnească incendiul, TERPENA S.R.L. a fost amendată cu suma de 30.000 lei pentru nereguli la planul de urgenţă internă.

Fabrica urmează să fie reconstruită. Autorităţile de Mediu monitorizează impactul produs de incendiu. În curând urmează să fie prezentat raportul. E o procedură ce cuprinde un ciclu de viaţă, un an. (Util.) Pentru vietăţile care mai pot renaşte din propria cenuşă…

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here